Irritation og bekymring i danske topklubber efter ny aftale
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Champions League begynder om få dage, og det ærgrer de danske deltagere, at det kun kan ses via en ny streamingplatform.
Danske håndboldfans må yderligere til lommerne for at følge med i international klubhåndbold i denne sæson.
Ingen tv-udbyder har købt rettigheden til European League eller Champions League, der begynder om få dage, og derfor har Infront, der udbyder rettighederne, lavet sin egen streamingtjeneste.
Her kommer det til at koste 25 euro – omtrent 186 danske kroner – i måneden at kunne se alle kampe, mens man mod et mindre beløb kan købe sig til at se et specifikt holds kampe. Det samme gælder i Norge, Sverige og Finland.
- Lige her på den korte bane er det irriterende for klubberne for at sige det på godt dansk. Og det kan jeg sige på alle de andre klubbers vegne, for jeg har snakket med de skandinaviske om, at man jo havde kalkuleret med noget andet, siger Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, til TV 2 Sport.
- Det er jo ingen hemmelighed, at vi gerne så, at vi også havde det på tv. Om det så var hos TV 2, TV 3 eller DR, eller hvem der nu kunne sende det i Danmark.
Hvorfor har TV 2 ikke købt rettighederne?
TV 2 Sports sportschef, Frederik Lauesen:
- Vi kigger på alle de rettigheder, vi får tilbudt og som er på markedet, og har lovet både vores bestyrelse og direktion at undersøge sagerne grundigt i forhold til, hvad der giver mening for os at gå efter.
- Der er vi jo så privilegerede og heldige på lige nøjagtigt håndboldfronten, at vi har en meget fin aftale, vi er rigtig glade for, med både håndboldligaerne og landsholdshåndbolden. Så vi har grundlæggende alt det håndbold, vi kunne ønsker os at sende.
- Derfor har vi vurderet, hvilket vi har gjort de sidste mange år, at Champions League og alt det andet håndbold, der følger med der, ikke er interessant nok for os.
Følger opbakningen med?
Flere af de øvrige Europa-aktuelle danske klubber, TV 2 Sport har talt med, er heller ikke just begejstrede for udsigten til europæisk tophåndbold bag en ny betalingsmur.
Den mindre eksponering, der medfølger, kan foruden indtægter og sponsoraftaler også koste fans, seere og opbakning, når en kamp kræver endnu et streaming-abonnement ude i hjemmene.
- Jeg vil sige, at jeg er bekymret for, hvor mange seere vi får på den her nye platform. Det skal jeg ikke lægge skjul på, siger Team Esbjerg-direktør HC Warrer.
- Ændret adfærd koster altid. Jeg er måske mere lidt nervøs for de perifere kunder, der lige zapper over og kigger, men om de så også vil betale? Så på kort sigt kan jeg godt lige frygte lidt, at det går ud over vores seertal, siger Carsten Thygesen, direktør i Skjern Håndbold.
Det største irritationsmoment for os alle sammen er, at vi har fået det så sent at vide
Jan Larsen, direktør i Aalborg Håndbold
- Summa summarum, så selvom det virker som en rigtig fin streamingplatform, så vil det blive vanskeligt at nå ud til de antal seere, der har været tidligere. Og det er jo ikke godt, siger Jesper Schou, direktør i Bjerringbro-Silkeborg.
Den nye håndboldstreamingtjeneste hedder handball-kanalen.tv, hvor man vil kunne se kampe både live og on demand.
En økonomisk udfordring for klubberne
Og så er der den økonomiske del af at gå fra tv-kampe til betalingskampe. For klubberne har antallet af seere, unikke brugere og eksponering nemlig stor betydning for, hvor gode sponsoraftaler klubberne kan lande.
Ifølge Aalborg-direktør Jan Larsen indgår klubberne oftest den slags i foråret for den efterfølgende sæson.
- Det har vi også gjort, og derfor gør det jo ondt, hvis vi ikke kan leve op til de aftaler, vi har lavet. Det får jo højst sandsynligt en eller anden form for konsekvens for os alle, og det er selvfølgelig ærgerligt.
For i foråret anede Jan Larsen og de øvrige direktører ikke, at de europæiske kampe ikke ville komme på tv efter sommerpausen.
- Det største irritationsmoment for os alle sammen er, at vi har fået det så sent at vide. Hvis det er sådan her, de vil gøre det, så er det jo deres valg, man vi ville da ønske, at vi havde haft tre-fire-fem måneder til lige at reagere på det og til at have handlet anderledes og tænkt i nogle andre baner, siger Jan Larsen.
Danske hold i Europa i 23/24
Champions League:
Team Esbjerg (kvinder)
Odense Håndbold (kvinder)
Ikast Håndbold (kvinder)
GOG (mænd)
Aalborg Håndbold (mænd)
European League
Nykøbing Falster (kvinder)
København Håndbold (kvinder)
Skjern (mænd)
Bjerringbro-Silkeborg (mænd)
Også i Team Esbjerg forbereder man sig på en mere usikker fremtid.
- Hvis vi kigger sådan historisk, hvad der er på spil for os, så snakker vi jo et beløb i omegnen af halvanden million kroner. Det er rigtig mange penge i vores verden. Ikke dermed sagt, at vi mister halvanden million, for det gør vi ikke, for der er stadigvæk nogle ting, vi godt kan leve op til. Men vi bliver udfordret, siger HC Warrer.
Håber stadig på ny løsning
Derfor håber flere af de danske håndbolddirektører helt til det sidste, at en ny løsning når at falde på plads.
- Vi håber stadigvæk, at der i et eller andet omfang lykkedes Infront at indgå en aftale med en tv-station som eksempelvis TV 2, DR eller en tredje kanal. Det har vi stadig et håb om. Om ikke andet til glæde for håndbolden, men også os klubber.
- Jeg havde foretrukket noget andet. Men nu ser vi fremad og er glade for, at der er fundet en løsning. Så må vi i gang med at formidle det bedst muligt til vores kunder.
Allerede nu på lørdag den 9. september begynder kvindernes Champions League-kampagne. I den kommende uge følger herrerne efter.
- Selvfølgelig skal der ske noget hurtigst muligt, hvis det skal ændre sig. Om det gør det, ved jeg ikke, men inderst inde håber jeg det nok, siger Jan Larsen.