Kritik af ambulancedrift: Region Nordjylland længst fra at opfylde mål for responstid
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Region Nordjylland er længst fra at overholde krav.
'I gode hænder'.
Sådan lyder sloganet på Region Nordjyllands ambulancer.
Du kan dog risikere at skulle vente i lang tid på dem. Det er blandt andet derfor, at statsrevisorerne efter en beretning fra Rigsrevisionen udtaler kritik af regionernes ambulancedrift.
Statsrevisorerne bemærker følgende
Alle fem regioner har budt på og hjemtaget dele af ambulancedriften for at skabe øget konkurrence.
De private leverandører har generelt været bedre til at overholde kravene end regionerne selv.
Region Midtjylland har ikke fulgt op på regionens udgifter til ambulancedriften, så det kan opgøres, om de har holdt sig inden for den pris, der var besluttet ved udbuddet. Samtidig kan Region Midtjylland ikke opgøre, om regionen overholder kravene til mobiliseringstid.
Region Hovedstaden og Region Nordjylland har holdt udgifterne til ambulancedrift inden for den pris, der blev besluttet ved deres udbud.
Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt den aftalte driftstid, dvs. at ambulancerne har været til rådighed færre timer end aftalt.
Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt kravet til mobiliseringstid.
Der er ingen fælles standarder for kvalitet eller effekt specifikt for ambulancedriften i de fem regioner. Der er dog krav om, at alle regionerne skal opstille mål for og følge op på responstiden.
I 2023 opfyldte alle fem regioner deres mål for responstid for de mest akutte hændelser. Det vil sige, at hjælpen for disse hændelser kom frem inden for 15 minutter i mellem 89 procent og 97 procent af tilfældene.
Kilde: Statsrevisorerne
Er blandt de dårligste regioner
Region Nordjylland er længst fra at overholde kravene ifølge statsrevisorernes beretning.
Både når det kommer til at opfylde sit mål for responstiden for A-hændelser og B-hændelser i perioden 2021 til 2023, men også i forhold til at overholde den aftalte driftstid, det vil sige, at ambulancerne har været til rådighed færre timer end aftalt.
Det generelle billede viser nemlig ifølge beretningen, at målopfyldelsen i forhold til A-hændelser er høj for regionerne, dog er det med undtagelse af Region Nordjylland.
Kørselskategorier
A-hændelse: Patientens tilstand vurderes livstruende eller muligt livstruende. Der sendes altid en ambulance med udrykning, og der vil i nogle tilfælde være brug for supplerende enheder, fx en akutlægebil.
B-hændelse: Patientens tilstand vurderes hastende, men ikke livstruende. Der kan sendes en ambulance og/eller andre enheder.
C-hændelse: Patientens tilstand vurderes ikke-hastende, men der er behov for observation og/eller behandling. Det kan fx være overflytninger mellem sygehuse, planlagte indlæggelser, mindre hastende kørsler eller hjemkørsel.
D-hændelse: Patientens tilstand vurderes ikke-hastende, og der er ikke behov for behandling og observation. Der vil oftest være tale om liggende patienttransporter, som primært bruges ved forudbestilte kørsler uden behov for behandling undervejs.
Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra regionerne
Samtidig berettes der om, at Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Sjælland i de fleste år ikke har opfyldt deres mål for B-hændelser.
Region Nordjylland og regionens private leverandører har desuden ikke overholdt kravet til mobiliseringstid (hvor lang tid der må gå, før ambulancerne kører afsted til en hændelse, red.) ifølge statsrevisorerne.
Her har regionens drift nemlig overskrevet kravet med 22 procent, mens den private leverandør har overskredet kravet med otte procent.
Overholder eget mål
Der er krav om, at regionerne skal opstille mål for responstiden og løbende følge, om målene opnås.
Når det kommer til A-hændelser overholder Region Nordjylland sit eget mål, der lyder på 90 procent. Dog er regionens mål en del lavere sat end de resterende regioners mål.
Modsat Nordjylland lykkedes Region Sjælland nemlig med at opfylde responstiden for A-hændelser i 97 procent af tilfældene, mens Region Syddanmark opfyldte målet ved 96 procent af udrykningerne.
Når det kommer til B-hændelser ser det dog anderledes ud i Region Nordjylland. Her opfylder regionen nemlig ikke sit mål for responstiden om at ankomme inden for 30 minutter.
Målet lyder på 93 procent, og det opfylder Region Nordjylland i perioden blot i 85 procent af tilfældene. Det er næstlavest sammenlignet med de andre regioner, og kun Region Hovedstaden er lavere med 75 procent.
Rigsrevisionen har igangsat undersøgelsen i december 2023 på baggrund af en anmodning fra statsrevisorerne.
Rigsrevisionens beretning om drift af ambulancer i regionerne er blevet behandlet på statsrevisormødet 3. februar 2025.
TV2 Nord har gennem de seneste år fortalt flere historier om, hvordan de nordjyske ambulancer kommer for sent og ofte er ude af drift.
Senest fortalte TV2 Nord i august 2024, hvordan antallet af ambulancer, der ikke er i drift, var steget markant siden januar 2023.