I aften bliver Månen rød - og så bliver den væk
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix
Der er usædvanligt gode muligheder for at se blodmånen med egne øjne efter solnedgang.
Når en brandvarm fredag når sin ende, og temperaturen falder en smule, er der rigtig god grund til at kaste et blik på aftenhimlen, når Månen står op.
Ikke alene er det fuldmåne, men for første gang i tre år kan man betragte en total måneformørkelse, når Månen bevæger sig ind i Jordens skygge.
Månen bliver kobberrød
Man kunne foranlediges til at tro, at Månen ville 'forsvinde' når Jorden skygger for Solens stråler, men lys har den egenskab, at det kan gå om hjørner.
Lyset bliver således afbøjet af Jordens atmosfære, samtidigt med at passagen gennem atmosfæren giver lyset den rødlige farve, som vi også oplever ved solop- og nedgang.
Det kobberrøde lys rammer Månen, som befinder sig i den såkaldte helskygge, hvilket giver månen en karakteristisk og spektakulær farve. Den kobberrøde fuldmåne bliver ofte omtalt som en blodmåne med henvisning til farven.
Månen står op mod sydøst klokken 21.15, og blot et kvarter efter begynder den totale formørkelse. Klokken 22.21 er formørkelsen på sit højeste, mens Månen først bevæger sig ud af Jordens helskygge klokken 23.13 i aften – mens den vil befinde sig mod sydsydøst.
Den længste blodmåne i det 21. århundrede
Den totale måneformørkelse i aften bliver ikke bare almindelig lang, men varer hele 103 minutter fra start til slut.
Det skyldes, at fuldmånen samtidig befinder sig længst fra Jorden i sin bane – det såkaldte apogæum, hvilket gør at Månen bevæger sig langsommere om Jorden, når den er længst fra den.
Derfor får vi glæde af at kunne opleve måneformørkelsen i ekstra lang tid. Så lang tid, at der ikke kommer en lige så lang total formørkelse i resten af det 21. århundrede.
Optimale forhold
Vejrforholdene kan stort set ikke blive mere optimale herhjemme – overhovedet. Vi kan se frem til en særdeles varm aften med temperaturer mellem 20 og 27 grader, mens blodmånen fører sig frem på aftenhimlen, samtidig med at der stort set vil være skyfrit i hele landet. Med andre ord er det en astronomisk hændelse, som mange formentlig sent vil glemme.
Den næste totale måneformørkelse der kan ses, finder sted natten til den 21. januar her til vinter. Men der er ingenlunde garanti for skyfrit vejr, samtidig med at vi kun kan drømme os tilbage til sommertemperaturer.