Danmark er blevet en stor del af skandalesag
Den danske ambassadør i Sydkorea, Thomas Lehmann, fortæller om skandalesagen.
Rigsretssagen mod den koreanske præsident fylder alt i Sydkorea lige nu. Den anholdte i Aalborg er en af de vigtigste bipersoner i sagen.
- Det er en sag, der har meget stor bevågenhed og fylder alt i de koreanske medier og i det politiske system i Korea.
Det fortæller den danske ambassadør i Sydkorea Thomas Lehmann om den helt store politiske skandalesag i Sydkorea; den mulige rigsretssag mod præsidenten Park Geun-hye.
Danmark har pludseligt fået en vigtig rolle i sagen, fordi en af sagens vigtige bipersoner blev anholdt i Aalborg søndag og nu venter på at blive udleveret til Sydkorea. Sagen mod præsident Park handler om hendes forbindelse til en kontroversiel forretningskvinde og religiøs kultfigur, Choi Soon-sil, og det er hendes datter Chung Yoo-ra, der nu er fængslet i Aalborg.
I Sydkorea fylder sagen rigtig meget i medierne. Eksempelvis er historien om anholdelsen den mest læste artikel overhovedet i det koreanske dagblad Chosun Ilbo.
-Det er en meget, meget stor sag. Ikke så meget sagen om den anholdte datter i Danmark, men i høj grad fordi sagen har forbindelse til den rigsretssag, som er indledt imod den sydkoreanske præsident Park. Den anholdte kvindes mor sidder fængslet i Seoul og står overfor sin egen straffesag, fortæller ambassadør Thomas Lehmann.
Demonstrationer hver lørdag
Den store korruptionssag mod præsidenten og personerne tæt på hende har domineret det politiske liv i Sydkorea længe, fortæller ambassadøren:
-Der har været meget store, massive demonstrationer inden selve sagen dukkede op i slutningen af oktober. Hver eneste lørdag har der været samlet 100.000 mennesker, ikke kun i Seoul, men også i byer i hele landet. Det står fortsat på, senest både juleaften og nytårsaften. Arrangørerne af demonstrationen siger selv, at i alt 10 millioner mennesker har været på gaden i denne periode. Så det er en massiv, folkelig manifestation over det der er sket og i forhold til det, der sker i det politiske system, siger Thomas Lehmann.
Vil komme frivilligt
Den anholdte Chung Yoo-ra har tilbudt at vende tilbage til sit hjemland frivilligt i løbet af tre dage, hvis hun bliver sat på fri fod, når hun kommer ind i landet. Men det har den sydkoreanske regering afvist, skriver den sydkoreanske anklager i en erklæring tirsdag.
I mellemtiden har koreanske myndigheder, ifølge Reuters, annulleret Chungs pas, så det ikke virker efter 10. januar for at få sydkoreaneren til landet hurtigt.
Vil kæmpe mod udlevering
Chungs advokat i Danmark, Jan Schneider, siger, at han højst sandsynligt vil appellere alle beslutninger om, at sydkoreaneren skal udleveres.
- Det er skuffende, at dansk politi og det danske retssystem er blevet trukket med ind i en politisk konflikt i Sydkorea. Den har intet med Danmark at gøre, sagde han mandag uden for retten i Aalborg.