Undersøgelse skal vise, om surfere er ekstra udsat for PFAS
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
To lokale surfere begyndte at samle penge ind, for at kunne tage prøver af havskummet, som andre steder har vist sig at have meget store koncentrationer af PFAS.
Torsdag aften blev der holdt informationsmøde i Vorupør, hvor områdets surfere mødtes med eksperter, for at få mere viden om PFAS-stoffer.
I januar kom PFAS for alvor på dagsordenen i Vorupør.
To lokale surfere begyndte nemlig at samle penge ind, for at kunne tage prøver af havskummet, som andre steder har vist sig at have meget store koncentrationer af PFAS.
De to initiativtagere er gået sammen med Aalborg Universitetshospital, som ved hjælp af blodprøver skal finde ud af, om surfere er mere udsatte for PFAS end andre.
Torsdag aften blev der så holdt informationsmøde i Vorupør, hvor områdets surfere mødtes med eksperter for at få mere viden om de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.
Èn af initiativtager bag er Jens Vilhelm, som er surfer i Klitmøller.
- Der er jo kommet en del målinger frem, der viser, at der er høje koncentrationer af PFAS i havskum blandt andet ved Thyborøn. Det har sat gang i en del bekymringer for os, der bor herude ved Vestkysten og bruger havet meget, fortæller han.
Jakob Hjort Bønløkke er cheflæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og han er én af dem, der torsdag aften skulle gøre de interesserede klogere på undersøgelsen.
- Vi skal finde ud af, om folk der surfer i Thy, optager mere PFAS i kraft af deres aktiviteter i havet. Vi ved, der er op-koncentreret PFAS i havskum. Så vi kunne forstille os, at de måske optog det, fortæller han.
Derfor skal der tages blodprøver for at undersøge, om surfere har mere PFAS i kroppen end gennemsnittet i befolkningen.
- Forhåbentlig kan vi bruge resultatet til at sige noget om, hvorvidt det medfører en risiko, og om vi skal give nogle råd fremover. Jeg håber jo og forventer, at vi finder så lidt forhøjet niveauer, at der ikke er nogen grund til at advare mod noget særligt. Men det kan vi jo ikke vide uden at undersøge det, siger Jakob Hjort Bønløkke.
På nuværende tidspunkt tror cheflægen dog ikke, at hverken surferne eller bader skal være bekymret.
Fra regeringens side er der nu også fokus på sagen.
- Det vi gør nu fra myndighedernes side, det er, at vi er ude at tage målinger af havskum forskellige steder i Danmark. Netop for at finde ud af, hvilke værdier af PFAS vi har, fortæller Miljøministeren, Magnus Heunicke (S).
Målingerne vil blive taget henover sommeren, hvor svaret vil blive offentligt, så snart de er klar.