Sensationel hvalros er dukket op på stranden i Vorupør
Foto: Anders Meyer / TV MIDTVEST
En hvalros er dukket op på kysten i Vorupør, og det er noget ganske særligt, fortæller en havpattedyrsspecialist.
Det var ikke et hvilket som helst syn, der mødte Peter Brohm fra Thisted, da han onsdag var ude og gå en tur på stranden i Vorupør med sin kone og datter.
For første gang i over 10 år er der nemlig dukket en hvalros op ved den danske kyst. Og det kom noget bag på Peter Brohm og familien.
- Vi har da før set hvalrosser i zoologiske haver, men det er alligevel nyt for os at se en i fri natur, siger han til TV MIDTVEST.
Familien holdt sig på afstand at det store dyr og valgte at tage kontakt til Dyrenes Beskyttelses vagttelefonen, fordi de syntes, at det store dyr så sløjt ud.
- De troede først ikke rigtigt på, at det kunne være en hvalros, så jeg skulle sende nogle billeder. Da de så dem, sagde de, at de havde de alligevel aldrig set før, siger Peter Brohm.
Tredje hvalros i Danmark i 22 år
Det er ikke kun Dyrenes Beskyttelse, der deler familiens overraskelse over at se det store dyr på stenene ved Kysten i Vorupør.
- Det er noget af en sensation, siger Carl Kinze, der er biolog og havpattedyrsspecialist.
Den største nuværende forekomst af hvalrosser på Nordatlanten findes i Østgrønland og Svalbard, og det er sjældent, at de tager turen til Danmark, fortæller Carl Kinze.
I 1999 blev der spottet en ung hanhvalros i Uggerby ved Vendsyssel, og igen i 2003 fik et par fiskere øje på en i Frederikshavn.
Vi har da før set hvalrosser i zoologiske haver, men det er alligevel nyt for os at se en i fri natur.
Peter Brohm, Thisted
Senest fik man øje på en hvalros i 2010 ved den jyske vestkyst. Først var den i Fjand, og nogle dage senere dukkede den op ved Trans.
- Det sker en gang i mellem, at de kommer på afveje – dels af egen fri vilje og dels af det modsatte, hvor den bliver presset væk af en anden grund, fortæller havpattedyrsspecialisten.
Carl Kinze fortæller til TV MIDTVEST, at der i det her tilfælde – ligesom for mange år siden – er tale om en ung han.
- Den anden, man så i 2003, var en tro kopi af den, vi har her. Samme alder, samme små stødtænder, samme størrelse og så videre, siger han.
Og det er især de unge hanner, der har det med at komme vidt omkring.
- Hvis de er unge og ikke-kønsmodne, så har de ikke ret mange andre behov end at æde. Og så er de ikke ret erfarne og kommer på afveje og dummer sig, siger Carl Kinze.
Trænger til hvile
Naturstyrelsen skal nu tage stilling til, hvad der skal ske med hvalrossen, som ankom til stranden i Vorupør onsdag formiddag. Og i første omgang skal den have lov til at hvile sig, fortæller vildtkonsulent for Naturstyrelsen i Thy, Tommy Hansen.
- Umiddelbart ligger den og hviler sig. Den skal have en chance, så vi lader den være til i morgen, siger Tommy Hansen og fortsætter:
- Vi kigger til den og ser, om den bliver liggende, og hvordan den har det.
Man skal aldrig nærme sig en hvalros, men derimod give den ro
Søren Skov, TV2 Nords naturekspert
Han ved ikke, hvor galt det står til med hvalrossen, men håber, at den bare skal have lov til at være i ro. Havpattedyrsspecialist Carl Kinze mener også, at hvalrossen formentlig trænger til en slapper.
- Når den prøver at komme op ad stenene, så er det, fordi den lige skal op og hvile sig, siger Carl Kinze.
Både Naturstyrelsen og Carl Kinze opfordrer folk til at holde sig på afstand af hvalrossen, hvis man ser den. Den kan nemlig blive bange og aggressiv, hvis man kommer for tæt på den, fortæller Carl Kinze.
- Der er tale om et vildt dyr, og vilde dyr, der er trængt op i en krog, de reagerer selvfølgelig derefter, siger han.
10 ting, du ikke vidste om hvalrossen - af TV2 NORDs naturekspert Søren Skov
- Hvalrossen er meget sjælden i Danmark, og der går typisk mellem 10 og 30 år, før den dukker op igen.
- Der er flest hvalrosser i Østgrønland og Svalbard - i Nordatlanten.
- Den er verdens største sælart i Arktis.
- Hvalrossen foretrækker muslinger, men æder også orme, snegle, blæksprutter og krebsdyr fra havbunden.
- En udvokset han vejer 1.200 kilo, men enkelte individer kan veje to tons. Det svarer til vægten af to Fiat 500-biler.
- Bestanden af hvalros betragtes som 'sårbar' - den er blandt andet truet af jægere, der dræber dyrene for at få stødtænderne, som bruges til beskærerarbejde.
- En hvalros kan sagtens strejfe rundt og svømme flere tusinde kilometer fra sit oprindelsessted, uden det er et tegn på, den er syg eller faret vild. Det gør den typisk om vinteren.
- Den kan godt syne tynd og afpillet, men det er helt naturligt, når den har svømmet i dagevis uden at indtage føde.
- Hvalrossen skal nok selv søge tilbage til sit 'hjem', når den har samlet kræfter og er klar til det.
- Man skal aldrig nærme sig en hvalros, men derimod give den ro.