Lokalsamfund rystet over TV 2-afsløringer om kokainfiskere
Foto: Ole Jakobsen / TV 2
En hollandsk bomtrawler lægger til kaj i Hanstholm i 2021.
Politiet fortæller, at de allerede i 2016 fik et tip om narkosmugling i dansk farvand. Men ved den jyske vestkyst stortrives kriminaliteten stadig.
Der har ganske vist været noget bysladder, erkender Søren Zohnesen, der er havnechef i Hanstholm.
Men at der skulle foregå omfattende, organiseret og dybt kriminel kokainsmugling ved den jyske vestkyst kommer alligevel bag på ham.
- Det overrasker mig, siger han, efter at TV 2 ved hjælp af vidtrækkende research har afsløret, at hollandske bomtrawlere, som losser deres fisk i Hanstholm og Thyborøn, bruges til at smugle kokain ind i Europa gennem Nordsøen.
- Det er utrygt, at det foregår lige ud for kajkanten åbenbart. Jeg er rystet over, at vi i hverdagen lægger service til det, siger han til TV 2.
Havne som transitsteder
Smuglingen foregår ved, at internationale narkokarteller dumper kokain i Nordsøen fra store containerskibe, hvorefter hollandske fiskefartøjer samler det op og sejler det ind til danske havne.
Heriblandt Hanstholm.
Herfra bliver kokainen transporteret via landevej tilbage til Holland, hvor den opdeles og distribueres ud i Europa.
Og havnechefen i Hanstholm er ikke ene om forbavselsen over, at lokalområdet er blevet brugt som kriminelt epicenter.
- Jeg tror ikke, vi er nogen på den jyske vestkyst, der har haft i tankerne, at der foregår så organiseret smugleri med vores havne som transitsteder, siger Jesper Kongsted, der er auktionsmester i Hanstholm Fiskeauktion og fortsætter:
- Jeg bliver sgu sur. Jeg bliver gal.
Ikke "vores opgave at snuse i lasten"
Auktionsmesteren er ofte i kontakt med de mange fiskere, der gør brug af havnen – derfor potentielt også kriminelle besætninger.
- Men jeg kommer ikke til at spørge de her hollændere, om de smugler kokain. Det er ikke min sag, men myndighedernes og politiets. Så må de kravle ombord. Jeg snakker fisk med dem, siger Jesper Kongsted.
Også havnechefen Søren Zohnesen henviser til, at ansvaret ligger hos myndighederne.
- Vi indsamler dokumentation for den mængde fisk, de har med ombord. Og nogle gange er vi omkring skibene for at servicere dem, hvis de har behov for hjælp til vand og strøm. Men det er ikke vores opgave at snuse i lasten, siger han.
Når du tænker tilbage, dukker der så noget op, som har virket mærkeligt?
- Ikke umiddelbart, siger han.
Et syv år gammelt tip
Men hvad siger politiet så?
Ja, her erkender man faktisk, at der allerede i 2016 indløb et tip om, at hollandske trawlere skulle smugle narko i dansk farvand.
Det fortæller Torben Svarrer, ledende politiinspektør i Politiets Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet.
Men dengang kunne politiet “ikke rigtig komme videre” med det, lyder det.
Hvorfor er det, at I ikke har opdaget det?
- Jamen, forklaringen er måske, at hvis det foregår i et lukket miljø – forstået på den måde at der ikke er nogen, der har givet os direkte oplysninger om, hvordan det foregår – så kan man jo nogle gange godt gå under radaren, siger Torben Svarrer.
- Det er klart, at nu skal vi se, om vi kan gøre noget ved det. Vi tager det meget alvorligt, lover han dog.
En hollandsk fisker i tale
En del af TV 2s afsløringer om kokainfiskerne er – blandt mange andre kilder og omfattende research – bygget på en hollandsk fisker, der selv har været en del af kokainsmuglingen ved den danske vestkyst.
Han optræder anonymt, da han efter eget udsagn risikerer sit liv for at fortælle om kokainhandlen, metoderne og bagmændene.
- Jeg ved det hele, men jeg kan ikke fortælle jer alt. Det her lort ødelægger ens liv, siger han.
Hans historie kan du læse meget mere om her, ligesom du også kan blive klogere på, hvordan TV 2 har afsløret de hollandske bomtrawlere.