Ambulancer står tomme: Det bekymrer og bliver en stressfaktor
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Det er et 'flydende og dynamisk beredskab', der afhjælper udfordringerne, lyder det fra Pia Buus Pinstrup.
- Vores egne familier bor jo selv i området, og så bekymrer det os og bliver en stressfaktor, at vi ikke har en bil i området.
Sådan siger Torkild Hedehus, ambulanceredder hos PreMed og fællestillidsrepræsentant, om den situation, der er med ambulancekørslen lige nu.
Hans arbejdsgiver, PreMed, driver 40 procent af ambulancekørslen i Region Nordjylland, har de styr på bemandingen, mener han.
Derfor bliver der nogle gange lånt ambulancer ud til den del af ambulancekørslen, som Region Nordjylland selv står for i Aalborg-området og Vendsyssel.
- Regionen har mange biler, der ikke er ude at køre, og så låner de en af vores biler til kørsel inde i Aalborg. Vores biler bliver ekstra belastet og er i perioder langt væk fra de områder, som vi skal dække ind. Det er frustrerende for mig og mine kolleger, fortæller Torkild Hedehus.
Det bliver fordelt, alt efter hvor der er behov for det. Vi kører over hinandens grænser, og det er en del af kontrakten med PreMed.
Pia Buus Pinstrup (K).
Biler langt fra eget område
Region Nordjylland overtog selv 60 procent af ambulancekørslen sidste år og har siden haft udfordringer med bemandingen. Det i er Thy-Mors og Himmerland, at PreMed har driften af ambulancerne med udgangspunkt i 13 baser.
Ifølge Torkild Hedehus er der på grund af gode arbejdsforhold og en ledelse, der lytter, næsten fuld bemanding hos PreMed, selvom branchen og Region Nordjylland er udfordret af medarbejdermangel.
- Vi har folk nok til de beredskaber, vi skal have. Vi er slet, slet ikke ramt, som regionen er. Det bliver fremstillet lidt som om, at der er problemer i hele regionen med bemandingen, og det er der altså ikke, mener han.
Når der er et område som i Aalborg, hvor der kan være mere brug for dækning, er det så ikke rimeligt, at der kommer beredskab til at hjælpe til der?
- Det er et svært spørgsmål. Regionen sagde, at de kunne gøre det billigere og kunne levere, men det har de ikke kunnet og ikke indenfor budgettet. Vi har jo også budt ind på den del, vi står for, og når de tager en af vores biler ind, så er vi langt fra vores eget områder. Og det er ude på landet, hvor der i forvejen er langt til alting.
Vores biler bliver ekstra belastet og er i perioder langt væk fra de områder, som vi skal dække ind. Det er frustrerende for mig og mine kolleger,
Torkild Hedehus.
Ikke et problem
For Pia Buus Pinstrup (K), formand for Udvalg for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland, er det dog en del af det ’dynamiske og flydende beredskab’.
- Hvis der er en, der melder sig syg i Sæby, og vi kan se, at det kan klares uden, at vi skal hive en ekstra ind, så gør vi jo det. Det er vi glade for, og vi løser de opgaver og overholder servicerammen. Det vigtigste er, at der bliver reddet liv, siger hun.
Hun synes ikke, at det forringer servicen eller responstiden, hvis en af PreMeds ambulancer bliver brugt til de steder, hvor regionen ellers opererer.
- Det bliver fordelt, alt efter hvor der er behov for det. Vi kører over hinandens grænser, og det er en del af kontrakten med PreMed, slutter hun.
Regionen disponerer selv over alle ambulancer placeret i regionen.