Naturvejleder om svampejagt: - Du skal være 100 procent sikker
VIDEO: I Hammer Bakker er der gode chancer for at finde spiselige - og giftige - svampe.
Svampesæsonen står for døren, og det er blevet populært at gå på opdagelse efter skovens guld. Men det er ikke helt ufarligt, hvis man ikke har helt styr på arterne.
- Ej, prøv at se den der, udbryder Esben Buch midt i en sætning.
- Det er jo en fin lille kantarel.
Esben Buch er naturvejleder i Aalborg Kommune, og han er på svampejagt i Hammer Bakker. Efteråret er nemlig højsæson for svampejagt, og ifølge Esben Buch bliver det stadig mere populært at gå på jagt efter skovens guld.
- Det er simpelthen på grund af ens jagtinstinkt. Det er helt åbenlyst, særligt når man har børn med, at ens primitive jæger-samler-instinkt kommer simpelthen op i os alle sammen. Det er så spændende, siger han.
Lameller eller ingen lameller?
Men det kan være farligt at spise de forkerte svampe. I dag blev to personer indlagt på Aalborg Universitetshospital med svær nyresvigt, efter at have spist den meget sjældne og meget giftige Hvælvet Gift-slørhat. De risikere ifølge naturvejlederen, at skulle dialysebenahdles resten af livet, hvis nyrerne har taget permanent skade. Men det kunne være gået værre.
- Hvis man ikke kommer i behandling, risikerer man at dø af det, siger Esben Buch.
Der er ikke en universel regel for, hvilke svampe der er giftige, og hvilke man roligt kan spise. Derfor kræver det godt kendskab til de mest almindelige svampe, før det er sikkert at bruge hjembragte svampe i aftensmaden.
- Der findes både svampe med og uden lameller, som både er farlige og ufarlige at spise. Derfor kan man ikke sætte lighedstegn mellem lameller og giftighed, siger naturvejlederen.
Vær 100 procent sikker
Men man skal ikke være bange for at gå i skoven for at finde svampe til aftensmaden.
- Man skal bare tage sine forholdsregler, og kun spise de svampe, man er 100 procent sikker på, siger Esben Buch.
Man skal være 100 procent sikker og aldrig eksperimentere
Esben Buch, naturvejleder i Aalborg Kommune
Derfor har naturvejlederen også et par gode råd til nye svampejægere.
- Som nybegynder skal man holde sig til rørhatte og kantareller. Man skal altid have en god svampebog med sig og aldrig spise noget, man ikke 100 procent ved, hvad er.
Der var ikke den store gevinst i Hammer Bakker i dag, men sæsonen er også kun lige begyndt.
- Man skal udnytte naturens ressourcer, men man skal også sætte sig ind i det, så man ikke bare lige går ud en tilfældig dag og bare plukker løs. Det går ikke., siger Esben Buch.
Så skal du på jagt efter lidt ekstra til aftensmaden, så husk en enkelt ting.
- Man skal være 100 procent sikker og aldrig eksperimentere.