Nick var tæt på at drukne i skidtfisk
Nick er hjerneskadet, efter han i et forsøg på at redde to mænd fra døden. Mændene var forgiftet af svovliltedampe fra rådne fisk i lasten. Det skete i en af de største arbejdsulykker i Nordjylland nogensinde.
Den 25-årige lossemand Nick Vejle overlevede en arbejdsulykke på havnen i Strandby, hvor to fiskere omkom. Men Nick pådrog sig en hjerneskade der gør at han ikke kan tale i dag.
Nick Vejle holder meget af at lege med sin snart 3-årige søn, men deres forhold har fået begrænsninger, og særligt en ting går Nick på.
- Jeg kan ikke tale ordentligt med min søn, skriver Nick på sin mobiltelefon.
Nick Vejle går til taleterapeut flere gange om ugen. Ulykken på Strandby Havn har efterladt ham med en hjerneskade. Nick har mistet evnen til at tale. I dag kommunikerer Nick Vejle ved at skrive på sin telefon, mens hans kæreste Tanja Johansen læser op.
- Nick kan ikke snakke. Nick kan ikke bruge sin venstre side ret godt. Han kan ikke rigtig være med i tingene herhjemme længere, forklarer kæresten.
Den 4. august 2014 står Nick på kajkanten i Strandby og losser fisk fra kutteren Susanne H. Det går op for ham at de to fiskere i kutterens lastrum er i nød og han springer ned i lasten for at redde dem. Han bliver hurtigt bevidstløs. I 30 minutter ligger han begravet i skidtfisk før han bliver reddet op.
Nick Vejle var ansat som pumpemand hos Grenå Lossekompagni. Firmaet er ikke blevet straffet for ulykken, og det er Nick vred over i dag. Nick er ikke instrueret i at han ikke må hoppe ned i lasten på en kutter. Han har heller ikke fået sikkerhedsinstruktioner om svovlbrinte eller brug af åndedrætsværn.
- Nick kunne ikke vide, hvad han ikke måtte. Han havde intet fået at vide om svovlbrinte, forklarer Tanja Johansen, mens Nick nikker samtykkende.
- Grenå Lossekompagni får et strakspåbud af Arbejdstilsynet efter ulykken. Tilsynet giver et "påbud om at sikre faren for kvælning er effektivt forebygget". Grenå Lossekompagni forklarer til Arbejdstilsynet at Nicks arbejde er på kajen og derfor har han ikke fået instruktioner om sikkerhed på en kutter. Herefter henlægger arbejdstilsynet og Nordjyllands politi sagen, uden et retsligt efterspil for Grenå Lossekompagni.
- Det synes jeg ikke er i orden. De skulle da have haft en bøde for det, vil jeg da mene. Når tingene ikke er i orden, så skal de da også bøde for det. De skal ikke bare have lov til at gå udenom, siger Tanja Johansen
Direktøren for Grenå Lossekompagni Jan Kvist Nielsen vil af hensyn til de dødes efterladte ikke tale om ulykken. Vi ville ellers gerne høre om hvilke sikkerhedsinstruktioner firmaets medarbejdere får.
Nick har allieret sig med en advokat. Sammen overvejer de nu et civilt søgsmål mod Grenå Lossekompagni.
- Det er ud fra nogle betragtninger om at Nick ikke havde fået nogen instruktioner om, hvordan han skulle forholde sig i den her situation. Der var ikke åndedrætsværn eller andre foranstaltninger til rådighed, som han kunne anvende i sådan en situation, siger Marianne Fruensgaard, der er advokat for Nick Vejle.
Til april skal Nick og Tanja være forældre igen. Nick kæmper dagligt for at lære at tale og hver uge gør han fremskridt. Han tror på at han en dag kommer til at tale med sine børn.
- Det tager lang tid, men skal nok blive sådan at folk kan forstå mig, skriver Nick på sin telefon.
Nick Vejle er 25 år og han tror ikke på at han nogensinde bliver i stand til at kunne varetage et almindeligt fuldtidsjob.