Først blev sønnen født med en alvorlig komplikation - kort efter blev faren indlagt
Foto: Privatfoto
William Kærup med sønnen Elias.
På kort tid fik en lille familie fra Øster Hornum vendt op og ned på tilværelsen, da både far og søn skulle gennemgå operationer. Mød dem i serien “Når livet tager en drejning”.
Se “Når livet tager en drejning” nederst i artiklen eller på TV2 Play.
2021 så ud til at blive et godt år for Nicoline Bak-Sørensen og William Kærup.
Parret havde netop købt hus sammen i Øster Hornum, Nicoline var gravid med deres første barn, og William havde taget springet som iværksætter med surdejsbageriet "breadbykaerup” i Aalborg.
Dagene fløj afsted med husrenovering og den nye butik.
På det tidspunkt vidste de ikke, at de snart ville stå en situation, der ville sætte både fysiske og psykiske ar på den lille familie.
Født uden endetarmen
Allerede inden fødslen var de kommende forældre klar over, at Elias ville blive født med et manglende organ. Scanningerne havde vist, at han kun havde én nyre.
Fødslen var hård og endte med et akut kejsersnit. Elias havde brug for ilt og fik tilkoblet CPAP - et apparat, som blæser luft gennem en slange til en maske, som man sætter over næsen eller næse og mund.
- Det hele så lidt vildt ud med alle de slanger og alt det overvågning, siger William Kærup.
Da Elias endelig kom op på Nicolines bryst, hvor han skulle have taget sin temperatur, fik de nybagte forældre sig endnu en ubehagelig overraskelse.
Det viste sig nemlig, at Elias var født uden endetarmen. Der var ingen tid at spilde, og den lille dreng skulle med det samme overføres til Odense Universitetshospital, som er eksperter i at genskabe endetarmen.
Fordi Nicoline var nyopereret, måtte hun ikke komme med. Hun skulle hvile ovenpå operationen.
- Det var helt vildt at have gennemgået en fødsel og være klar til at blive en familie, og så blive adskilt på den måde, siger Nicoline Bak-Sørensen.
Et kæmpe chok
Familien endte med at tilbringe de første 12 dage af Elias' liv på Odense Universitetshospital, og først tre dage efter fødslen fik Elias sin første dråbe mælk.
- Det var jo et kæmpe chok, men mest af alt var det en skøn tid, fordi det var der, vi mødte vores søn, siger Nicoline Bak-Sørensen, der følte sig godt behandlet under opholdet.
På sygehuset var det William Kærup, der stod for alt det praktiske. Nicolines krop var mærket af det akutte kejsersnit, så William måtte skubbe hende rundt i kørestol og desuden bære Elias.
Her lagde han mærke til, at noget i kroppen føltes anderledes. Han blev hurtigt forpustet, når han gik rundt på sygehusgangene.
- Da vi så kom hjem, endte det med, at jeg faktisk ikke kunne gå med Elias fra soveværelset til stuen uden at blive forpustet, siger William Kærup.
William i livsfarlig tilstand
Ved et lægetjek viste det sig, at noget var helt galt med William. Iltprocenten i hans blod var 4-5 procent lavere end normalen, og han blev sendt akut på Aalborg Universitetshospital.
Han fik lov af lægen til selv at køre på sygehuset, og på vejen smuttede han indenom hjemmet for at hente sin madpakke.
- Han kom lige hurtigt forbi og sagde, at han skulle akut i røntgen, fordi lægen måske troede, at han havde en kollapset lunge, siger Nicoline, der havde besøg af sundhedsplejersken på det tidspunkt.
Det næste, hun hørte fra William, var da han ringede til hende på FaceTime iført hospitalsskjorte og en slange fra brystet.
- Det viste sig, at hans lunge var totalkollapset, og han talte med en hvæsende stemme, fordi de havde lagt dræn på ham, siger Nicoline Bak-Sørensen.
Ikke nok med at lungen var totalkollapset. Williams lungehinde havde pustet sig så meget op, at den havde rykket hans hjerte og luftrør helt over i højre side.
Desuden var der fyldt med blærer på begge lunger.
- Min tilstand var livsfarlig, siger William Kærup, der hurtigt blev behandlet, mens Nicoline fik travlt med at kontakte familien, så Elias kunne blive passet, mens hun tog ind til William på sygehuset.
På sygehuset blev Nicoline ramt af dårlig samvittighed.
- Det var voldsomt at få at vide, hvad der var sket med ham. William havde knoklet for, at mig og Elias skulle have det godt, og så var han bare selv megasyg, siger Nicoline og tørrer en tåre væk fra kinden.
- Jeg kunne ingenting
William blev opereret og endte med at være sygemeldt i knap halvanden måned. Sygemeldingen betød, at familiens levebrød - butikken “breadbykaerup” - måtte holde lukket, indtil William igen var frisk.
- Jeg kunne ingenting. Jeg kunne ikke engang skifte Elias, for når han lå på puslebordet og sparkede, ramte han mig på maven, siger William Kærup.
Trods udfordringerne formåede parret at vende sygemeldingen til noget positivt. De satte pris på tiden derhjemme sammen - især fordi Williams 14 dages barsel efter fødslen blev brugt på Odense Universitetshospital, hvor Elias var i behandling.
- Det var en ligesom en ekstra barsel for os som familie, siger Nicoline Bak-Sørensen.
- Nu kan vi alt sammen
Det tog ni en halv måned, før Elias var færdigopereret. I dag fungerer hans krop og tarmsystem som ethvert andet barns, og stomien er blevet lukket.
- Nu skifter vi lortebleer. Det har vi ikke gjort, før han var nærmest ni måneder gammel, så det var lidt af en oplevelse, siger William Kærup og smiler.
Når Elias har været på Odense Universitetshospital, har breadbykaerup holdt lukket, så båede Nicoline og William kunne være der for sønnen - og for hinanden.
Selvom det har været et svært forløb, hvor mange følelser har været på spil, føler de, at de som par står stærkere end nogensinde før.
- Vi ville gerne have været de her ting foruden, men hvis der kommer noget fremover, så vil jeg ikke være bekymret for os som par. Jeg ved, at nu kan vi alt sammen, siger Nicoline Bak-Sørensen.
Se “Når livet tager en drejning” her – eller på TV2 Play.