Drama ved budgetforhandlinger: 10 af byrådets 25 medlemmer udvandrer
- Vi havde en anden vej, lyder det fra Den Sociale Fællesliste, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.
Flertallet var ikke enige med Den Sociale Fællesliste, og derfor måtte 10 personer fra byrådet udvandre fra aftenens forhandlingsmøde om budgettet for 2023.
Efter økonomiaftalen mellem KL og regeringen faldt på plads før sommerferien, så det ud til, at Rebild Kommune skulle spare i omegnen af 30-40 millioner kroner i næste års budget.
Forhandlingerne om budgetaftalen begyndte onsdag aften, og det blev ikke udramatisk:
- Vi var ikke derinde i ret lang tid, for at det stod klart, at vi ikke kunne rokke ved flertallets budgetoplæg, siger Allan Busk (L) fra Den Sociale Fællesliste.
- Det var en helt anden vej, vi ville.
Velfærd frem for skattestigninger
Det var forhandlingerne om skattestigninger, som byrådet ikke kunne komme til enighed om til aften.
- Vi har hele tiden sagt, at vi vælger velfærd frem for skattelettelser. Vi havde foreslået en skattestigning for at få tingene til at hænge sammen - det afviste flertallet pure, siger Allan Busk.
Men det er en forsimplet tilgang til budgetforhandlingerne, mener borgmester i Rebild Kommune, Jesper Greth (V), som gør klart, at byrådet hele tiden har vidst, at de stod over for en svær budgetforhandling med mange besparelser i år:
- Der ligger mange svære beslutninger i det her. Vi mener ikke, at skattestigninger er den rigtige vej at gå - de ville aldrig gå ind og skabe balance i driften af Rebild Kommune, som netop er det, vi har brug for at træffe beslutninger om nu, siger borgmesteren.
10 medlemmer udvandrede
Ifølge Den Sociale Fællesliste vil en manglende skattestigning i forbindelse med budgetforhandlingerne i 2023 give udsigt til massive velfærdsforringelser:
- Vi kunne ikke længere se os i det fortsatte forløb, lyder det fra listens formand Allan Busk - og uddyber.
- Vi forsøgte at anvise en anden vej ved, foruden skatteforhøjelse, at flytte midler fra anlæg til velfærd eller i en overgangsperiode, at bruge af vores likviditet. Det mener vi, er det eneste anstændige at gøre.
Men flertallet var ikke enige med Den Sociale Fællesliste, og derfor måtte 10 personer fra byrådet udvandre fra aftenens forhandlingsmøde på driftsdelen.
Analyse: Stærk opposition vil påvirke byrådsperioden
TV2 Nords politiske analytiker Søren Wormslev:
- Det er måske ikke så overraskende, når der har været et nyt flertal i byrådet og en ny borgmester, at det nye flertal prøver at få den politik igennem, som de gerne vil, og sætte en ny kurs. Andre steder lykkes det jo alligevel at sætte brede budgetaftaler, så det her kunne tyde på, at vi kunne komme til at se en byrådsperiode hvor der bliver en kraftig oposition i form af dem, der nu er udvandret.
Stram aftale
Når byrådet i Rebild Kommune til efteråret forhandler om næste års budget, sker det under de vilkår, der er beskrevet i den økonomiaftale, som hvert år bliver indgået mellem KL og regeringen.
Den afgør, hvor mange penge kommunen må bruge på for eksempel service til borgerne, nybyggeri, vedligehold af veje og lignende. Og den aftale, som før sommerferien blev indgået for næste års budget, er som forventet meget stram.
- Uden skattestigninger forudser vi derfor et budgetudkast, der blandt andet vil komme til at indeholde lukning af både skoler og ældrecentre, og det har vi sagt fra dag ét af, at vi ikke vil være med til, siger Allan Busk.
Borgmester Jesper Greth ser anderledes på det. Venstremanden kalder det en moderniseringsplan af ældrecentrene, som skal kigges efter i sømmene, for at finde de potentielle besparelser.
- Vi er ærgerlige over, at der er nogen, der ikke ønsker at være en del af forhandlingerne, siger Jesper Groth og fortsætter:
- Vi går efter at være økonomisk ansvarlige, det er det, vi sidder her for, og det vil vi arbejde hårdt for, indtil forhandlingerne er på plads. Det er desværre ikke så simpelt i år, lyder det.