Brostrøm: Vi skulle have handlet 'totalt anderledes'
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
På pressemødet kunne Søren Brostrøm i dag konkludere på de erfaringer, der er blevet gjort over de seneste par uger.
Allerede tilbage i januar skulle myndighederne have håndteret situationen anderledes, erkender Søren Brostrøm efter et møde med eksperter og WHO.
Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, erkender fredag på et pressemøde, at Danmarks strategi for test for coronavirus ikke har været god nok.
- Testkapaciteten har ikke været i orden. Vi er kommet for sent i forhold til at opbygge vores testkapacitet, og vi har været for dårlige til at kommunikere, hvad målet har været, siger han:
- Jeg kan ikke love, at det bliver bedre i morgen. Men der bliver arbejdet benhårdt på at få opbygget testkapaciteten, siger Søren Brostrøm.
Manglen på test har været så udbredt, at selv frontpersonale i regionerne ikke har kunnet blive testet.
Indtil videre er der blevet testet mellem 500 og 1800 danskere om dagen, og det er langt fra både verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger om at teste mere aggressivt samt fra Sundhedsstyrelsens nye strategi om 5000 daglige test, som vil blive ført ud i livet i løbet af de kommende dage.
WHO’s europæiske direktør, Hans Kluge, der deltog i et pressemøde fredag med Søren Brostrøm inden myndighedernes fælles pressemøde, støtter Sundhedsstyrelsen i, at der skal testes flere personer for coronavirus i Danmark.
Derfor mener han, at det er positivt, at der er blevet fremskaffet mere testkapacitet, så Danmark kan teste frontpersonalet. Samtidig understreger han, at man ikke kan komme sygdommen til livs med kun at køre i et spor:
- Det vigtigste er, at en blandet strategi. Et enkelt tiltag er ikke nok. Coronavirus er ikke kun en sag for sundhedsmyndighederne. Det er en sag for hele samfundet, og det er det, jeg ser i Danmark, siger Hans Kluge.
Vil gøre det anderledes næste gang
På et møde forud for pressemødet mellem Sundhedsstyrelsen, en række danske og svenske eksperter og Hans Kluge, kom man frem til, at myndighederne allerede tilbage i januar og frem skulle have handlet "totalt anderledes".
- Vi har på mødet i dag revideret beslutninger og strategier fra januar og frem. Der var reflektioner og kommentarer, hvor vi siger, at det vi gjorde dengang, var ikke det rette valg. Hvis vi skal gøre det igen, vil vi gøre det totalt anderledes, sagde Søren Brostrøm og tilføjede:
- Nu ved vi mere om, hvordan virussen spreder sig. I januar behandlede vi det mere som SARS og MERS. Senere indså vi, at virusset opfører sig mere som en pandemisk influenza, sagde Søren Brostrøm.
WHO: - Danmark er på rette vej
På trods af de danske sundhedsmyndigheders indledende håndtering af coronavirussen, fortsatte Hans Kluge med de pæne ord om den danske indsats.
- De danske myndigheder har vist en høj grad af myndigheder og fleksibilitet i den måde, man har tilpasset sig situationen, sagde Hans Kluge og tilføjede, at Danmark nu er på rette vej:
- Jeg får hele tiden spørgsmålet om, om vi gør for meget eller for lidt. Det, vi ved, er, at de tiltag, vi tager nu, er afgørende for den måde, som sygdommen falder ud.
Overskudsagtig kommunikation
Ifølge TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg, er det overskudsagtig kommunikation af Brostrøm at gå ud og indrømme, at myndighederne tog fejl.
- Men det er også en måde at sige, at 'nu er vi på rette vej', siger Mylenberg, som tilføjer, at Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen helt klart har haft et behov for at få lukket den diskussion, der handler om forvirring om strategien.
- Nu er den lukket, og der er kun én vej frem - at teste så mange som muligt.