Britha savnede hjælp, da hendes mor blev dræbt: - Har ydet rovdrift på mig selv
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord
Hvert år bliver der i gennemsnit begået 45 drab i Danmark. Efter hvert drab står pårørende og vidner tilbage med et behov for at få hjælp.
Der var ingen hjælp at hente, da det værst tænkelige skete.
Den oplevelse sad familien til Inger Kristensen, der i 2018 blev dræbt af en mandlig bekendt i Frederikshavn, med.
- Jeg glemte mig selv i det her. Havde der været en, der havde sagt, at 'nu skal I høre her, nu gør vi sådan her', og havde taget hånd om alle os på én gang, så var der ikke nogen, der skulle give mere af sig selv, end vi egentlig havde. Jeg har på en eller anden måde ydet rovdrift på mig selv, siger Inger Kristensens datter Britha Ørskov Christiansen.
Hvordan var det, da det gik op for jer, at der kommer ikke nogen og hjælper?
- Det var jo enormt frustrerende. Vi skældte ud, og jeg ringede til min egen læge og skældte ham ud, og han beklagede på det dybeste, fordi han jo kendte min mor og også var i chok. Og han sagde faktisk, at han kunne komme ud og kigge til os, men det var ikke det, jeg havde behov for. Jeg havde behov for en, der favnede mig der, hvor jeg var, siger Britha Ørskov Christiansen.
'For tilfældigt'
Inger Kristensens svigersøn Peter Dronninglund er enig i, at familien følte sig svigtet.
- Det er jo rimelig skræmmende, at i et velfærdssamfund som vores, er der ikke nogen, der har tænkt de tanker - specielt med alle de tragiske sager, der nu er, uanset om det er drab eller ulykker, så er der ikke lavet en guideline. Der var ikke så meget som en hjemmeside, eller noget som helst, siger han.
Efter drabet på Inger Kristensen indførte Region Nordjylland i 2019 hjælp til pårørende og vidner gennem det psykosociale beredskab. Men det er stadig for tilfældigt, hvilken hjælp der bliver tilbudt på landsplan. Det mener forskerne bag et nyt projekt.
- Vi skal have talt med så mange som overhovedet muligt, som også repræsenterer forskelligartede situationer og livsvilkår, siger psykolog Christina Mohr Jensen, som er tilknyttet det psykosociale beredskab i psykiatrien i Region Nordjylland.
Mangler viden
Hun er derfor i gang med at forske i, hvad pårørende kan have brug for. Projektet laves i et samarbejde mellem psykiatrien i Region Nordjylland og Aalborg Universitet, og er blevet en realitet efter en stor donation fra Melsen Fonden.
- Jo mere, vi har undersøgt det her område, og med Christinas erfaringer også, er jeg blevet klar over, hvor mange huller i osten, der faktisk er på det her område, siger projektleder Helena Palsgaard Nielsen, som er psykolog og Ph.D.-studerende.
Er du overrasket over, at det er et område, der er så dårligt undersøgt?
- Ja, det må jeg sige. Det kom noget bag på mig. Vi sammenligner os ofte med de andre nordiske lande, og helt generelt er der meget lidt viden om det her område. Og også derfor er det så vigtigt, at det kommer i en dansk kontekst, siger Helena Palsgaard Nielsen.
Næste skridt er nu at få skabt kontakt til så mange pårørende som muligt.
- Det er jo med henblik på at give dem en stemme i forhold til, hvad har de af behov, eller hvad havde de af behov, hvad kunne de tænke sig i forhold til fremtidig hjælp. Hvordan kan vi hjælpe nogen, der står i den her situation i fremtiden? Hvordan gør vi det bedst?, siger Helena Palsgaard Nielsen.
Projektet skal ende med en konkret handlingsplan, der kan bredes ud til hele landet.
- Det fortjener de her familier, siger Christina Mohr Jensen.
Projektet skal være færdigt i 2027.