Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

73 tidligere ansatte og elever beskylder skandaleramt stutteriejer for chikane, vold og voldtægt

Foto: Johnny Hanna & Josefine Uhd Stritich

Johnny Hanna & Josefine Uhd Stritich

Eksperter har aldrig set en sag om seriekrænkelser så slem som den, 73 tidligere ansatte nu rejser mod John Byrialsen. Selv afviser han anklagerne.

En lang række tidligere ansatte og rideelever står nu frem i en ny TV 2-dokumentar, 'Mareridtet på stutteriet', og beskylder den tidligere stutteriejer John Byrialsen for at have udsat dem for krænkende adfærd.

John Byrialsen blev et kendt ansigt i 2023, efter myndighederne fandt 50 nedgravede heste på Viegård Stutteri. 

Misrøgtede heste

Tidligere fra John Byrialsen i vælten for at have mishandlet heste på sit stutteri. Mange af hans tidligere heste er nu at finde i Nordjylland i blandt andet Bratbjerg og Aggersund.

TV 2 har talt med i alt 115 personer, der har arbejdet for eller modtaget undervisning af John Byrialsen. Af de 115, der både omfatter mænd og kvinder, fortæller 73, at de har oplevet krænkende handlinger i perioden 1988 til 2023.  

Ifølge de tidligere ansatte omfattede krænkelserne alt fra hård tone og mobning til seksuel chikane, vold og voldtægt.  

For eksempel fortæller den tidligere elev Johanna Henriikka, at hun i 2011 vågnede nøgen op i John Byrialsens seng på en tur til Polen. 

Har du et godt tip?

Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.

Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.

Med blå mærker på kroppen. Blod løbende ned ad benene. Og kun glimt af, hvad der var hændt hende timerne forinden. 

- Da John så mærkerne til morgenmaden, sagde han, at jeg skulle dække dem til, og hvis nogen spurgte, skulle jeg sige, at det var hesten, der havde sparket mig, fortæller Johanna Henriikka, der var 18 år, da episoden ifølge hende fandt sted.  

Vilde fester, vold og voldtægter 

67 af de tidligere ansatte og elever fortæller, at de har oplevet hård tone eller mobning fra John Byrialsen. Det dækker blandt andet over at blive kaldt "idiot" og "bitch" eller få kastet en møggreb efter sig.

TV 2 har for eksempel set en sms-korrespondance mellem John Byrialsen og en tidligere ansat, hvor han skriver: "at hun kan knalde hvem som helst".

Derudover har 33 oplevet seksuel chikane, og 14 har været udsat for voldelige handlinger, fortæller de.

Sådan fordeler krænkelserne sig:

TV 2 Dokumentar har talt med 115 af John Byrialsens tidligere ansatte og elever i perioden 1988-2023.

  • 73 ud af 115 fortæller, at de har været udsat for krænkende handlinger som spænder fra mobning, hård tone og seksuel chikane til voldelige handlinger og voldtægt.

  • 67 ud af de 115 personer fortæller, at de har oplevet hård tone og eller mobning. Det tal dækker over episoder som at blive kaldt ”idiot”, ”bitch” og ”fed” til at få kastet ting efter sig, som f.eks. en møggreb, og blive fastholdt og tvunget til at drikke alkohol.

  • 33 ud af de 115 fortæller, at de har oplevet seksuel chikane fra John Byrialsen.  Seksuel chikane dækker f.eks. over sexistiske kommentarer og uønsket seksuel opmærksomhed og berøring, fortællinger om at vågne nøgen op i hans seng uden at kunne huske, hvad der er sket, og enkelte episoder, som kvinderne selv betegner som forsøg på voldtægt.

  • 14 ud af de 115 fortæller, at de har været udsat for voldelige handlinger fra John Byrialsen. Det dækker f.eks. over at blive skubbet til, blive udsat for kvælertag, blive slået eller få bank.

  • Fire ud af de 115 fortæller, de har været udsat for voldtægt.

  • 42 ud af de 115 fortæller, at de ikke selv har oplevet krænkende handlinger under deres tid hos John Byrialsen. Men cirka halvdelen af dem fortæller, at de har været vidne til krænkelser eller haft viden om krænkelser.

Note: Anette Borchorst, professor emerita fra Aalborg Universitet, har gennemgået TV 2s researchmateriale og har været med til at inddele krænkelserne i de forskellige kategorier.  

Størstedelen af episoderne fandt ifølge de ansatte sted på Viegård Stutteri ved Viborg, som John Byrialsen drev fra 1992 til 2023.

John Byrialsen har ikke ønsket at stille op til tv-interview, men den nu tidligere stutteriejer afviser at have begået vold eller overgreb mod ansatte, ligesom han afviser at have været seksuelt sammen med nogen af de 'unge piger'. 

Både Viegård Stutteri og John Byrialsen personligt gik konkurs i oktober sidste år. Foto: (Privatfoto)

Mange af de ansatte beretter derimod om vilde fester, hvor John Byrialsen pressede dem til at drikke massive mængder alkohol for efterfølgende at forsøge at forgribe sig på flere af dem. 

- Jeg fik 15 shots Jack Daniel’s og efter det, så husker jeg ikke noget. Andet end billeder af John, der holdt mig fast på sit skød, mens der var hænder, der bevægede sig rundt på lår, numse og bryster, fortæller Monika Eriksen, der på daværende tidspunkt var 22 år gammel.

Andre kvinder fortæller, at de blev udsat for vold.  

- Jeg lå på gulvet, mens han slog og sparkede mig. Jeg fik et chok, da jeg så mig selv i spejlet morgenen efter. Halvdelen af mit ansigt var sort, beretter tidligere ansat Kirsti Aho, som siger, at hun levede i et voldeligt kæresteforhold med John Byrialsen i to år.  

Finske Kirsti Aho gik efterfølgende til lægen, og i hendes journal står der, at der var synlige mærker efter knytnæveslag ved øjet.  

Kirsti Aho flygtede hjem til Finland i 2007 – efter fire år på Viegård – hvilket også fremgår af hendes dagbogsnotater, som TV 2 har set.

Dog fulgte John Byrialsen efter og efterlod en seddel i forruden på hendes bil, fortæller Kirsti Aho. En seddel, hun stadig har i dag, hvor der står: "Lillemus er fundet. Glem ikke det er John".

Drøm blev til mareridt 

I 2011 var Johanna Henriikkas kørt alene med John Byrialsen på tur til Polen, hvor nogle af hans heste skulle deltage i en konkurrence.

På daværende tidspunkt var Johanna Henriikka 18 år gammel. John Byrialsen var 53 år.  

I dag husker Johanna Henriikka ikke, hvilken by de befandt sig i. Men hun husker, hvordan John Byrialsen tog hende med ud at drikke sammen med en af hans polske venner.  

- De sagde ting som: ”Tror du, at du er bedre end os? Kom nu, drik”. Det næste, jeg husker, er glimt af at blive slæbt ind på et hotelværelse, fortæller hun.  

Tre år forinden var Johanna Henriikka kommet til Viegård Stutteri fra Finland som blot 15-årig.  

Drømmen var at blive den næste store rytter. Men den forvandlede sig til et mareridt, da Johanna Henriikka den dag i 2011 vågnede op med mærker på kroppen og blod ned ad benene og var blevet udsat for, hvad hun selv betragter som en voldtægt.  

- Jeg var ikke jomfru, men alt var ødelagt i min skede, husker Johanna Henriikka.  

Og hun fortæller, at overgrebene fortsatte de næste to år.  

Et klassisk eksempel på grooming 

Johanna Henriikka hverken anmeldte overgrebene til politiet eller gik til lægen. Ifølge hende selv skyldtes det, at John Byrialsen havde manipuleret hende til at tro, at det var hendes egen skyld.  

Af samme årsag findes der ingen skriftlig dokumentation på, at voldtægterne har fundet sted. Men TV 2 har talt med tre kilder, der alle bekræfter, at Johanna Henriikka har fortalt dem om voldtægterne, da hun stadig var på Viegård Stutteri.  

Yderligere har tre andre kvinder fortalt, at de også er blevet voldtaget af John Byrialsen. Heller ingen af dem gik til politiet eller lægen.

TV 2 er bekendt med deres identitet, men kvinderne fremgår ikke ved navn, fordi de frygter for konsekvenserne ved at stille sig frem. John Byrialsen er blevet forelagt alle kvindernes navne og udtalelser.

TV 2 har også forelagt Anette Borchorst, der er professor emeritus fra Aalborg Universitet og en af landets førende forskere inden for seksuel chikane på arbejdspladser, Johanna Henriikkas og samtlige af kildernes oplevelser.  

Hun har desuden gennemgået TV 2s researchmateriale og hjulpet med at inddele de forskellige grader af krænkelser i kategorier.  

- Jeg tror, det er det værste, jeg har set gennem de mange år, jeg har beskæftiget mig med det her emne. Og det er ikke fordi, jeg ikke har set mange slemme sager, siger hun til TV 2. 

Anette Borchorst mener, at John Byrialsens opførsel er et klassisk eksempel på grooming, hvilket forklarer, hvorfor mange af kvinderne ikke sagde fra i situationen eller fortalte det til andre.  

Hvem er John Byrialsen?

  • John Byrialsen er tidligere stutteriejer og en kendt hesteavler.

  • Fra 1993 til 2023 drev han Viegård Stutteri ved Skals.

  • Han gik konkurs sidste år efter beskyldninger om mishandling og vanrøgt af heste.

  • Blandt andet fandt politiet omkring 50 ulovligt nedgravede heste på en af hans ejendomme.

  • Ligeledes kunne TV 2 afdække, at der i de seneste år var uddelt massive bøder til John Byrialsen for brud på dyrevelfærdsloven.

Grooming beskriver en proces, hvor en krænker opbygger en relation til et barn med henblik på at få barnet til at indgå i aktivitet, der skal tilfredsstille krænkeren.  

Og i og med at flere af kvinderne var under 18 år, da de kom til Viegård Stutteri, mener Anette Borchorst, at John Byrialsen udnyttede sin position til at manipulere med dem.   

Turde ikke fortælle det til andre 

Flere af kvinderne har enslydende fortællinger om, hvordan John Byrialsen inviterede dem med ud at spise og ikke mindst drikke alkohol, mens de stadig var meget unge.  

Lisbeth Johansen fortæller, at hun for eksempel kun var 16 år, da John Byrialsen i 1988 tog hende med til et ridestævne. Men først inviterede han hende med på pizzeria og bagefter hjem til sig selv.  

Morgenen efter vågnede hun nøgen op i hans seng og havde ingen erindring om, hvad der var sket, fortæller hun.  

TV 2 har talt med i alt seks kvinder, der fortæller, at de er vågnet op i John Byrialsens seng efter at have drukket alkohol med ham, uden at kunne huske, hvad der var sket.  

- Folk siger: “hvis man er voldtaget, så ved man det godt”. Men jeg ved det ikke. Det var meget voldsomt at opleve sådan et blackout, siger Lisbeth Johansen.  

Ifølge Johanna Henriikka begyndte John Byrialsen at groome hende, da hun var 15 år.  

John Byrialsen ville blandt andet komplimentere hendes krop og give hende tips til, hvordan hun skulle bruge den til at tilfredsstille en mand. For eksempel, at hun kunne øve blowjobs på en banan.  

- Jeg kendte ikke selv til blowjobs på det tidspunkt. Så det er først senere, at jeg forstod, hvad han mente. Da han voldtog mig første gang, indså jeg, hvad han talte om. 

Johanna, hvorfor pakkede du ikke dine ting og tog hjem til Finland?

- Jeg følte ikke, at det var en mulighed for mig at tage hjem, fordi han på en måde havde fortalt mig, at mine forældre ikke ville hente mig. Jeg troede så meget på, at jeg var grunden til, at de her ting blev ved med at ske. 

Blev fanget i et spind

I TV 2-dokumentaren fortæller tre kvinder, at de indledte et seksuelt forhold til John Byrialsen.

I dag siger kvinderne, at de ikke havde lyst til at være i forhold med ham og har svært ved at forstå, hvordan det endte der.  

- Jeg vidste på alle måder, at det var forkert. Men jeg tror bare, at der var noget inde i mig, som var i stykker, siger Gry Heitmann.

Gry Heitmann var tilknyttet Viegård mellem 2000 og 2008. Hun havde et hemmeligt seksuelt forhold til John Byrialsen, som ifølge hende var præget af vold. Hun fortæller blandt andet, at han slog hende i tindingen, hvor ingen kunne se det.

Overvejede du at melde ham til politiet?

- Nej, altså på det tidspunkt faldt det mig ikke ind. Jeg tror slet ikke, at jeg overvejede, at det var en mulighed for mig. Jeg ved ikke hvorfor.

Mille Mortensen, tidligere forsker i krænkende adfærd på Københavns Universitet og nu selvstændig konsulent, forstår godt, hvorfor det for udefrakommende kan virke underligt, at kvinderne ikke bare forlod John Byrialsen eller gik til politiet.  

Men beskæftiger man sig med området, giver det derimod rigtig god mening, at kvinderne ikke har følt, at de kunne, fortæller hun.  

- Man kommer i tvivl om sin egen dømmekraft, og meget ofte udløser det følelsen af skam. "Jeg må have gjort noget forkert, eller jeg kan ikke være et godt menneske, når andre synes, at det er okay at behandle mig på den måde", forklarer forskeren.  

Mille Mortensen understreger, at. hun ikke har set noget, der kommer i nærheden af den her sag. Det på trods af, at hun har arbejdet specifikt med krænkende handlinger i årevis.

Vil have ham i fængsel 

Én kvinde valgte i 1999 at politianmelde John Byrialsen for vold, hvor hun beskyldte ham for at have givet hende gentagne slag med knyttet hånd i ansigtet og på kroppen.  

TV 2 har talt med kvinden og fået aktindsigt i skadesrapporten, som hun fik lavet på hospitalet 36 timer efter episoden. Her fremgår det, at hun havde mærker og misfarvninger ved øje, øre, skulder, underarm og halsregion.  

Det har ikke været muligt for TV 2 at få svar på, hvorfor sagen aldrig førte til en sigtelse af John Byrialsen, da Midt- og Vestjyllands Politi ikke har kunnet finde nogen af sagens akter, udover selve anmeldelsen.  

Politiet vurderer, at det kan skyldes, at sagen er slettet efter 15 år på arkiv, som reglerne foreskriver, hvis der ikke er rejst sigtelse i en sag.   

I forbindelse med dokumentaren har yderligere tre kvinder i år valgt at politianmelde John Byrialsen for henholdsvis vold og voldtægt.  

Det gælder blandt andet Johanna Henriikka, som foretog sin anmeldelse i august. Hun er blevet bedt om at møde op til en afhøring på politistationen.  

- Jeg håber virkelig, at han bliver sat i fængsel for det, han har gjort. Eller at han en dag vil forstå, at han har gjort noget forkert. For det er jeg ikke sikker på, at han gør, lyder det fra Johanna Henriikka.  

De to andre kvinder har fået at vide, at deres sager er forældede.  

Afviser sex med de “unge piger”

John Byrialsen har ikke ønsket at stille op til et tv-interview. TV 2 har derfor skriftligt forelagt ham alle kvindernes udtalelser og anklager samt den øvrige rejste kritik, men han er ikke vendt tilbage med svar.   

TV 2 har tidligere i processen talt med John Byrialsen på telefon.  

I den første samtale blev han præsenteret for anklager om seksuelle krænkelser. I denne samtale afviste John Byrialsen, at han nogensinde har været voldelig, voldtaget eller i øvrigt har haft sex med nogle af de "unge piger”.  

I den anden samtale forsøgte vi at forelægge ham den samlede kritik fra de tidligere ansatte. I denne samtale afviste han at kommentere på anklagerne.  


Byrialsens tidligere heste flyttet til nordjysk stutteri: Kritik af nye forhold

Billede her er fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg.

Omstridt stutteriejers heste er igen genstand for furore blandt dyrevenner. Denne gang er en del af hestene flyttet til et nyt stutteri, Vester Klitgård ApS i Fjerritslev.

Der er igen ballade om den omstridte hestehandler fra Skals, John Byrialsen, og hans kompagnon Hans Helmgaard Kristiansen.

Godt 150 heste, de begge har ejet eller på nuværende tidspunkt ejer, er nu flyttet fra blandt andet Bratbjerggård ved Brovst til et nyoprettet stutteri ved Fjerritslev, Vester Klitgård ApS. Det viser en kontrolrapport fra en uanmeldt kontrol, som Fødevarestyrelsen har foretaget, og som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.

Kontrolrapporten, der er udfærdiget 20. november, viser, at der igen er flere forhold omkring hestene, der ikke lever op til de krav, som myndighederne har.

Det er ejendommen her på Kliim Markvej, at det nyoprettede stutteri Vester Klitgård ApS holder til. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

I den lidt mildere ende fandt myndighederne flere heste, som de vurderede, havde været på stutteriet i mere end syv dage, men som ikke var registreret i Det Centrale Husdyrbrugsregister, CHR.

Men derudover fandt Fødevarestyrelsen på deres kontrolbesøg også, at der på dagen for kontrollen ikke var mulighed for at motionere hestene, da der hverken var brugbare folde, ridehal eller ridebane på adressen.

'Det indskærpes at heste skal motioneres eller gives mulighed for fri bevægelse på fold mindst 2 timer om dagen, 5 dage om ugen. Det indskærpes, at der for ethvert hestehold skal være adgang til en fold og at folden må ikke være indhegnet med pigtråd.'

Billede fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg 20. november.

Men det er ikke det eneste, der er galt.

'83 af de cirka 150 hopper er opstaldet i for små fællesbokse. Det vurderes, at det er en skærpende omstændighed, at hestene ikke kan komme på fold', lyder det videre.

Fødevarestyrelsen tilser også flere heste på kontrolbesøget, herunder to hopper, der også er blevet tilset på et kontrolbesøg i august på Bratbjerggård. Her konstateres det, at de to hopper er tynde, og det oplyses, at de har tabt sig efter flytning, og at der derfor er ekstra fokus på disse.

Det fremgår også, at John Byrialsens kone, Miia Maria Byrialsen, var med under kontrolbesøget.

Billede fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg af det pigtrådshegn, der nu ifølge Hans Helmgaard Kristiansen nu er fjernet.

Erkender kritik af forholdene

Direktøren i det nyoprettede stutteri, hvor 150 af Byrialsens tidligere heste nu befinder sig, Georg Martin Rosenkilde, vil over for TV2 Nord ikke svare på spørgsmål i sagen, trods han på kontrolbesøget 20. november fortæller Fødevarestyrelsen på en telefonforbindelse, at han er 'midlertidigt ansvarlig for hesteholdet'.

Han henviser i stedet til dronning Marys tidligere ridelærer Hans Helmgaard Kristiansen, der er direktør i ALB 2024, som er det firma, der både ejer hestene nu, og da de tidligere befandt sig på Bratbjerggård.

Hans Helmgaard Kristiansen forklarer, at man lige nu afventer, at hestene kan blive korrekt registreret i CHR-registeret, og så har der siden kontrolbesøget været arbejdet på at fjerne pigtrådshegnet.

- Det sidste pigtrådshegn er blevet pillet ned i dag (onsdag, red.). Der er ganske meget, så det har været et stort stykke arbejde.

Samlet resultat

Kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsen giver forholdene på Vester Klitgård resultatet 2 i dyrevelfærd. Det betyder, at der er givet en indskærpelse, som skal udbedres.

Nedenstående resultater kan gives:

1 - ingen anmærkninger

2- indskærpelse

3 - Påbud eller forbud

4 - Bødeforlæg, politianmeldelse

Og i forhold til kritikken om at 83 af hestene var i fællesbokse, der var for små, er forklaringen, at der har været gang i en omstrukturering af stalden.

- Vi laver stalden om til en stor løsdrift af hopperne, og det er stort set færdigt nu. Så vi er begyndt at flytte hestene, og vi har frigivet plads til at overholde de krav, som der er, siger Hans Helmgaard Kristiansen.

Og også hestenes mulighed for at motionere er udbedret ifølge direktøren.

- Vi var ikke færdige med at lave foldene, men nu er det sådan, at de kan motionere de lovmæssige ti timer per uge. Men vi mangler stadig at lave en ridehal og en udendørs ridebane, før det er optimalt.

Hvornår er det hele så løst, så der ikke er mere at komme efter?

- Jeg kan ikke løse det fra dag til dag, og det er der ingen, der kan. Men det er færdigt lige om hjørnet, siger Hans Helmgaard Kristiansen.

Billede fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg.

Kender hinanden fra tidligere

Det tætte forhold mellem John Byrialsen og Hans Helmgaard Kristiansen er velkendt, men den 74-årige Georg Martin Rosenkilde, der er direktør i Vester Kiltgård ApS, og den omstridte hestehandler Byrialsen er heller ikke fremmede for hinanden.

Den nyslåede direktør har tidligere fungeret som konsulent for Byrialsens tidligere stutteri, Viegård, og det er også Georg Martin Rosenkilde og hans virksomhed Ben Hur ApS, der købte Viegård i den tvangsauktion, der fulgte i kølvandet på de mange sager om mishandling af dyr.

For nyligt er den handel dog faldet igennem. For her syv måneder efter, at Georg Martin Rosenkilde købte Viegård Stutteri på tvangsauktion, er det blevet sat til salg igen ifølge Statstidende. Ejendommen bliver fremvist for mulige købere 10. december.

Borgmester: - Han kommer jo med et ry og rygte

I Jammerbugt Kommune er de bevidste om, at John Byrialsen kommer med et vist rygte, og derfor er der øget bevågenhed på sagen.

- Selvfølgelig kan folk flytte til Jammerbugt, men vi er særligt opmærksomme, og det har vi været under hele forløbet. Vi har taget kontakt til politiet i Hjørring, som har taget kontakt til dyrevelfærdsenheden, der i øvrigt holder til i Kås. Vi har opfattet det som en underretningssag, dav i blev gjort opmærksomme på det, siger Jammerbugts borgmester, Mogens Christen Gade (V) og fortsætter:

- Han kommer jo med et ry og rygte, men det betyder ikke, at vi umiddelbart bare kan gøre ting, som nogle tror, vi kan. Vi skal forholde os til love og regler.

Jammerbugt Kommune har tidligere været igennem møllen, da nogle af John Byrialsens heste endte på Bratbjerggård. Derfor har kommunen 'ekstraordinært' været på mærkerne, lyder det fra borgmesteren.

- Jeg er dyreven, og vil jo gerne have at tingene foregår efter bogen, men jeg har jo ikke bemyndigelse til at smide dem på porten, siger Venstre-borgmesteren.

Som det er i dag, er bygningerne af kommunen blevet godkendt til kvægbrug. Men der er i øjeblikket an ansøgning ved kommunen, der skal veksle ejendommen til at holde heste, og den er man i øjeblikket ved at vurdere.

Nu afventer de relevante myndigheder, at de ting, der er anmærket i kontrolrapporten 20. november, bliver bragt i orden.


Grønne eller røde tal? Forvirring om kendt nordjysk vinhandlers regnskab

Når man har fem datterselskaber i RareWine, og et af dem bløder rødt, er det så godt?

Vininvestorfirmaet RareWine Groups regnskab er netop offentliggjort, og millionforretningen, der har haft samarbejde med sportsstjerner som Mikkel Hansen, Joachim Mæhle og Nikolaj Ehlers, kan for nogle skabe panderynker i ren undren.

For mens RWH ApS har et overskud på 10,9 millioner kroner, har RareWine ApS, der er et datterselskab i RWH ApS, et tab på 8,5 millioner kroner.

Forklaringen findes ved, at der i et koncernregnskab sker såkaldt eliminering i handlerne mellem de interne selskaber, hvilket medfører, at resultaterne i de enkelte selskaber kan være forskellige fra det samlede resultat.

TV2 Nord har været i kontakt med Mads Jensen, der er administrerende direktør i RareWine Invest og CEO i RareWine Group.

Han henviser til virksomhedens egen pressemeddelelse, hvori de udelukkede har fokus på overskuddet.

- Vi er lykkes med en omsætning, der er på niveau med sidste år og stadig en fornuftig bundlinje - endda i et globalt marked, der hele regnskabsåret har været præget af økonomisk opbremsning. Det har også ramt vinmarkedet, som har oplevet den største korrektion til dato og medført et udfordrende år for vores investeringsforretning. Omvendt har det største selskab i gruppen, RareWine Trading, leveret endnu et stabilt år, siger Mads Jensen.


Mogens fik ret i støjsag, men årelang kamp har haft en pris

Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Fremtiden for den levende musik i Skagen er uvis, efter at Frederikshavn Kommune har erkendt, at de ikke har fulgt loven på området.

I de seneste syv år har Mogens Bandholm kæmpet en indædt kamp mod de mange musikarrangementer i Skagen, som overskrider de støjgrænser, der er fastsat af Miljøstyrelsen.

Nu har han fået ret i sin klage over Frederikshavn Kommune.

- Jeg har det godt med det, fordi det har været en lang 'op ad bakke'-dialog med kommunen for at få dem til at gøre et eller andet, siger Mogens Bandholm.

Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune erkender, at lovgivningen på området ikke er blevet fulgt og ændrer derfor praksis.

Der skal nu laves en undersøgelse for at afgøre, om den levende musik i Skagen kan vende tilbage.

- Vi er begyndt at få dispensationsansøgninger ind til musikarrangementer, og der er vi nødt til at tage skeen i den anden hånd og sige, at den (ansøgningen, red.) desværre ikke er lovlig på nuværende grundlag, sagde Peter E. Nielsen (S), der er formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, i fredags til TV2 Nord.

Se indslaget her:

Uvis fremtid

Foreningen Musik i Skagen, som består af flere af byens restauranter, har endnu ikke forholdt sig til, hvad Frederikshavn Kommunes nye praksis kan komme til at betyde for deres mulighed for at spille levende musik for gæsterne.

For Mogens Bandholm har den årelange kamp mod støj haft en pris.

- Der er steder i byen, jeg ikke længere må komme.

Hvordan er det?

- Jeg lever med det, siger han.

Det er uvist, hvornår Frederikshavn Kommune har undersøgt sagen yderligere, så indtil videre må både restauranterne og Mogens Bandholm væbne sig med tålmodighed for at finde ud af, om musikken kommer til at spille igen i Skagen.

Vil du holde øjne og ikke mindst ører åbne for, om alt foregår lovligt fremadrettet?

- Nu har jeg kæmpet for det her i syv år, så det ville være tåbeligt bare at lukke øjnene nu. Jeg har tænkt mig, at loven bliver overholdt, siger Mogens Bandholm.


Er du den heldige? Her er dagens vinder af to kilo juleslik (04.12.24)

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker TV2 Nord en vinder af to kilo juleslik fra AllSweets i Aalborg Storcenter.

Er du en vaskeægte slikmund?

Så skal du være med i TV2 Nord's julekonkurrence, hvor vi hver dag fra den 20. november til den 20. december trækker lod om to kilo slik fra 'Allsweets' i Aalborg Storcenter.

For at være med i konkurrencen skal du kigge forbi juleskoven på TV2 Nord i Aabybro, hænge julepynt på træerne og putte et brev i julemandens postkasse med dit navn og kontaktinformationer.

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker vi en vinder. Læs mere her.

Og vinderen af onsdagens udtrækning, kan du se i videoen herunder:


Det blev en lidt anderledes onsdag for Bit Vejle, end hun havde forestillet sig.

En check på 516.940 kroner.

Det var det, som stifter af Museum for Papirkunst Bit Vejle til stor overraskelse modtog onsdag.

Stifter af Sol og Strand Margit Andersen kom på uventet besøg, og hun havde en tidlig julegave med sig.

- Det kan nok være, det bliver jul i år. Det var en fantastisk stor overraskelse og glæde for os, siger Bit Vejle lige efter modtagelsen.

Går til anbragte børn og unge

Donationen kommer fra Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld, som hvert år uddeler donationer til velgørende formål. I december uddeler fonden 2,5 millioner kroner, og i 2024 kommer fonden til at uddele 3,5 millioner kroner. Det er det højeste beløb i fondens historie.

- Jeg har det så godt i mit hjerte. Det gør godt i mit hjerte at kan gøre noget for andre og kan gøre en forskel, siger Margit Andersen.

Sol og Strand udlejer omkring 7000 ferieboliger og er en af landet største udlejningsbureauer. Det er en del af den indtjening, der går til fondens velgørende donationer.

VIDEO: Her kan du se hele indslaget:

Og pengene til Museum for Papirkunst skal gå til børn, der i forvejen har det svært.

- Det er til børn og unge, som slider med psykiske problemer, og som bor på institutioner, og som ikke har almindelig mulighed for at komme ud at opleve kultur.

- De får nu mulighed for at komme på museet, hvor vi virkelig kommer til at tage vare på dem og give dem en oplevelse, som bliver ud over det sædvanlige, siger Bit Vejle.

Fonden har givet donationer til i alt 17 organisationer i december.

Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld uddeler i december 2024 midler til følgende:

·         Danske Hospitalsklovne: 100.000 kroner

·         For Lige Vilkår: 134.325 kroner

·         Kirkens Korshær: 100.000 kroner

·         Bedre Psykiatri – Landsforeningen for Pårørende: 200.000 kroner

·         Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade: 150.000 kroner

·         Psykiatrifonden: 150.000 kroner

·         Den Almennyttige Fond For Psaligrafisk Kunst: 516.940 kroner

·         Joan Søstrene: 70.000 kroner

·         S/I Ønskeland: 150.000 kroner

·         Girltalk.dk: 200.000 kroner

·         ADHD-Foreningen: 105.000 kroner

·         Det Kærlige Måltid S/I: 150.000 kroner

·         Foreningen Human Rise: 99.300 kroner

·         Gestus Nord: 65.000 kroner

·         Landsforeningen Autisme Kreds MidtVest: 25.000 kroner

·         Foreningen Enestående Forældre: 150.000 kroner

·         Julefest for udsatte borgere og familier: 50.000 kroner