Lavede bjesk med verdens stærkeste chili: - Kan ikke anbefales
Foto: Michael Guldbrandt
To gange om året mødes bjesklauget Aqua Vitae.
Bjesklauget Aqua Vitae i Hjørring er ikke bange for at eksperimentere med smagene, og det kommer der til tider nogle utraditionelle resultater ud af.
Se ”Frit Vendsyssel” søndage klokken 19.45 på TV2 Nord Salto – eller stream serien ved at klikke her.
På Hirtshals Museum er der en samling drikkevarer, der får mundvandet til at løbe hos Claus Mortensen. Han er formand for Bjesklauget Aqua Vitae, og han har stor kærlighed til – ja, bjesk.
- Det her må være epicentret, når vi taler om bjesk, siger han begejstret og slår armene ud.
På hylderne står masser af flasker med farverige etiketter, og på væggen hænger et billede af en dame, som har en særlig plads i bjeskens historie.
Nemlig Signe Hansen, der gennem et helt liv forfinede teknikkerne omkring bjesken.
Den tradition adopterede de på Hirtshals Museum, hvor gæster i mange år har haft mulighed for at blande deres egen bjesk.
- Det er helt fantastisk, at man kan komme med sin egen flaske neutrale brændevin i hånden og vende hjem med noget helt specielt og unikt med råvarer fra lokalområdet. Det bliver næsten ikke smukkere, siger Claus Mortensen.
- Man kan putte hvad som helst deri
Der er uendeligt mange måder at lave bjesk på, og hos bjesklauget kan de godt lide at eksperimentere.
Det fortæller de om i serien ”Frit Vendsyssel”, hvor TV2 Nord undersøger, om Vendsyssel kan løsrive sig og blive til en selvstændig stat - og sådan en stat har også brug for en nationaldrik.
Det smager nogle gange af terpentin
Jesper Jensen
- Bjesk kan være mange ting. Det kan være helt klassisk, det kan brænde, og det kan være likøragtigt. Vi plejer at sige, at man kan putte hvad som helst deri, siger Nicklas Andersen.
Medlemmerne af bjesklauget er meget engagerede i jagten på at finde nye kombinationer af urter, bær og frugter.
- Det smager dejligt, og jeg synes, det er en god måde at komme ud i naturen på, siger 31-årige Nicklas Andersen, der er blandt de yngste medlemmer af lauget.
Afprøver grænser
Bjesklauget, der består af otte mænd, blev stiftet i 2003, fordi de manglede ”et legalt forum hvor de kunne diskutere verdenssituationen og generelt hygge sig i samvær med gode kammerater under indtagelse af unaturligt store mængder stærk alkohol,” som de skriver på deres hjemmeside.
De mødes to gange om året, hvor de konkurrerer i at lave den bedste bjesk – og gennem årene har der været mange forskellige varianter i glassene.
- Der er blevet lavet bjesk på ananas, peberrod, rav og på de syv stærkeste chilier i verden. Det er ikke alt, der er anbefalelsesværdigt, siger Claus Mortensen med et grin.
Hver år får vinderen sit navn på en pokal, og der er point for opfindsomhed.
- Det handler om at lave den bedste bjesk, men også om at man tør afprøve nye grænser. Det smager nogle gange af terpentin, men så kan man i det mindste være heldig at vinde en fighterpokal, fordi man har turdet udfordre normerne, siger Jesper Jensen.
I ”Frit Vendsyssel” har bjesklauget sagt ja til at blande en helt ny og meget vendsysselsk udgave af bjesken. Se meget mere i fjerde afsnit lige her: