Mangel på reddere har konsekvenser: Ambulancer bliver stående i garagen
Foto: Sofie Hee / TV2 Nord
Flere ambulancer i Nordjylland står hver dag i garagen, selvom de efter planen skulle være ude på vejene. Mangel på ambulancereddere betyder nemlig, at ambulancerne ikke kan bemandes.
- Det her område er så følsomt, fordi det betyder så meget for folk, der ligger ude på vejene, at de kan blive hentet.
Sådan lyder det fra Peter Ottosen, der er bekymret over den store mangel på ambulancereddere.
Han er faglig sekretær ved FOA Nordjylland, der repræsenterer næsten alle ambulanceredderne hos Den Præhospitale Virksomhed, som driver halvdelen af ambulancebaserne i Nordjylland.
- Vi står i en situation, hvor vi risikerer, at der er nogle borgere, der bliver ramt uheldigt, og det skal selvfølgelig undgås, siger Peter Ottosen.
Enhedschef Kenneth Lübcke viser en af Den Præhospitale Virksomheds 33 ambulancer frem. Den er udstyret til at kunne bruges i mange situationer. Der mangler bare noget væsentligt.
- Der skal noget mandskab til, siger han.
Overskrider budget
Den Præhospitale Virksomhed, som er Region Nordjyllands egen ambulancetjeneste, mangler mindst 10 ambulancereddere for at kunne få vagtplanen til at hænge sammen.
Region Nordjylland har accepteret at være nede med op til fire ambulancer på en dag, når det kniber med bemandingen. Ifølge TV2 Nords oplysninger er der dog dage, hvor helt op til 14 bliver stående i garagen, fordi de ikke kan bemandes, da man har skruet ned for mængden af overarbejde.
- Det budget, vi havde, ville vi overskride, hvis vi fortsatte med det voldsomme tilkøb af alle beredskaber. Så ville vi komme ud med et bragende underskud, og regionen fattes penge og alle skal spare, så derfor har vi lavet en opbremsning, siger Kenneth Lübcke.
Region Nordjylland hjemtog 1. april sidste år ambulancedriften i halvdelen af regionen. Den Præhospitale Virksomheds 33 ambulancer er fordelt på 13 baser i den nordligste del af regionen, mens den private operatør PreMed står for driften af de øvrige 13 baser.
- Det er ikke lang tid siden, regionen overtog området, og nu skal de allerede til at spare. Jeg tror, man skulle have tænkt sig rigtig godt om og have sagt: ”Vi skal nok vente med at lave besparelser, indtil vi er ordentligt oppe at drifte,” siger Peter Ottosen.
Opfylder ikke servicemål
Kenneth Lübcke erkender, at situationen langt fra er optimal. Og manglen på personale betyder, at regionen har svært ved at opfylde målsætningen om, at en præhospital enhed ved akutkørsler i mindst to ud af tre tilfælde skal være fremme ved borgeren inden for 10 minutter.
- Vi ligger under servicemålsopfyldelsen, men det er politisk accepteret, at det kan vi godt tillade os, så lige nu skulle den sygeste borger i Region Nordjylland ikke opleve noget. Det kan godt være, at dem, som ikke er alvorligt syge, kommer til at vente en lille smule længere, men dem, der er allersygest, får stadig hjælp inden for det tidsrum, der er aftalt, siger enhedschefen.
Giver ingen garantier
Region Nordjylland har forsøgt at mindske reddermanglen ved at tage flere elever ind, og så forsøger man at finde løsninger, hvor patienttransport kan foregå på andre måder end i ambulancer.
Der er dog ikke umiddelbart løsninger på bordet, som afhjælper manglen på reddere nu og her.
Og hvis man ikke gør noget, så risikerer man vel at forværre situationen betragteligt, hvis der er flere reddere, der siger: ”Tak for nu, jeg gider ikke mere”?
- Der er ingen tvivl om, at jo flere, der føler sig slidt op, jo flere vil forlade området, siger Peter Ottosen fra reddernes fagforening.
Kan I garantere, at situationen ikke er så alvorlig, at det ikke går ud over responstiden?
- Jeg vil meget nødig stå at love garantier, men vi overvåger det hver eneste dag, vi har fokus på det og vi gør alt i verden for, at vi ikke skal skride derhen, siger Kenneth Lübcke.