Nordjysk forskning kan hjælpe udbredt sygdom globalt

Et forskningsprojekt på Aalborg Universitet har opdaget, at en genetisk variant kan forudsige patienters fremtid.

30.000 til 35.000 er ramt af sygdommen i Danmark.

En sygdom, som rammer folk meget forskelligt, og det gør det netop svært at vide, hvilket forløb og fremtid man kan forvente.

Blødende tyktarmsbetændelse er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, også kaldt Colitis Ulcerosa, som ofte rammer mennesker i en ung alder.

Men danske forskere ved projektet PREDICT ved Aalborg Universitet har nu gjort en vigtig opdagelse. De har nemlig fundet frem til, at en bestemt genetisk variant kan anvendes til at få et indblik i det fremtidige sygdomsforløb for nogle patienter.

- Vi har i længere tid kendt til genet og koblingen til tyktarmsbetændelse. Men ingen har førhen vist, at det samme gen kan bruges til at forudse, om en patient er i øget risiko for alt fra højere medicinforbrug til omfattende operationer.

Sådan lyder det fra Marie Vibeke Vestergaard, der er hovedforfatter på en videnskabelig artikel om forskningen.

Vigtig viden

Nogle mærker kun meget lidt til sygdommen, men for andre er sygdommen skyld i flere indlæggelser, operationer og varierende medicin. Symptomerne kan for nogle også forsvinde i længere perioder, men oftest kommer de igen. Netop dette kan gøre det svært at vurdere om behandlingerne faktisk har den ønskede virkning.

Marie Vibeke Vestergaard fortæller, at den nye viden i den genetiske variant er meget vigtig nu, hvor man ønsker at blive markant bedre til at sammensætte og tilpasse behandlingerne til den enkelte patient.

Forskningsundersøgelsen baserer sig på genetik og sundhedsdata i Danmark, og netop her bemærkede forskerne, at omkring tre procent af de patienterne med sygdommen havde denne genetiske variant. Blandt dem gik mere end 40 procent gennem en større mave-tarm-operation i de tre først år med diagnosen. Det var kun gældende for ni procent hos patienterne uden den specifikke variant af genet.

Ifølge Marie Vibeke Vestergaard kan opdagelsen både gavne samfundet og patienterne personligt.

- Det væsentligste er selvfølgelig, at det ville kunne forbedre livskvaliteten for patienterne. Derudover kan vi som samfund spare ressourcer ved at målrette behandlingen fra start og ikke behandle i blinde


Se de eksklusive billeder: Sådan skal trecifret millionbeløb forvandle nordjysk by

Byens meget omtalte skrothandler Kenneth Haastrup har også taget imod et købstilbud, og derfor er en 30 år gammel strid nu slut.

Ambitionerne er høje på det 30.000 kvadratmeter store område midt i Aggersund, hvor der blandt andet indtil nu har ligget en omstridt skrothandler.

Ambitionerne indeholder blandt andet en Drive-in restaurant, boliger, et besøgscenter, en tankstation, en dagligvarebutik og ladepladser.

Det er nemlig lykkedes bysbarnet Jimmy Foldager Madsen og en partner at opkøbe flere ejendomme på og omkring den såkaldte trekant i Aggersund, som 9200 biler hvert døgn kører forbi, når de passerer Aggersundbroen.

Og de vil benytte lejligheden til at shine byen op for et trecifret millionbeløb.

- I dag er vi oppe på omkring 20 matrikelnumre, som indgår i hele projektet, og det startede jo bare lige med nogle få, lyder det fra Jimmy Foldager Madsen, der er Direktør for Trekanten Aggersund ApS.

Hvornår kan man så begynde at se noget?

- Det kan man til foråret, det skal man kunne, konstaterer Jimmy Foldager Madsen.

Nu bliver skrotbiler endelig fjernet

Byens meget omtalte skrothandler Kenneth Haastrup har også taget imod et købstilbud. Han bor til leje, mens han rydder grunden for brugte biler og skrot.

Også Vesthimmerlands Kommune investerer nu i området. Kommunen haft skaffet godt 21 millioner kroner til områdefornyelse. En del af pengene går til at forbedre forholdene omkring Aggersborg, som i september sidste år blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

- Nu skal man stoppe i Aggersund og nyde udsigten over fjorden og se, hvad vi kan byde på ved indgangen til Vesthimmerland, lyder det fra borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V).


Havneformand sendte vigtig rapport om havn: Nåede først byrådet 15 måneder senere

Foto: Foto: Henriette Maj Pedersen

Der gik 15 måneder fra at den daværende formand for Frederikshavn Havn Bo Uggerhøj i sommeren 2022 sendte en rapport til, hvordan havnens økonomi kunne genoprettes, til den nåede frem til byrådet.

I de 15 måneder havde forvaltningen i Frederikshavn Kommune og borgmester Birgit S. Hansen kendskab til rapporten fra Frederikshavn Havn, uden at den kom videre til byrådet.

Rapporten er udarbejdet af Frederikshavn Havns advokatfirma DLA Piper, og indeholdet seks konkrete forslag til hvordan havnens pressede likviditet kan forbedres. Her bliver det blandt andet foreslået, at kommuen kan sende penge til havnen til at dække driftsunderskud og at havnen sælger arealer for at skaffe penge i kassen.

- Jeg ville gerne have haft den i juni 2022, så jeg kunne have dannet mig et overblik over, hvad der er galt. Vi får den 15 måneder senere i september 2023, siger Venstres gruppeformand i byrådet i Frederikshavn Jan Bjeldbak.

Rapporten er lavet efter, at Frederikshavn Kommune i januar 2022 fik udarbejdet et notat, som konkluderede, at havnen manglede likviditet og dermed penge i kassen, samt at driften ikke hang sammen, da omsætningen alene ikke kunne dække udgifter til renter og afdrag.

Vigtig viden blev ikke delt

Det notat blev forelagt kommunens økonomiudvalg i marts 2022, men den vigtige viden er aldrig delt med det øvrige byrådet.

- Jeg synes, at to et halvt år, hvor man har en viden, det er ikke godt nok. Det skulle vi have haft noget før, siger Christina Lykke Eriksen, byrådsmedlem for SF.

Mens notatet altså ikke blev delt med byrådet, så fik politikerne indsigt i rapporten med de seks løsningsforslag fra havnen med forsinkelse.

Ifølge en mail som Bo Uggerhøj sender til kommunaldirektør Thomas Eriksen allerede 30. juni 2022, så bliver han spurgt af den daværende formand for havnebestyrelsen, om byrådet er med på beredskabsplanen og de seks punkter.

Bo Uggerhøj siger i dag, at han er overrasket over den seneste tids afsløringer, som TV2 Nord har bragt.

- Helt sikkert. Det er nyt for mig, siger han.

Er du også overrasket over, at byrådet ikke har været orienteret om de her ting?

- Ja bestemt. Jeg ville helt sikkert have troede, at de var kommet videre, siger Bo Uggerhøj.

Byrådsmedlem: Rart hvis vi havde fået den viden

Rapporten fra juni 2022 er lavet for at klæde politikerne på med forslag til, hvordan havnens likviditet kan forberedes. Da de får rapporten i hænderne 15 måneder senere er situation langt mere alvorlig end først antaget.

Det havde vel været rart, hvis I alle have haft den viden?

- Jo det kunne have givet mening, så vi havde kunnet se, hvilke håndtag der var, som vi kunne dreje på, siger Christina Lykke Eriksen.

Politikerne læser først rapporten i forbindelse med, at de siger ja til at stille den første af flere garantier for millionlån til havnen i september 2023.

- Det er det, vi ser hele vejen igennem; at der er dokumenter, som er blevet sendt til økonomiudvalget og byrådet, men vi har bare aldrig fået dem før halvandet år efter, siger Danmarksdemokraternes byrådsmedlem Jens Nygaard Johansen.

Sten Bønsing er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet. Han mener, at byrådet som ejer af havnen skulle have været forelagt rapporten langt tidligere.

- Jeg mener, at det følger af havneloven og kommunal lovgivningen, at kommunalbestyrelsen skulle have været inddraget langt tidligere i processen. Sådan en sag af den her størrelse må ikke være på administrativt- og borgmester-niveau i så lang tid, siger Sten Bønsing.

Vi har spurgt borgmester Birgit S. Hansen, hvorfor der går 15 måneder før byrådet før rapporten, men hun skriver i en SMS, at hun holder ferie.

Foto: Foto: Henriette Maj Pedersen

Én episode fik Mikkel Hansen til at indse, at der var noget helt galt

Foto: TV2

Mikkel Hansen blev sygemeldt med symptomer på stress i 2023.

Han vågnede op et sted og anede ikke, hvor han var. 

Mikkel Hansen havde nogle tumultariske år op til sin sygemelding med symptomer på stress, og han fortæller nu til Aftenshowet om særligt én episode, der blev skelsættende for ham. 

- Jeg havde en situation, hvor jeg ikke kunne huske, hvor jeg var henne. Jeg vågnede op et sted efter at have taget en lur og kunne ikke genkende loftet. Jeg kunne bare se, at det ikke var mit hjem, siger han.

Det skulle vise sig, at Mikkel Hansen lå på det hotel, som han overnattede på, da han spillede for Aalborg Håndbold. Samtidig holdt familien til i København.

Jeg fik lov til at slutte på toppen. Jeg er glad og stolt af, at jeg trak stikket

Mikkel Hansen

Mikkel Hansens oplevelse på hotelværelset den dag satte sine spor og fik ham til at indse, at der var noget galt.

- Jeg vågnede op med hjertebanken. Den følelse i kroppen af at man havde x-antal timer, man ikke kunne huske. Det sad rimelig meget i en. Efter en snak med min kone og familie gik det op for mig, at jeg var et sted, der ikke var helt sundt. 

En presset slutrunde

Op til episoden på hotelværelset var der flere tegn på, at ikke alt var, som det skulle være.

For Mikkel Hansen skulle i januar 2023 med håndboldherrerne til VM i Malmø, og her havde den danske stjerne svært ved at hive op i sig selv, som han plejede.

Han fortæller i DR-programmet, hvordan han var mere presset end normalt. Den danske legende vil normalt beskrive sig selv som disciplineret omkring sin træning, men pludselig var overskuddet bare væk.

Alligevel lykkedes det for Mikkel Hansen og holdkammeraterne at hive VM-guld med tilbage over Øresund, og ifølge Hansen fik han også hanket op i sig selv og spillet en "nogenlunde slutrunde".

Nyder tilværelsen

Mikkel Hansen stoppede karrieren som professionel håndboldspiller efter OL-triumfen i sommers.

Stjernen har tidligere i TV 2 Sports program 'Mikkel Hansen - Farvel og tak' sat ord på nogle af højdepunkterne i karrieren og sagt tak til danskerne.

Nu har han så haft nogle måneder til at vænne sig til tilværelsen, og han lægger ikke skjul på, at han trives med sin nye hverdag, hvor han har fået ekstra god tid til at være sammen med sin familie og sine børn.

For trods nogle hårde år er Mikkel Hansen glad for, at han fik stoppet, mens legen var god.

- Jeg fik lov til at slutte på toppen, jeg er glad og stolt af, at jeg trak stikket, så der ikke skulle være et par ærgerlige år, hvor jeg ikke synes, at jeg var god nok.


Lægerne gav Kenneth tre måneder at leve i uden omfattende operation

Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord

Masser af ture på toilettet og tusindvis af kalorier. Kenneth Porskrog har lært at leve uden en tyktarm.

- Jeg fik at vide, inden jeg blev opereret, at deres vurdering var, at jeg havde maks tre måneder at leve i, hvis ikke jeg blev opereret, forklarer Kenneth Porskrog.

Han er ramt af Colitis ulcerosa, også kaldet tyktarmsbetændelse. Sygdommen er potentiel dødelig og 30-35.000 danskere har diagnosen. Kenneth Porskrog måtte igennem fire operationer på 10 måneder, og endte med helt at få fjernet tyktarmen.

Uden en tyktarm har kroppen problemer med at optage mad og drikke. Derfor skal Kenneth Porskrog spise og drikke en hel masse ekstra, samtidig med at rigtig meget af dagens fødevareindtag passerer ubrugt gennem systemet.

- Jeg bliver ugidelig træt af mad. Nogle gange så har jeg bare ikke lyst til at spise, og så lader jeg være.

Hvad sker der så?

- Så giver det udslag på vægten, forklarer Kenneth Porskrog.

Skal spise lige så meget som en cykelrytter

Hver dag skal han nemlig spise 4100 kalorier for ikke at tabe sig. Til sammenligning så skal en "normal" voksen mand indtage omkring 2500 kalorier i døgnet.

Hvis han også dyrker motion, så skal det daglige kalorieindtag helt op på den anden side af 6000. Det samme som en cykelrytter indtager på et døgn, når de kører en stor bjergetape. Oven i al maden skal Kenneth Porskrog på varme sommerdage drikke omkring fem liter vand i døgnet.

- Udfordrende er nok den bedste beskrivelse på det, forklarer han og tilføjer.

- Det kræver, at man planlægger ret meget, hvor man er og hvornår i forhold til afstanden til et toilet. Nogle gange er det to-tre gange i døgnet, og når det så er rigtig slemt, så er det så 40-50 gange i døgnet. Så der bor man mere eller mindre på toilettet, forklarer Kenneth Porskrog.

Nyt forskningsprojekt hjælper andre som Kenneth

Betændelse i tyktarmen rammer specielt unge mennesker. På verdensplan er antallet af registrerede tilfælde i voldsom stigning. Kenneth Proskrog har været med i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet, der kan være med til i fremtiden at opdage tyktarmsbetændelse langt tidligere ved hjælp af en gen test.

TV2 Nord har tidligere fortalt historien om det nye forskningsprojekt, som du kan læse her.

- Selv om det ikke kan hjælpe mig, så håber jeg, det kan hjælpe andre, for det jeg har været igennem, det vil jeg ikke ønske for nogen, konstaterer Kenneth Porskrog.

Se hele Kenneth Porskrogs historie herunder:

Se indslag om Kenneth Porskrogs liv uden tyktarm.

DM-vinder i champagne-sabling har serveret bobler for kongehuset og strøget skjorter for kendte danskere.

Det ser både elegant og spektakulært ud, når en flaske champagne bliver åbnet med et hug fra en ægte sabel. En kunst, som Kent Westergaard fra Vorupør Badehotel nu har papir på, at han er Danmarks bedste til.

I weekenden dystede landets dygtigste champagne-sablere i Nykøbing, og Kents knivskarpe hug med sablen, førte ham øverst på podiet i konkurrencen.

- Jeg har ikke øvet mig på forhånd. Men, det er klart at erfaring tæller i det her game. Jeg sabler jævnligt champagne, så jeg synes ikke det er nødvendigt at øve, siger Kent Westergaard.

Butterfly og hat

Til daglig er han hotelchef i Vorupør Badehotel, hvor kunderne møder en ulastelig klædt herre med butterfly og hat.

- Jeg synes godt man må se lidt præsentabel ud når man er på arbejde. Derfor bærer jeg altid butterfly, som selvfølgelig er en jeg binder selv. Ikke noget med elastikker her, understreger Kent Westergaard med et smil.

Her i vinterperioden har hotelchefen en filthat på hovedet, mens det om sommeren er en stråhat.

- Efter jeg flyttede til Vorupør har jeg altid brugt hat. Jeg synes det er dejligt, og mener det klæder mig og huset, siger Kent Westergaard om sin signatur-påklædning.

Og den velklædte hotelchef kan se tilbage på en lang og farverig karriere i restaurationsbranchen. En karriere, der har ført ham rundt i det meste af verden samtidig med, at han har arbejdet for det danske kongehus.

Vin til kongehuset

- Når der er tafler og fester i kongehuset, er det min tjans at sørge at de rigtige mængder vin bliver åbnet. At de dårlige flasker bliver sorteret fra. I det hele taget have styr på drikkevarerne, fortæller han videre.

Gennem årene er det også blevet til jobs som butler, eller hushovmester, hos en række kendte danskere.

- Den første jeg var hos, var tidligere Codan-direktør, Peter Zobel. Her strøg jeg både skjorter, lavede morgenmad, arrangerede jagter og kørte som privatchauffør, siger Kent Westergaard.

Interessen for vin og champagne, har Kent Westergaard dyrket både professionelt, via sit arbejde, men også på hobbybasis.

- Når man starter i den her branche, opstår en naturlig nysgerrighed, og man vil gerne vide, hvorfor tingene smager som de gør. I øjeblikket oplever vi, at vores gæster gerne vil have kvalitetsvin og champagne, og gerne vil rådgives om, hvad der er godt at drikke, slutter hotelchefen.