Stødtand fra enormt forhistorisk dyr fundet i Nordjylland
Tanden blev fundet i Siem grusgrav ved Terndrup.
Mammutter uddøde i Europa og Nordamerika ved slutningen af sidste istid for omkring 10.000-12.000 år siden. Nu er der fundet en stødtand fra den.
- Søpindsvin og sådan noget finder vi meget af herude. Men det er da mere sjovt at finde lidt større ting. Jeg tror, den har lagt fem meter nede. Det kan være et bud.
Sådan siger Kristian Lang Hedegaard om det noget usædvanlige fund, han gjorde, da han var på arbejde som maskinfører i Siem Grusgrav. For da han tog en skovlfuld sten, var der noget særligt imellem dem.
- Jeg havde faktisk min kollega i røret, da jeg tog skovlfulden, og så sagde jeg: Nu tror jeg fandme, jeg har fundet en stødtand til den kindtand, vi fandt for nogle år siden, fortæller maskinføreren.
Han tænkte ikke mere over det, men besluttede sig alligevel for at gå tilbage til stendyngen for at kigge på fundet igen.
- Og godt jeg gjorde det, siger Kristian Lang Hedegaard.
For det var ikke bare en trærod, som de ellers finder en del af i grusgraven, som der lå i stendyngen. Det var en stødtand fra en mammut, som kunne blive 4 meter høj og veje op til 10 tons. Den græssede sidst i området 7000 år før vores tid
Det var da England var landfast med Sverige og inden iskapperne, der før dækkede store dele af den nordlige halvkugle, begyndte at smelte og dannede Nordsøen. Den såkaldte Weichsel-tid.
- Vi står i en smeltevandsgrusgrav, som er en aflejring af sediment, sand grus og sten fra gletschere, som har smeltet og slynget den her flod ned i det her område, vi står i. Når vi finder fossiler som stødtanden, er det ofte fossiler, som er blevet skyllet ned i de her aflejringer, fortæller Simon Kongshøj Callesen, der er samlingsmedarbejder med speciale i palæontologi og biologi ved Naturhistorisk museum i Aarhus og fortsætter:
- Den er blevet afsat her af gletscherfloden, men den om er fra Danmark eller længere nordpå, det må prøver vise.
Derudover skal prøver også vise, hvor gammel stødtanden er. For den kan være så gammel som 150.000 år og så ung som 9.600 år.
Gletscherne i Weichsel-tiden havde nemlig deres indmarch over Danmark for 55.000 år siden, hvor den første gletscher pakkede sig ind over den østlige del af Danmark.
- Jeg kunne forstille mig, den har ligget godt i bunden af den her grusgrav. Den har været pakket godt til af alt det her sand og grus, og er velbevaret, fortæller palæontologen, der nu glæder sig til at komme hjem til Aarhus og nærstudere fundet.
Man ved ikke præcis hvorfor, mammutterne uddøde. De overlevede nemlig et par istider, og mammutten nåede da også at sameksistere med mennesket og neandertalerne. Men man antager, at det var en blanding af temperaturændringer og konkurrence om føden, der gjorde levebetingelserne svære for mammutten.
Nu må man finde spor fra den i grusgrave, og i Siem holder Kristian Lang Hedegaard da også ekstra godt øje fremover.
- Nu kan man ikke lade være med at køre og kigge på dyngen om man finder et par stumper mere, jo. Det håber vi da, så vi kan få den samlet, siger Kristian Lang Hedegaard.
Se indslaget om stødtanden herunder.