Kæmpe underskud på hospitaler - igen: Kan ende med fyringer
Foto: PR
Sidste år sparede Region Nordjylland på hospitalerne, da der blev nedlagt mange stillinger. Nu kan det ende med, at der kan komme yderligere nedlæggelser af arbejdspladser.
Økonomien har det ikke godt på de nordjyske hospitaler.
Det slår kvartalsrapporten for Region Nordjylland fast.
Aalborg Universitetshospital ser ind i et merforbrug for hele 2024 på mellem 50-100 millioner kroner, mens det forventes, at Regionshospital Nordjylland står med et merforbrug på 25 millioner kroner.
Sidste år nedlagde Region Nordjylland 229 stillinger og sparede yderligere på andre områder - i alt tæt på 300 millioner kroner på sundhedsområdet.
Men de store besparelser er ikke slået igennem hurtigt nok, og derfor ser hospitalerne ind i, at der igen skal findes områder at spare på.
I kvartalsrapporten fremgår det, at det på Aalborg Universitetshospital "kan udløse afskedigelser i de tilfælde, hvor en besparelse ikke kan realiseres ved naturlig afgang."
Allerede presset
Og det er meget ærgerligt, lyder det fra forkvinden for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Christina Windau Hay Lund.
- Sidste år medførte de store besparelser nedlagte stillinger, og nogle blev afskediget. Og det var på et tidspunkt, hvor man som ansat i sundhedsvæsnet skreg efter flere kollegaer, fordi vi er meget pressede, siger hun og fortsætter:
- Nu kommer der nye besparelser, som kan ende med afskedigelser. Det er meget bekymrende. For selvom det kan realiseres med en naturlig afgang, får man ikke en ny kollega, der hvor man burde have ansat nogle nye.
Vi er forberedt på, at det kan ende med afskedigelser og den konsekvens, det har.
Lars Dahl Pedersen, hospitalsdirektør, Aalborg Universitetshospital
Forkvinden fortæller, at der dermed bliver endnu mere travlt på hospitalerne, og at patienterne også kommer til at mærke det.
- Der er egentlig bare brug for ro i sundhedsvæsnet, hvor man kan yde en kvalitet i behandlingen og have tid til det, siger hun.
Christina Windau Hay Lund håber på, at regeringen vil tilføre penge til regionerne, så der er råd til at drive gode sygehuse med medarbejdere nok.
- Jeg vil dog godt understrege, at det lønløft, som sygeplejersker og andre medarbejdere har fået, har ikke noget med det her at gøre. Det er sket i en trepart og overenskomst, fortæller hun.
Tager tid at implementere spareplan
Grunden til, at Regionshospital Nordjylland ser ind i et underskud, er særligt udgifter til eksterne lægevikarer, udgifter til diabetesteknologi samt lægelig videreuddannelse.
På Aalborg Universitetshospital er omstillingsplanen implementeret, og forbruget går nedad. Bare ikke med den hastighed, som var planlagt, da man lavede spareplanen.
Hos hospitalsdirektør på Aalborg Universitetshospital, Lars Dahl Pedersen, forstår han godt frustrationen over, at det igen ender med færre ansatte. Men spareplanerne har taget længere tid at implementere.
- Der er en relativ lang opbremsning, når der skal spares 260 millioner kroner. Bremselængden på en del af initiativerne har taget længere tid, end man håbede, fortæller han.
Ender det med fyringer?
Lige nu er kvartalsrapporten det bedste bud på, hvordan regnskabsåret ender med at blive for hospitalerne og for sundhedsvæsnet.
Lars Dahl Pedersen trådte ind af døren som hospitalsdirektør 1. april, og han fortæller, at det er over en bred front, at initiativbesparelserne ikke er kommet i mål.
- Men det var det bedste bud på, hvordan der kunne spares, samtidig med at det ikke kunne mærkes hos patienterne. Der er stadig kræftpakker, ventetider, planlagte behandlinger og mere til, som skal overholdes og have kvalitet, siger han og fortsætter:
- Der er også taget højde for i omstillingsplanen, at det tager tid, og kvartalsrapporten er vores bedste bud på, hvor vores økonomi ender i slutningen af året.
Jeg vil godt understrege, at det lønløft, som sygeplejersker og andre medarbejdere har fået, har ikke noget med det her at gøre
Christina Windau Hay Lund, forkvinde, Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland
Men hvor stor en risiko er der for, at det ender med fyringer?
- Det kan jeg ikke sige endnu. Vi er forberedt på, at det kan ende med afskedigelser og den konsekvens, det har. Vi forsøger at klare det med naturlig afgang, men når det skal have virkning på kort sigt, så kan vi blive nødt til at afskedige medarbejdere, siger Lars Dahl Pedersen.
Hvordan kommer patienterne til at mærke en yderligere besparelse?
- Det gør vi alt for at undgå, at de kommer til. Så det er ikke noget, patienterne bør møde. Det er altid det væsentligste hensyn, vi har. Det var også en af grundene til, at det ikke blev sparet med i første omgang, og det er den afvejning, man laver, siger han.
Til sidst tilføjer han, at han har en god dialog i samarbejdsudvalget med de ansatte, selvom man er presset rundt omkring.
I alt forventes sundhedsområdet at have et merforbrug på 40 millioner kroner, men det er altså sygehusene, der trækker gevaldigt op.
Mandag 13. maj mødes Forretningsudvalget i Region Nordjylland - blandt andet for at afgøre, om kvartalsrapporten på sundhedsområdet kan godkendes.
TV2 Nord har også forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), men han har henvist til hospitalsledelserne.