Nordjysk byggefirma opnår bæredygtigt certifikat
Som første husbygger-firma i Danmark har KFS Boligbyg, der har til huse i Støvring, opnået retten til at give de nybagte husejere et bæredygtigheds-certifikat med, når nøglerne overdrages.
Alle huse, som KFS Boligbyg fra Støvring bygger i dag, bliver udstyret med et såkaldt FSC-projektcertifikat.
- Det betyder, at kunden får et konkret bevis på, at der er en del af de træbaserede produkter i huset, der er FSC-certificerede, forklarer Ditte Maria Kollerup, der er administrerende direktør i KFS Boligbyg.
At træ er FSC-certificeret betyder, at det produceres på en måde, som belaster miljøet mindst muligt.
Vil inspirere konkurrenterne
Og ved at tilbyde, at nye kommende husejere kan få et certifikat med deres nye bolig, håber KFS Boligbyg, at det fremover bliver populært at bygge bæredygtigt - og at KFS ved at være den første virksomhed til at opnå muligheden for at bygge FSC-certificeret, kan inspirere konkurrenterne.
- Jeg tror og håber, det kommer til at betyde, at der er flere kunder, der kommer til at efterspørge det - og måske også flere andre husbyggere der vil følge trop. Jeg håber også, at private, der måske bygger om i deres sommerhus, vil blive mere interesserede i bæredygtigt træ og byggematerialer, så det er et led i hele den der rejse mod at fremme efterspørgslen på bæredygtige byggematerialer, lyder det fra Ditte Maria Kollerup.
Danske spær er ikke FSC-certificerede
I dag kan man godt bygge et helt hus af FSC-certificeret træ, men det vil blive meget dyrt, da for eksempel tagspær ikke produceres FSC-certificeret her i landet.
Håbet er dog, at det kan ændre sig i fremtiden.
- I dag er det både gulve, lofte, døre, vinduer, ovenlysvinduer og noget af træbeklædningen, der er FSC-certificeret, så spær er næste hovedgruppe, forklarer Ditte Maria Kollerup.
- Og så handler det om at finde balancen, hvor det kan købes for penge, så vi også stadig kan blive ved med at bygge huse - for ellers kan det hele være lige meget.