Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stigende energipriser rammer skævt mellem land og by

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd kalder udviklingen for "skræmmende" og en afspejling af, hvor slemt det står til i provinsen.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag udskrev valg til Folketinget, betonede hun behovet for at hjælpe danskere, der var ramt af de buldrende prisstigninger.

- Socialdemokratiet vil hjælpe jer, som krisen rammer hårdest – og de dele af Danmark, som den tynger mest, lød ordene.

Og noget kan tyde på, at der er et akut behov for at se på, netop hvor krisen rammer hårdest.

For i en ny analyse, som Finans Danmark har udarbejdet for TV 2, er det tydeligt, at danskere i provinsen bliver langt hårdere ramt af den nuværende energikrise end danskere i de større byer og hovedstadsområdet.

Energipriserne har de seneste måneder været på en sand himmelflugt, og det kan særligt mærkes på pengepungen i flere danske familier, som bor i kommunerne i landets yderområder.

Analysen ser på andelen af danske familier, der risikerer en ekstra månedlig varmeregning på mere end ti procent af deres disponible indkomst. I udregningen indgår priser på gas, el og fjernvarme, men ikke træpiller.

Forskel mellem land og by

Stevns Kommune topper listen, hvor mere end 40 procent af familierne hver måned skal bruge ti procent – eller mere – af deres disponible indkomst på varmeregningen.

I bunden af listen ligger Albertslund, hvor det tilsvarende scenarie kun er tilfældet for fem procent.

I landets største kommuner er tallene til sammenligning 10, 8, 8 og 12 procent i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg Kommune.

Forskellen mellem land og by er tydelig, da færre familier er ramt af de stigende priser på gas, el og fjernvarme i landets største byer samt hovedstadsområdet.

Omvendt kan en langt større andel af familierne i eksempelvis kommunerne Odsherred, Morsø og Lejre se frem til at betale en ekstraordinær stor varmeregning.

Top-ti over kommuner med familier, der risikerer en ekstra månedlig varmeregning på mere end ti procent af deres disponible indkomst:

1. Stevns 42 procent

2. Odsherred 39 procent

3. Læsø 38 procent

4. Morsø Kommune 36 procent

5. Lejre 32 procent

6. Nordfyn 31 procent

7. Faaborg-Midtfyn 31 procent

8. Holbæk 30 procent

9. Ærø Kommune 29 procent

10. Faxe 28 procent

Kilde: Finans Danmark

Desværre er det landdistrikterne, der samlet set er hårdest ramt af prisstigningerne på energi

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Opvarmningstype er afgørende

Analysen viser, at den ekstra varmeregning er afhængig af boligernes størrelse og energimæssige stand.

De store merregninger ses især i områder, hvor mange huse er opvarmet af et gasfyr. Det gælder eksempelvis Dragør, Lejre og flere kommuner ved Køge Bugt.

Familier er særlig ramt, hvis de bor i huse, der er bygget før 1960 og som ikke er blevet efterisoleret, og samtidig er på 150 kvadratmeter eller derover.

Disse familier risikerer en merregning ved et uændret varmeforbrug på 5000 kroner eller mere om måneden.

Andelen af danske familier, der vil opleve en sådan prisstigning på energi til at opvarme husstanden udgør 14 procent, viser tallene.

Yderområderne ramt ekstra hårdt

Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, kalder over for TV 2 resultaterne af analysen for "den skræmmende virkelighed" på, hvor slemt det står til i provinsen.

- Desværre er det landdistrikterne, der samlet set er hårdest ramt af prisstigningerne på energi, siger han til TV 2.

Formanden fremhæver, at de større byer typisk har flere stabile varmekilder, mens landets yderdistrikter typisk er afhængige af små varmeværker, hvor prisstigningerne rammer hårdest.

Prognosen viser ifølge Steffen Damsgaard, at energiprisernes himmelflugt rammer yderområderne ekstra hårdt. Og derfor er der behov for en økonomisk håndsrækning, hvis samfundet vil undgå yderligere urbanisering.

- Vi har den seneste tid set mange eksempler på lokalsamfund i landdistrikterne, hvor vigtige funktioner såsom dagligvarebutikken, bageren og bussen er lukningstruede som følge af de eksplosive prisstigninger på energi, forklarer formanden.

Ikke nok med vinterpakke

Steffen Damsgaard efterlyser politisk handling og frygter, at den såkaldte Vinterpakke, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i september, ikke er nok.

Her blev det blandt andet muligt for danskere og virksomheder at udskyde deres betaling af elregninger i op til fire år, elafgiften blev midlertidig sænket, og der blev fundet penge til at udskifte gasfyr og udrulle fjernvarme.

Steffen Damsgaard frygter, at Vinterpakken ikke er nok til at holde hånden under arbejdspladser og andre vigtige funktioner i landdistrikterne.

- På den korte bane bør man reducere afgifterne på naturgas til et minimum. Det vil hjælpe mange danskere, siger formanden og tilføjer:

- Der skal også flere penge i puljen til at udskifte oliefyret – samt gives statsgaranti til boliglån i visse yderområder.


Finanslov drysser millioner over vikingeborg: Nyt besøgscenter på vej

Arkivfoto

Aggersborg er også kendt for at få status som UNESCOs Verdenskulturarv sidste år.

I dag er den kommende finanslov faldet på plads, og der er nogle millioner på vej til den nordjyske kultur.

Aggersborg i Vesthimmerland får nemlig 3 millioner kroner, der er øremærket til at formidle borgens unikke historie til de besøgende.

- Aggersborg er en vigtig perle for den nordjyske historiefortælling. Med investeringen kan vi gøre den tilgængelig for endnu flere gæster – samtidig med, at vi løfter turismen i området, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem, Marie Bjerre (V).

Arkivfoto: Marie Bjerre er valgt til folketinget, og har sit ophav i Nordjylland. Foto: Ida Bach Holm / TV2 Nord

Ifølge Marie Bjerre var udpegningen af Aggersborg til UNESCOs Verdenskulturarv var et stort vendepunkt for Himmerland og Nordjyllands Vestkysts turisme.

- Der skal investeres i moderne formidlingsteknologier, for eksempel skal man kunne bruge sin smartphone til at vække de historiske genstande og fortællinger til live, lyder det.

Ikke de eneste, der får en indsprøjtning

Frederik IIV's Kanal i Løgstør står også til at få det samme beløb i 2025, som skal hjælpe med at reetablere det gamle anlæg.

- Jeg er naturligvis utroligt stolt over, at det er lykkedes at få projektet på næste års finanslov, så arbejdet forhåbentligt snart kan komme i gang, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen.

Frederik VII’s kanal blev udgravet i 1856-61 for at muliggøre gennemsejling i Limfjorden.


Breaking

Skinnebrud i Vendsyssel: Ingen tog på strækningen før lørdag morgen

Foto: René Ryom

Nedbruddet forventes først at være repareret lørdag morgen.

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.


Det er nøjeren! Emil og Mikkel møder mor til døde tvillinger

Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.

Youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier får sig flere ubehagelige oplevelser, da de er gæster i tv-programmet ’Er der nogen?’

De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.

Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.

Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.

Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.

Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.

Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:

Flere hundrede døde

Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.

- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.

Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.

Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.

Emil Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.

Men så er der også Erna.

Mikkel Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.

Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.

Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.

Og måske virker det.

I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.

- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.

Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:


Hold på hat og vanter: Det bliver hamrende koldt i dag

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.

For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.

- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.

Se hele vejrudsigten her:

En bidende kold dag

Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.

- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.

Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Skal der bygges nyt i Birkelse? Lokalplan er sendt til høring

Arkivfoto

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune forsøger med den nye plan at anlægge to nye byggegrunde.

Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Imellem de tre velkendte veje i Birkelse ligger lokalplanområdet, der nu skal erstattes af den nye plan.

- Formålet er at opdatere plangrundlaget i området og give mulighed for nye byggegrunde ved Skolevangen, skriver Kommunalbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Kommunalbestyrelsen, Jammerbugt Kommune

Der er angiveligt taget hensyn til, at områdets karakteristika bevares - og nu skal den altså så til høring i de næste otte uger.

Har du en holdning til den nye lokalplan? Du kan afgive dit høringssvar på kommunens hjemmeside.