Se billederne: Muligt danefæ fundet i Nordjylland
Foto: Nordjysk Detektorforening
65 deltagere var i oktober på Livø, og det gav ganske mange gode fund – flere af dem, vurderer foreningen selv, er danefæ.
Stenalder. Vikingetid. Et historisk vingesus på Livø.
Sådan fortæller Merete Østergaard Laibjørn om det detektortræf, som Nordjysk Detektorforening gjorde på Livø, da de fra 6.-8. oktober, da de var på Livø for at grave efter gammelt guld.
Og guld blev der også fundet.
- Vi har blandt andet fundet romerske mønter, dragtsmykker, effekter fra husholdning og mulige spor af bådbyggeri, siger Merete Østergaard Laibjørn, der yderligere fortæller, at fundene kan være med til at forklarer historiske teorier.
- Der dukkede fund op, som viste tydelige tegn på aktivitet blandt andet omkring vikingetiden, og det er selvfølgelig rigtig interessant med den placering, som Livø har, fordi der er nogle teorier om sammenspillet mellem Jelling og Aggersborg. Med Livøs placering kunne en bavnehøj på øen have været brugt som en del af varslingskæden mellem netop Aggersborg og Jelling.
Skulle godkendes inden
Nordjysk Detektorforening havde 65 personer med på Livø, og de skulle alle godkendes på forhånd til at deltage i detektortræffet af Nturstyrelsen. Det skulle de senest en måned før.
Blandt fundene var der også dragtsmykker og flintefund.
- Det var kendt i forvejen, at der har været aktivitet på øen tilbage fra stenalderen, fordi der er lavet grubefund, siger Merete Østergaard Laibjørn.
Der blev da også gjort nogle meget flotte fund i flint, som pilespidser, flækker, skraber og en del af en flintedolk.
Se billeder af nogle af de mange fund nedenunder:
Danefæ
Søgningen blev også gjort unik af, at det er første gang, at Livø blev afsøgt med detektorer. Og det er ikke helt ubetydelige mængder, der er blevet fundet på Livø.
- Bare den første dag, vi var der, var kun fra klokken 13 til klokken 18. Der blev der registreret 107 mønter og 109 knapper, fortæller Merete Østergaard Laibjørn.
Der sendes også en del ting afsted mod Nationalmuseet til danefæbehandling, når alle fund har været til gennemgang ved Bjarne på Vesthimmerlands Museum.
- Vores umiddelbare vurdering er, at der er cirka 40 fund, som sendes videre til Nationalmuseet, siger hun.
Der er en findeløn, hvis det vurderes, at der er fundet danefæ. Det kan dog godt være en del tid, før det bliver vurderet, hvad der er fundet, tilføjer Merete Østergaard Laibjørn.
Det er dog heller ikke nødvendigvis sidste gang, at Nordjysk Detektorforening er til træf på Livø.
- Det vil tiden vise, om vi skal. Men det håber jeg da, at vi får lov til, siger hun og fortsætter:
- Vi er jo sindssygt glade for at have fået muligheden for at afsøge en del af Livø. Vi har afsøgt de dyrkede marker, da det er her at fundene var i fare for at gå til i møde med landbrugsredskaber. Det er fedt at vores søgning har frembragt så mange historiske fund, som kan være med til at belyse Livø's historie, og det er historieskrivningen, som tænder os helt vildt, afslutter hun.