Erik blev hjerneskadet efter redningsaktion
Falck-redder Erik Schack kan ikke få arbejdsskadeerstatning. Han er ikke i stand til at arbejde, han er på sygedagpenge og frygter, at han ikke kan beholde sit hus.
Falckredderen Erik Schack er truet af økonomisk ruin. Han blev lam i venstre side af kroppen, efter han første at redde tre menneskers liv på Strandby Havn. Han kan ikke få anerkendt sine skader som en arbejdsskade, og dermed kan han heller ikke få erstatning.
Den 4. august 2014 bliver en skelsættende dato for 53-årige Erik Schack. Før den aften var han kendt som en dygtig Falck-redder, glad familiefar og en spasmager.
I dag er han delvist lam i venstre side og kan kun gå ved hjælp af en stok.
- Det er hårdt at være syg på den her måde og kæmpe sig tilbage. Hver dag er en kamp, siger Erik Schack.
Den 4. august er Erik den første Falck-redder, der når frem til en arbejdsulykke på Strandby Havn. To fiskere er omkommet i lasten på en kutter, hvor de var i færd med at losse rådne skidtfisk, der har udviklet giftige svovlbrinte.
En lossemand, der har forsøgt at redde fiskerne er også i livsfare. Erik forklarer, at han går helt op på kutteren for at kigge ned i lastrummet. Her indånder han svovlbrintedampe.
- Jeg får en lettere hovedpine og bliver utilpas. Den regner jeg med fortager sig, men det gjorde det ikke, forklarer den sygemeldte Falck-redder.
I timerne efter redningsaktionen har Erik voldsomme opkastninger. Han har fået tre blodpropper i hjernen og bliver hastet til Aalborg Universitetshospital. Her ligger han i koma i 19 dage, hvor han svæver mellem liv og død. Lægerne er ikke optimistiske over for Eriks pårørende.
- Ingen ville garantere for nogen ting. Om pæren fungerede lidt eller meget, når jeg engang vågnede. Hvis jeg overhovedet vågnede, siger Erik Schack.
Men Erik vågner. Og efter måneders genoptræning er det lykkedes ham at rejse sig fra en kørestol. Falck-redderen, der har været med til at redde mange andres liv, kæmper nu for at redde sig selv.
- De tre blodpropper betyder, at jeg er lammet i venstre side i dag og ikke kan klare mig selv, siger Erik Schack.
Han troede, at det var en selvfølge, at hjerneskaden ville blive anerkendt som en arbejdsskade, men sådan gik det ikke.
- Det forekommer mig dybt uretfærdigt, og jeg føler mig krænket som person, fortæller Erik Schack, der ikke lægger skjul på, at han er bitter.
Den læge, der behandler Erik Schack på Aalborg Universitets Hospital, mener, at Eriks tre blodpropper og efterfølgende hjerneskade ER en følge af de svovlbrintedampe han blev udsat for under sit arbejde på Strandby Havn. I en erklæring skriver lægen:
"Der er en indirekte årsagssammenhæng mellem, at han blev udsat for disse gasser og hans efterfølgende neurologiske udfald".
Arbejdsskadestyrelsen og derefter Ankestyrelsen er uenige. Ifølge dem har Erik i længere tid haft forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Det, mener myndighederne, er årsagen til Eriks blodpropper. Der er ikke nogen sammenhæng mellem at ulykken og at Erik bliver hjerneskadet i timerne efter. Ankestyrelsen skriver:
"Det er efter vores vurdering et tilfældigt sammentræf".
- Kan det ikke være tilfældigt?
- Det tror jeg ikke, det kan. Det har jeg svært ved at forestille mig, når jeg ikke har haft nogen symptomer på noget førhen, siger Erik Schack.
Eriks fagforening 3F klager forgæves over afgørelsen. Erik kan ikke få arbejdsskadeerstatning. Samtidig er han heller ikke i stand til at arbejde. Han er på sygedagpenge og frygter, at han ikke kan beholde sit hus.
- Jeg er både vred og bitter over, at systemet mere eller mindre kan slippe uden om noget så alvorligt som det her, siger Erik Schack.
Erik overvejer lige nu et civilt søgsmål mod Ankestyrelsen.