Niels reddede Nicks liv: - Han har rørt mig dybt
Foto: Søren Broust Hansen
Brandmand Niels Faurby reddede Nick Vejle op fra et giftfyldt lastrum i en fiskekutter. I dag har de to udviklet et særligt venskab, og de har blandt andet hoppet i faldskærm sammen.
Nick Vejle blev i august 2014 lammet og hjerneskadet efter en alvorlig ulykke på havnen i Strandby. I forsøget på at redde to fiskere op fra en kutter fyldt med svovlbrintedampe fra skidtfisk, mistede han så meget ilt til hjernen, at det gav ham varige skader. Og han kunne have mistet livet, hvis ikke det var for brandmanden Niels Faurby.
Han var den første redder i lastrummet den skæbnesvangre aften. Og han vidste med det samme, at han skulle handle hurtigt.
Idet jeg får fat i ham, kan jeg konstatere, at han trækker vejret. Så jeg ved, at vi har travlt, hvis vi skal nå at redde ham
Niels Fauerby
- Det første jeg ser i lastrummet er Nick, der ligger med hovedet lige over skidtfiskene. Jeg hiver ham op til mig, fordi han er på vej til at glide ned under overfladen af fiskene. Og idet jeg får fat i ham, kan jeg konstatere, at han trækker vejret. Så jeg ved, at vi har travlt, hvis vi skal nå at redde ham, siger Niels Faurby.
Har opbygget et venskab
Det lykkedes Niels at få reddet Nick op fra det livsfarlige lastrum. Og så kunne historien om redningsmanden og den unge lossemand godt slutte her.
Men det gør den ikke.
For da Nick efter ni måneders indlæggelse bliver udskrevet, vil han gerne møde Niels igen.
-Jeg har mere end 25 års erfaring som brandmand. Men jeg er aldrig blevet kontaktet af dem, jeg har været med til at redde. Så da Nick mødte op med sin kæreste og deres søn på brandstationen, blev mit gamle brandmandshjerte rørt, det gjorde det, fortæller Niels Faurby i programmet ”Nick og Tanja – efter ulykken”.
Første del kan ses lige her, og anden del, der handler om Niels Fauerby og Nick Vejles særlige bånd, sendes 27. december klokken 19.30. Det kan du se her.
Siden har de to mødtes flere gange. Det kulminerede i foråret, da Niels fik en sms fra Nick.
Da Nick mødte op med sin kæreste og deres søn på brandstationen, blev mit gamle brandmandshjerte rørt. Det gjorde det
Niels Fauerby
- Han skrev og spurgte, om jeg havde højdeskræk. Og nej, det mente jeg jo ikke, at jeg har. Så skrev han, om jeg ville med ud og springe i faldskærm. Og det har jeg faktisk drømt om i mange år. Så det ender med, at vi hopper i faldskærm, fortæller Niels Fauerby.
I maj i år sprang de to kammerater tandem-udspring fra seks kilometers højde, og den højtflyvende tur kan også opleves i programmet ”Nick og Tanja – efter ulykken”.
- Det var simpelthen så sjovt og fantastisk med store krammere, high fives og det hele. Og når man ser på, hvor langt Nick er kommet, må man sige, at det arbejde, vi lavede i lastrummet med ham, det lønner sig i dag, fortæller Niels Faurbye.
Tilbage til Hammel
Nick har også længe haft et ønske om at møde de personer, der var tættest på ham, da han var ramt allerhårdest.
Derfor tager han og kæresten Tanja i programmet til Hammel Neurocenter, som er et af landets bedste hospitaler til behandling af hjerneskader. Nick var indlagt her i seks måneder, og det blev et givtigt møde for alle parter.
- Det var utroligt dejligt at se, at han kom her med sin familie, og at han har dem til at bakke op omkring sig. Det at han kan holde sammen på familien, og at de kan støtte sig til hinanden, det bliver guld værd i fremtiden, siger fysioterapeut Lene Lund Hansen om gensynet med Nick.
Seeren vil undervejs uvægerligt sidde og tænke, om ikke Nick er en bitter mand efter alt det, der er sket med ham. Men det er han ikke, forsikrer han.
- For sådan er jeg slet ikke som person, siger han.