Elever har én time hver vej til lægen: - Jeg var først hjemme klokken 24
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Clara Renvillard skulle limes efter nærkontakt med et wakeboard.
Anbefalinger for fremtidens sundhedsvæsen giver fornyet håb i Ranum.
Region Nordjylland sagde nej, men nu er der nyt håb om et lægehus i den lille by Ranum i Vesthimmerland.
For strukturkommissionen anbefalinger om fremtidens sundhedssystem har lagt op til flere praktiserende læger i yderområderne, og det er godt nyt Ranum - og en af landets største efterskoler.
Her bruger efterskolens 500 elever timer i transport på bare at komme frem og tilbage til lægen, når uheldet er ude, ligesom det var tilfældet, da der i sidste uge var wakeboard på skoleskemaet.
- Jeg fik et ordentligt slag, og så begyndte det bare at bløde helt vildt meget, fortæller Clara Renvillard, der er elev på Ranum Efterskole, og som var så uheldig at få et wakeboard i hovedet.
Det kostede en times transport hver vej fra Ranum til Hobro plus behandlingstid.
- Det er rigtig træls. Det tog en masse tid. Jeg var også først hjemme klokken 24 om aftenen, og så var jeg rigtig træt dagen efter. Så det var da øv, at der ikke var noget tættere på end Hobro, siger efterskoleloven.
Den lokale læge i Ranum gik på pension i 2023. Byen fandt hurtig en ny, der ville overtage lægehuset, men Region Nordjylland sagde nej.
Men strukturkommissionens anbefalinger om flere læger i yderområderne giver fornyet håb i Ranum.
- Vi har læger klar, vi har søgt flere gange, og vi har fået afslag hver gang, så man kan da håbe, at det her, det ændrer på noget til gavn for de små samfund, siger Heidi Jakobsen, der er formand for Ranum Borgerforening.
Den manglende læge i Ranum har blandt andet kostet byens efterskole, der er en af landets største med 500 elever, en ekstra fuldtidsstilling.
Medarbejder planlægger transport
Det er en stilling, der er oprettet kun til at organisere og køre skolens elever til og fra diverse lægehuse.
- Nu skal jeg afsende en medarbejder, der måske skal være væk fra sit arbejde i 4-5 timer, og det går jo ud over de andre elever. Det burde ikke være sådan. Hvis man lever i en større by, så har man adgang til en skadestue inden for få minutter, og der vil vi også gerne være. Vi betaler lige så meget i skat, siger forstander Olav Storm.
Det er Ranum Efterskole der ejer det tomme lægehus i Ranum, og borgerforeningen har stadig læger klar til at flytte ind.
- Vi her i Ranum har ikke tænkt os at give op. Vi har tænkt os at kæmpe indtil, at politikerne får øjnene op for, at vi har brug for en læge i de små samfund. Det er ikke kun Ranum, det er hele Danmark, hvor vi har brug for at komme til en læge uden at skulle være besværet med diverse busforbindelser, og hvad ved jeg.
Se hele indslaget herunder:
Fornyet håb
Borgerforeningen i Ranum er nu i gang med at forberede en ny ansøgning til Region Nordjylland for at få lov til at få læger til byen igen.
- Det vil betyde rigtig meget for også tilliden for, at der er nogle behov rent lokalt. Tilliden til, at vi også betaler skat og indgår i hele samfundet, og det ikke kun er de større byer og regionsbyerne, der bliver tilgodeset, siger efterskoleforstanderen.
En eventuel ny læge når dog ikke på plads til at hjælpe det nuværende elevhold Ranum Efterskole.
For som ung kan man altså godt ærgre sig over alt det sjove, man gå glip af, når man ligger på landevejen på vej til lægen.
- Det er heller ikke første gang, jeg har slået mig. Der er flere gange, hvor jeg har skulle tage den tur til Hobro, slutter Clara Renvillard.