Se listen: Disse fødevarer er steget mest
En ekspert peger på, at inflationen kan koste en almindelig børnefamilie cirka 35.000 kroner om året. Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik
Inflationen i Danmark har nået sit højeste niveau i knap 40 år, og det kan mærkes på fødevarepriserne.
Har du stået med en indkøbskurv i hånden og en dyb fure i panden foran supermarkedets mejeriafdeling og undret dig over, at prisen for en pakke smør har sneget sig op på knap 28 kroner? Så er du nok ikke alene.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen er nået op på 8,2 procent – det højeste niveau siden 1983.
Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.
Hvad er inflation?
Inflation er en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau.
Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.
Den modsatte udvikling, hvor pengene bliver mere værd, kaldes deflation. Både inflation og deflation kan, hvis de er særligt høje, have store økonomiske konsekvenser for samfundet.
Særligt fødevarepriserne er steget markant de seneste måneder. I maj var de samlede fødevarepriser således 10,6 procent højere end i samme måned sidste år. Men i juni er dette tal vokset til 13,6 procent.
I listen nedenfor har TV 2 samlet et overblik over prisudviklingen på en lang række fødevarer over et år – fra juni 2021 til juni 2022.
Krig, tørke og energikrise
Af listen fremgår det, at især basisfødevarer som mejeri- og kornprodukter, kaffe og kød topper listen over fødevarer med størst prisstigning.
Øverst på listen finder man smør, hvis pris på et år er steget med knap 32 procent.
Ifølge Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker ved Saxo Bank, er der flere årsager til, at fødevarepriserne i øjeblikket stiger.
Dels peger han på krigen i Ukraine, da landet fra tid til anden bliver omtalt som ”Europas kornkammer”. Faktisk står Rusland og Ukraine til sammen for mellem en tredje- og en fjerdedel af den globale eksport af hvede, og derfor presser det priserne op, når landene bekriger hinanden.
Desuden spiller både tørke, brændstof- og gødningsmangel samt stigende energipriser en rolle.
Og de mange prisstigninger kan mærkes rundt omkring i de danske hjem.
35.000 kroner ekstra om året
Brian Friis Helmer, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank, vurderer, at en almindelig børnefamilie skal have op mod 3000 kroner ekstra op af lommen hver eneste måned sammenlignet med sidste år for at købe de samme varer.
- Vi ved, at danskerne i gennemsnit er rimeligt velpolstret økonomisk. Men der er ikke nogen tvivl om, a
Også Jes Asmussen, der er cheføkonom ved Handelsbanken, regner sig frem til, at de stigende priser koster en almindelig børnefamilie cirka 35.000 kroner om året.
Brian Friis Helmer peger på, at man for at imødegå de store prisstigninger eksempelvis kan holde øje med tilbud i supermarkederne, bruge mindre energi i hjemmet eller tage kortere bade.
t det gør et stort indhug i almindelige familiers økonomi, siger Brian Friis Helmer til TV 2.