Ambulancedirektør lover flere reddere efter kritik
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Det er ikke overraskende, at statsrevisorerne udtaler kritik at ambulancedriften i Nordjylland, men der kommer flere ambulancer ud af garagen fremover, lyder det fra direktør i Den Præhospitale Virksomhed.
I Nordjylland har vi flest ambulancer per indbygger, men alligevel kommer de langsomst frem.
Der mangler nemlig ambulancereddere, og det betyder, at udrykningskøretøjerne for ofte bliver i garagen. Netop det udtaler statsrevisorerne blandt andet kritik af oven på en beretning fra Rigsrevisionen.
Men det kommer ikke som nogen overraskelse for den øverst ansvarlige for Region Nordjyllands ambulanceberedskab.
Nye reddere på vej
Manglen på reddere er nemlig et velkendt problem.
Derfor har det lige siden, Region Nordjylland i foråret 2022 overtog ambulancedriften fra Falck været en klar prioritet at både fastholde nuværende og tiltrække nye medarbejdere, fortæller direktør i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, Peter Larsen:
- Alle regioner kæmper med at tiltrække arbejdskraft. Det er et strukturelt problem. Der er desværre et meget begrænset antal ledige ambulancereddere, som vi kan rekruttere, både lokalt og nationalt. Derfor har vi valgt at gå en anden vej. Vi har skruet voldsomt op for elevtallet, for det er den stabile vej til at få flere hænder på området.
Derfor er der også allerede i indeværende kvartal nye reddere på vej, forsikrer direktøren:
- Der færdiguddannes allerede 16 elever i 2025, og det første kuld kommer snart, hvor de så vil indgå i driften. Efter planen kommer der cirka fire ud i kvartalet, og så har regionsrådet også givet os flere penge, så vi kan skrue op på fuldt blus for optaget af nye elever.
På nuværende tidspunkt har man ti ubesatte stillinger inden for ambulanceberedskabet.
Statsrevisorerne bemærker følgende
Alle fem regioner har budt på og hjemtaget dele af ambulancedriften for at skabe øget konkurrence.
De private leverandører har generelt været bedre til at overholde kravene end regionerne selv.
Region Midtjylland har ikke fulgt op på regionens udgifter til ambulancedriften, så det kan opgøres, om de har holdt sig inden for den pris, der var besluttet ved udbuddet. Samtidig kan Region Midtjylland ikke opgøre, om regionen overholder kravene til mobiliseringstid.
Region Hovedstaden og Region Nordjylland har holdt udgifterne til ambulancedrift inden for den pris, der blev besluttet ved deres udbud.
Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt den aftalte driftstid, dvs. at ambulancerne har været til rådighed færre timer end aftalt.
Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt kravet til mobiliseringstid.
Der er ingen fælles standarder for kvalitet eller effekt specifikt for ambulancedriften i de fem regioner. Der er dog krav om, at alle regionerne skal opstille mål for og følge op på responstiden.
I 2023 opfyldte alle fem regioner deres mål for responstid for de mest akutte hændelser. Det vil sige, at hjælpen for disse hændelser kom frem inden for 15 minutter i mellem 89 procent og 97 procent af tilfældene.
Kilde: Statsrevisorerne
Ikke overrasket
Ambulancedirektøren mener også, at det var forventeligt, at beretningen ville indeholde kritik af ambulancedriften i landets nordligste region:
- Der er ikke noget i beretningen fra Rigsrevisionen, som overrasker os, for vi har jo selv været med til at levere alt dataen. Den peger på kendte problemstillinger i forhold til driftstid og økonomi.
Peter Larsen kan da heller ikke love, at de aftalte tider om ambulancedrift bliver overholdt til næste år.
- Rigsrevisionens tal rækker frem til maj 2024, og siden er vi faktisk blevet langsomt, men sikkert bedre til at holde ambulancerne kørende. På trods af personalemangel. Fra september og frem er den positive udvikling endnu tydeligere, siger han.
TV2 Nord har tidligere beskrevet manglen på reddere i Region Nordjylland. Se mere herunder:
Politisk beslutning
Samtidig viser Rigsrevisionens beretning, at Region Nordjylland er blandt bundskraberne, når det gælder responstider.
Når det kommer til A-hændelser (livstruende hændelse, red.) overholder Region Nordjylland med nød og næppe sit eget mål, som lyder på, at der i 90 procent af alle tilfælde skal være hjælp fremme i løbet af 15 minutter. Dog er regionens mål en del lavere sat end de resterende regioners mål.
Men det er en politisk beslutning, understreger Peter Larsen:
- Det er Regionsrådet, der beslutter vores servicemål, ud fra en overvejelse om blandt andet vores sygehusstruktur, geografi og økonomi.
Men er målene for responstider ambitiøse nok?
- Det synes jeg ud fra de betingelser, vi har. Man kan altid ønske sig, at ambitioner var højere, men der er også en virkelighed, og et ambulanceberedskab er jo voldsomt dyrt. Hvis man eksempelvis skulle have ens responstider overalt i Region Nordjylland, vil det næsten betyde, at der skal findes et betydeligt trecifret millionbeløb.
Når det kommer til B-hændelser (akutte, men ikke livstruende hændelser, red.) opfylder regionen ikke målet for responstiden om at ankomme inden for 30 minutter i 93 procent af tilfældene.
Den Præhospitale Virksomhed står for 60 procent af ambulancedriften i Region Nordjylland, mens de resterende ambulancer køres af den private operatør PreMed.