Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kæmpe event kommer igen

Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord

Tall Ships Races kommer igen til Aalborg.

Verdens største træskibssejllads kommer igen til Aalborg. 

For syvende gang vender The Tall Ships Races nemlig tilbage til Aalborg i 2026.

- Vi glæder os enormt til at byde de mange sejlskibe, besætningsmedlemmer og publikummer velkommen til Aalborg endnu en gang, siger konstitueret borgmester i Aalborg Kommune Helle Frederiksen (S).

Hele 686.000 tilskuere lagde vejen forbi havnen i Aalborg sidste gang, der var Tall Ships Race. Foto: Simon Hougaard

- The Tall Ships Races har givet aalborgenserne og vores gæster uforglemmelige oplevelser, siden eventen besøgte Aalborg for første gang i 1999. Det er en event, der har været med til at forandre vores by i en positiv retning.

Første gang eventet kom til Aalborg var i 1999, der hed de dog Cutty Sark, men har senere ændret navn til The Tall Ships Race. Sidste gang, de flotte skibe lagde til var i 2022.

Her lagde intet mindre end 686.000 tilskuere vejen forbi havnen i Aalborg, og den slags skæpper godt i kassen hos de erhvervsdrivende i byen. 

Flere end 40 træskibe anlægger havnen i Aalborg under Tall Ships Race. Foto: Simon Hougaard

Det medførte nemlig et samlet turistforbrug på 97 millioner kroner.

Denne gang bliver Aalborg slutmålet for de mere end 40 sejlskibe fra hele verden. 

- Det giver os de bedste forudsætninger for at skabe en event, hvor hele byen kan være med, og vi samtidig får mulighed for at tiltrække mange gæster til Aalborg. Vi ser frem til samarbejdet med de andre havne, som vi alle kender godt, siger eventchef Søren Thorst.

- Ligeledes bliver det en stor fornøjelse at skulle planlægge og afvikle arrangementet sammen med det aalborgensiske erhvervsliv og de mange frivillige kræfter, som en event af denne kaliber kræver. Så vi er parate til at trække i arbejdstøjet.

Om eventet bliver afsluttet med kæmpe fyrværkeri vides endnu ikke. Men mon ikke. Sådan har det i al fald set ud de andre gange, de flotte skibe er anløbet havnen i Aalborg.


Nordjylland topper listen - så meget er huspriserne steget

Når det kommer til stigninger i huspriser, ligger Region Nordjylland øverst af landets regioner. Det viser dugfriske tal fra Nybolig.

Fra årsskiftet frem til september i år er de nordjyske huspriser steget med hele 9,4 procent, hvilket procentvis er mere end dobbelt så meget som landsgennemsnittet, hvor stigningerne ligger på 4,1 procent. Der er stigninger i samtlige regioner.

Selvom det for mange kan komme som en overraskelse, at Region Nordjylland ligger i top, når det procentuelt kommer til stigende huspriser, så er der en logisk forklaring.

- En del af forklaringen på det ryk, som huspriserne i det nordjyske har taget, skal blandt andet findes i, at priserne her har ligget forholdsvis lavt sammenlignet med resten af landet. Det betyder også, at der målt i kroner og ører har skullet noget mindre til, før det har haft relativt stor betydning procentuelt, lyder det fra Jean Chrestoft Kongsbach, der er markedschef i Nybolig.

Ifølge Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi forventes det, at huspriserne fra nu og frem til udgangen af 2026 i snit stiger med 10 procent eller lidt over tre procent om året.

Stigning i huspriser per region

Tallene er for perioden januar 2024 til september 2024.

Region Nordjylland: 9,4 procent

Region Hovedstaden: 5,6 procent

Region Sjælland: 3,9 procent

Region Midtjylland: 2 procent

Region Syddanmark: 1,6 procent

Hele landet: 4,1 procent


Tirsdag bliver en dag med overskyet vejr. Vejret forbliver overvejende tørt, dog med mulighed for lidt sprækker i skydækket, der skaber mindre byger.

Temperaturen kommer op omkring 9-10 grader og uden særlig meget vind.

I løbet af aftenen kan der godt opstå tågedannelse.

Tjek vejret lige præcis hvor du er med Solvej Vindblæst:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Spoiler: Jonas har fundet hende, der skal flytte ind på gården

Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord

Afgørelsen i TV2-programmet Landmand søger kærlighed havde i den grad to nordjyder i hovedrollen. Har man ikke set det endnu og gerne vil bevare spændende, skal du nok ikke læse videre.

Vi starter hjemme i køkkenet på Vestergaard i Snevre nord for Hjørring.

- Det er vores første kys. Det er der, jeg får helt røde kinder, smågriner hende, der endte som den heldige vinder af et styks landmandshjerte.

I sidste afsnit af landmand søger kærlighed får den nu tidligere singlebonde Jonas Ellitsgaard Jensen endelig kysset Katrine Povlsen.

- Det er virkelig underligt at se, men også sjovt. Det er nok lidt grænseoverskridende, siger Katrine Povlsen.

TV2 Nord er taget på besøg hos kæresteparret - for det er de nemlig i dag, Jonas Ellitsgaard Jensen og Katrine Povlsen.

Nu, hvor seriens sidste afsnit ruller over skærmen tirsdag aften, kan Jonas og Katrine endelig vise deres kærlighed offentligt.

- Det bliver virkelig dejligt at kunne tage ud. Bare tage hinanden i hånden, og så går vi en tur eller tager i biografen. Det bliver virkelig dejligt at kunne være almindelige kærester, for det er jo også en del af det med at være kærester. Det er, at man er ude og vise sin kærlighed til andre, forklarer Jonas Ellitsgaard Jensen.

Der er kærlighed i køkkenet på Vestergaard i Snevre. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Landmanden fra Snevre fandt sin udkårne i Stenum. Et faktum flere af hans venner tit griner af og kommenterer.

- Du søger i hele Danmark, og så ender du op med at finde en 20 minutter fra, hvor du bor, griner Jonas Ellitsgaard Jensen.

I tv-programmet Landmand søger kærlighed er der spænding til det sidste. I virkeligheden havde Jonas Ellitsgaard Jensens hjerte besluttet sig længe inden de sidste dates.

- Der foregår jo noget, når kameraerne er slukkede, og der foregår en del, som ikke er med i selve programmet. Der klipper man nogle ting ud, for at det ikke skal virke for indlysende, fortæller Jonas Ellitsgaard Jensen.

I dag bor Katrine hos Jonas på Vestergaard i Snevre hver anden uge, når hun ikke har sine to piger på 3- og 7 år. I begyndelsen af 2025 planlægger de at flytte sammen

- Vi ser helt klart en fremtid for os, og vi prøver at se, om det er møblerne, der skal rykkes sammen først, og så må vi se, om vi kan finde ud af at bo sammen på fuld tid, siger de begge.

Jonas Ellitsgaard Jensen får altså snart hele tre piger hjem til ham og hunden. Og måske også mere end det.

- Det har jeg egentlig sagt fra starten af, inden jeg meldte mig til - at jeg godt kunne tænke mig en arving til det her sted. Nu har Katrine to børn, men Katrine er heller ikke afvisende for at få et barn mere. Nu har du oplevet at blive forælder to gange, og den oplevelse vil du gerne være med til at give mig, forklarer Jonas Ellitsgaard Jensen, mens han kigger på Katrine Povlsen

- Helt sikkert, smiler den nye landmandskæreste tilbage.

Se indslaget om Jonas' vej til kærlighed:


TV2 Nord-journalister vinder stor pris for afsløringer om skandalehavn

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Jesper Christiansen og Henriette Pedersen vandt mandag aften Spadestiksprisen for det bedste undersøgende lokaljournalistik i landet.

Det hele startede med, at TV2 Nords lokalredaktion i Frederikshavn i efteråret 2023 undrede sig over, hvordan økonomien i det store prestigeprojekt, Frederikshavn Havn, kunne hænge sammen.

Det blev startskuddet til en 14 måneder lang dækning, hvor det er blevet til en lang række afsløringer af en havn i kaos, en milliardgæld til kommunen og et giftigt magtspil mellem Frederikshavn Havn og den absolutte top i Frederikshavn Kommune.

Mandag aften blev de to journalister bag afsløringerne hædret med Spadestiksprisen, som er den største journalistiske hæder for lokal- og regional journalistik i Danmark.

- Juryen var enige om, at afsløringerne om Frederikshavn havn stak ud i et stærkt felt (af nominerede, red.). I har afsløret oplysninger, som man har forsøgt at holde skjult for offentligheden, lød begrundelsen blandt andet fra juryens formand.

Se lidt fra overrækkelsen her:

TV2 Nords lokaljournalister vandt prisen i et stærkt felt af fire andre undersøgende projekter, der på hver sin måde afslørede magtmisbrug eller skandaløs behandling af borgere.

- Det er helt vildt. Det er et kæmpe skulderklap, og det viser, at det, vi har afdækket i Frederikshavn, har stor betydning, sagde de to nordjyske prisvindere, kort efter de fik prisen i hånden.

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Hemmelig lyd og giftigt magtspil

Jesper Christiansen og Henriette Pedersen, der til daglig har redaktionslokaler i Frederikshavn, har blandt andet afsløret, at Frederikshavn Havn var i alvorlige økonomiske problemer, selv om daværende borgmester, Birgit S. Hansen (S), afviste enhver snak om krise på havnen.

De har afsløret, at borgmesteren og kommunaldirektøren kendte til de massive problemer på havnen, men ikke gav oplysningerne videre til byrådet, men i stedet lod havnen sejle mod afgrunden.

Det endte med, at Frederikshavn Havn i foråret måtte overlade nøglerne og en gæld på næsten 1,7 milliarder kroner til skatteborgerne i Frederikshavn Kommune.

Samtidig har TV2 Nords journalister afsløret en hemmelig lydfil, hvor en medarbejder fra kommunen forsøger at få havnen til at skjule oplysninger om havneskandalen over for TV2 Nord og dermed offentligheden.

I dag er hele havnens ledelse skiftet ud, ligesom Birgit S. Hansen har forladt borgmesterkontoret i utide til fordel for et job i KL. En melding, der kom samme sag, som TV2 Nord kunne afsløre den hemmelige lydfil.

Der pågår en advokatundersøgelse af hele forløbet, ligesom Ankestyrelsen har rejst en sag mod kommunen.

Jesper Christiansen og Henriette Pedersen fortsætter afdækningen af havneskandalen den kommende tid.


Efter kritik af hård tone: Borgmester anerkender ikke problemet

Den nyslåede borgmester anerkender ikke, at tonen i byrådet er et generelt problem.

Flere byrådsmedlemmer fortalte mandag, at tonen i byrådet, specielt på byrådsmødet onsdag, var grov. Også for grov.

Men også i tiden før byrådsmødet mener eksempelvis Christina Lykke Eriksen (SF) og Mette Hardam (V), at tonen på ingen måder er sundt for arbejdsmiljøet i byrådet, og at der skal handles på den nu - også selvom den betændte havnesag fortsat fylder meget i kommunen.

Manden, der i første omgang kan gøre noget ved problemet, er den nyslåede borgmester, Karsten Thomsen (S). Han overtog nøglerne til kommunen for små 14 dage siden fra Birgit S. Hansen, som forlod posten til fordel for et job hos KL.

Karsten Thomsen synes også, at tonen til byrådsmødet, under punktet om en aktindsigt hos Frederikshavn Havn, blev grov.

- Men det er også skønt nok at mærke, at der er noget sjæl bag ved det, man siger. Man føler noget for det, man siger. Men jeg giver ret i, at den til tider var lidt høj, hvis man kan tillade sig at sige det, fortæller han.

Han oplevede også, at der blev gået efter manden og ikke bolden, og det bryder han sig ikke om. Men som han fortæller, er han også glad for at mærke sjælen i arbejdet.

Men var der noget, der gik over grænsen?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes bare, at man skal tænke sig lidt mere om fremadrettet, og så gå efter bolden og gøre det i en ordentlig tone. Det er jo ikke hver dag, man hører inde i en byrådssal, at tonen er for hård og for grov, fortæller han.

Den nyslåede borgmester mener ikke, at der generelt er et problem med tonen i byrådet.

- Hvis man tænker og hører de andre punkter, gik det stille og roligt for sig. Men det var et punkt, som mange havde følelser med i, og så kan man nemt komme til at gå lidt over gevind. Men det var jo ikke kun i onsdags, at folk har ment, at det har været for groft derinde. Der har også været folk i foråret, der har været fremme og sige, at de mener, at det har været for voldsomme udtalelser, der har været.

Er det ikke noget, du anerkender, er et problem her i Frederikshavn?

- Nej, jeg anerkender ikke, at det er et problem. En gang imellem kan man godt gå over stregen. Sådan er det ved alle dialoger. Men vi skal selvfølgelig opføre os anstændigt, siger Karsten Thomsen.

Vil arbejde for ordentlig atmosfære

På trods af, at borgmesteren ikke selv mener, at der er et generelt problem, vil han i det kommende års tid, hvor han sidder som borgmester være med til at sikre, at tonen ikke bliver for grov.

- Jeg vil til at arbejde alt det, jeg kan, for at det foregår i en rolig og ordentlig atmosfære. Jeg vil gerne arbejde for ordentlighed, siger han.

Det bliver blandt andre i hans virke som ordstyrer på byrådsmøderne, at han vil sikre den.

- Når man sidder og skal styre debatten, kan man jo gøre opmærksom. "Nu synes jeg, man går over stregen", vil jeg selvfølgelig sige, hvis jeg synes det, afslutter Karsten Thomsen (S).