Tidligere DR-chef undskylder overfor opholdsstedet Solhaven
Foto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix & TV2 Nord
Ulrik Haagerup siger nu undskyld til Søren Virenfeldt fra Solhaven på grund af dækningen af sagen om det tidligere opholdssted.
Danmarks Radios tidligere nyhedsdirektør Ulrik Haagerup siger nu undskyld til den tidligere Forstander for det socialpædagogiske opholdssted Solhaven i Farsø Søren Virenfeldt. Solhaven gik konkurs efter en DR-dokumentar, der resulterede i anklager om vold mod 11 ansatte på opholdsstedet. Anklager, som retten senere frikendte alle for.
DR’s tidligere nyhedsdirektør Ulrik Haagerup siger nu undskyld til det socialpædagogiske opholdssted Solhavens tidligere forstander Søren Virenfeldt.
Ulrik Haagerup er i dag direktør på instituttet ”Constructive Institute” på Aarhus Universitet, hvor det er hans ambition at ændre nyhedsredaktionernes måde at tænke historier på. For ham er historien om Solhaven nu et skrækeksempel:
- Jeg er flov over min rolle i det, og jeg beklager og undskylder vores kultur på det tidspunkt, og så synes jeg, det var på tide og relevant at give en undskyldning, siger Ulrik Haagerup.
Jeg er flov over min rolle i det, og jeg beklager og undskylder vores kultur på det tidspunkt
Ulrik Haagerup, tidligere nyhedsdirektør
DR’s tidligere nyhedsdirektør ringede simpelthen Solhavens tidligere forstander op og gav sin undskyldning. Samtidig bad han ham fortælle sin historie på Constructive Institute i Aarhus. Søren Virenfeldt blev mere end overrasket over henvendelsen.
- Der kørte mange ting gennem hovedet på mig, da han ringede og man tænker: Hvad vil den idiot så nu! For mig har han jo været formand for at ødelægge alt for mig og mine ansatte, siger Søren Virenfeldt.
Begyndelsen på enden
Det var en DR-dokumentar om Solhaven, der fik en lavine til at rulle hen over Søren Virenfeldt og hans livsværk Solhaven i Farsø. Omtalen i TV-programmet var stærkt medvirkende til at politiet indledte en efterforskning, og i foråret 2013 kulminerede Solhavens deroute. Fra at være Danmarks største opholdssted til at blive en institution, som ingen kommuner turde samarbejde med. På det tidspunkt rejste politiet tiltale mod Søren Virenfeldt og 11 af hans ansatte for fysiske og psykiske overgreb mod de anbragte børn og unge. I retten blev de senere frikendt. Ulrik Haagerup beklager, at sagen kom så vidt.
- Der blev ikke bragt dokumentation for, at der blev begået ulovligheder på Solhaven, men pressenævnet har heller ikke påtalt fejl i vores journalistik, men på det tidspunkt var vi på redaktionen tilfredse med at kunne udpege en skurk, og vise hans ofre. Når en efterfølgende retssag så viser, at sådan var virkeligheden altså ikke, så er der grund til at beklage, siger Ulrik Haagerup i dag.
I januar 2015 blev Søren Virenfeldt og alle 11 ansatte pure frifundet i retten. Anklagerne mod dem var grundløse, og de var renset. Men i mellemtiden var Solhaven gået konkurs. Tre af de tidligere ansatte er i dag så traumatiserede efter oplevelsen, at de ikke er i stand til at passe et job.
Vil lære noget af sagen
Søren Virenfeldt er tilfreds med, at han nu får en undskyldning, men det betyder ikke, at alt er tilgivet.
Det er jo godt, at han erkender, at de har lavet noget forkert, men jeg sidder stadigvæk og spekulerer på hvad JEG kan bruge det til.
Søren Virenfeldt, tidligere forstander
- Jeg er stadigvæk bitter på ham (red. Haagerup) og DR og på de journalister, der har stået for det her. Det er jo godt, at han erkender, at de har lavet noget forkert, men jeg sidder stadigvæk og spekulerer på hvad JEG kan bruge det til. Der var over 100 arbejdspladser på Solhaven, som nu er tabt og tre familier har fået deres tilværelser smadret af denne sag, så jeg har svært ved at være glad, siger Søren Virenfeldt.
Både Søren Virenfeldt og Ulrik Haagerup har nu det samme håb: At sagen ikke bliver et eksempel til efterfølgelse. Søren Virenfeldt har allerede medvirket på Constructive Institute med sin historie en gang, og planen er, at endnu flere journalister og redaktører skal høre hans version af sagen.
- Sådan en sag her kan være med til at gøre os klogere, så jeg håber der kommer noget godt ud af det. Jeg er taknemmelig for, at Søren Virenfeldt vil fortælle sin historie, siger Ulrik Haagerup.
Søren Virenfeldt deler ambitionen.
- Jeg ønsker da, at Ulrik Haagerup skal få succes med sit nye institut, for det er da en god sag han er ude i. Måske kunne vi nå derhen, hvor der var nogen redaktører, der rent faktisk ville lytte på, når der er nogen der siger; I er på gale vej – og så lytte! For det gjorde Haagerup jo heller ikke, da hans var nyhedsdirektør. Han lod jo bare toget køre, siger Søren Virenfeldt.