Fra ingenting til Michelin på et år – men målet var ikke en stjerne
Foto: Karl Erik Lørup / TV MIDTVEST
Nicolas Min Jørgensen i fuld gang med service sammen med Lasse Westman, som er ufaglært kok.
I en by med kun 350 indbyggere har Nicolas Min Jørgensen på et år skabt en Michelin-restaurant, hvor hver af de 15 serveringer er en fortælling om Thy, Mors og området omkring.
I læ af klitterne i Agger ligger en lille restaurant med store ambitioner.
- Jeg har ikke sat Tri i verden, for at vi skulle følge en eller anden hjemmelavet opskrift til at få en Michelin-stjerne. Men hvis niveauet er til det, så tager vi selvfølgelig imod den med kyshånd, fortæller kokken Nicolas Min Jørgensen, som står bag Restaurant Tri i Agger.
Restauranten i den lille by med kun 350 indbyggere har sit navn efter beliggenheden. Tri er latinsk for tre og dækker ifølge kokken over Vesterhavet, Limfjorden samt markerne omkring, som er her, alle råvarerne kommer fra.
- Grundtanken er at lave en restaurant, der portrætterer Thy, Mors og hele området omkring Limfjorden, hvor jeg mener, at der er en meget, meget stor råvare-rigdom.
De 15 serveringer, som menuen indeholder, er hver især en fortælling om området. Og selv om Agger er lidt langt væk fra alting, så var der slet ingen tvivl om, at det var her, Restaurant Tri skulle ligge.
- Hvad er mest tosset – at lægge en god restaurant midt i spisekammeret eller lægge den på en gade sammen med fem andre gode restauranter? Alle kan kæmpe, fortæller Nicolas Min Jørgensen.
Besøg fra Michelin
Det er kun et år siden, Restaurant Tri åbnede, men ret hurtigt fik både danske og udenlandske medier og madanmeldere øje på dem.
Sidste år blev de af restaurantguiden White Guide kåret til 'årets nye restaurant', og de blev også fremhævet i blandt andet New York Times.
- Der er sket vanvittigt meget. Jeg er meget beæret og stolt over, at anmeldere og gæster fra både Danmark og udlandet har fundet vej her til, for det er ikke et sted, man bare finder, siger Nicolas Min Jørgensen.
Desuden har hemmelige inspektører fra Michelin været på besøg mindst to gange. Det resulterede i en invitation til årets uddeling af Michelin-stjerner i Finland, og her fik Tri så en af de eftertragtede stjerner.
- Det var en ekstrem lettelse og også voldsomt, for hele branchen stod og hujede og råbte. Men det er ikke, når det sker, du forstår det.
Mens Nicolas Min Jørgensen var i Finland sammen med sin kone og de to ansatte, var omkring 100 mennesker samlet foran restauranten hjemme i Agger for at følge uddelingen, og deres reaktion gjorde mindst lidt så stort indtryk.
- Da vi så det, så kneb vi alle sammen en tåre. Det var jo for vildt. Jeg har helt tiden sagt, at området støtter op om det her, men det er et helt nyt niveau i forhold til, hvad jeg har prøvet før, fortæller Michelin-kokken.
Trio servicerer 20 gæster
Nicolas Min Jørgensen, der oprindeligt er fra Videbæk og uddannet hos Hotel Fjordgaarden i Ringkøbing, har fået en Michelin-stjerne før. Det var i 2015, da han var køkkenchef på Substans i Aarhus.
Nu har han så skabt sin egen Michelin-restaurant med blot to ansatte til at servicere de 20 gæster, der er plads til på en aften.
Charlotte Haugaard er tjener og ved at uddanne sig til sommelier. Hun står for vine, bobler og saft, som er nøje udvalgt til serveringerne. I køkkenet står den ufaglærte kok Lasse Westman.
- Både Charlotte og Nicolas har meget erfaring med det her fine dining, hvor jeg ikke er farvet af, hvad man plejer at gøre og af tendenser, men jeg kan få det mere ned på jorden nogle gange, siger Lasse Westman.
Snart skal det efterhånden ret sammentømrede trekløver måske udvides. For den nye titel som Michelin-restaurant har booket kalenderen fuldstændig på bare få dage.
- Forhåbentlig venter en hverdag, som vi kender den, bare med en fuld restaurant, og det er også lidt sjovere. Og så må vi tage det, som det kommer. Vi er en ny restaurant, hvor der her i år to skal ske en naturlig udvikling. Den kommer måske bare lidt hurtigere, end vi havde regnet med, fortæller Nicolas Min Jørgensen.
Sommeren er højsæson for Restaurant Tri, som har åbent hver torsdag, fredag og lørdag. Det er først muligt at booke bord til oktober.