Psykiatrien: Markant flere udenlandske læger i Nordjylland end Midtjylland
Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix
I Region Nordjylland har 40 procent af speciallægerne i psykiatrien taget deres uddannelse i udlandet. I naboregionen, Region Midtjylland, er tallet kun 17 procent.
Region Nordjylland har længe haft problemer med at skaffe læger nok. Det kan også ses på antallet af udenlandske læger, der er blevet ansat i psykiatrien. Her på TV2 Nord kunne vi i januar fortælle, at der i den nordjyske psykiatri arbejder 81 speciallæger, og ud af dem har 32 uddannet sig til læge i udlandet.
TV2 Nord har fået aktindsigt i antallet af udenlandske læger i Region Midtjylland, og her er tallet markant lavere. I Midtjylland er der 142 speciallæger ansat i psykiatrien, og heraf er det 24 læger, der har en udenlandsk uddannelse. Det svarer til 17 procent.
Forskellen i tallene bekymrer Per Larsen, der er gruppeformand for Konservative i Region Nordjylland:
- De psykisk syge i Nordjylland har krav på behandling på højeste faglige niveau. Det stiller krav om, at alle stillinger er besat med en fast stab af dygtige psykiatere, som mestrer det danske sprog og har indgående kendskab til dansk kultur, siger han.
Frygter sprogproblemer
I Psykiatrien består behandlingen ofte af samtale og terapi og netop derfor vækker det bekymring hos flere, at antallet af udenlandske læger er højt i Nordjylland. Foreningen Bedre Psykiatri har tidligere udtalt til TV2 Nord:
- Det er jo et problem, når den læge, der skal være med til at stille en diagnose ikke kan formulere sig ordentligt på dansk. Vores medlemmer oplever jævnligt, at der sker mistolkninger og ting, der ikke bliver forstået, og jeg har også oplevet det selv, siger Bedre Psykiatris Aalborg-formand, Lisbeth Larsen.
Også hos Dansk Folkeparti lyder der kritiske røster:
- Når Region Nordjylland har næsten 40 procent udenlandske læger i psykiatrien, er det et advarselstegn, for i psykiatrien er sprogkendskab særlig vigtigt. Derimod har man i somatikken ofte objektive dokumenter, patientjournaler eller eksempelvis røntgenbilleder, som kan bruges til at efterprøve kvaliteten af de lægefaglige beslutninger. På den måde er det nemmere at undgå sprogproblemer i somatikken, siger Erik Høgh-Sørensen, der er medlem af Regionsrådet fra Dansk Folkeparti.
Erik Høgh-Sørensen har nu bedt administrationen i regionen redegøre for, om den høje andel af udenlandske læger i Nordjylland sammenlignet med Midtjylland bliver set som et problem.
Per Larsen fra Konservative ønsker, at man går i gang med at uddanne flere specialelæger inden for psykiatrien med det samme.
Se indslag fra den 20. januar: