Købmand stadig bekymret: - Det er et spørgsmål om liv eller død
Dagens pressemøde har ikke gjort købmand Jan Jæger mindre bekymret.
Danskerne skal kunne indefryse ekstraregninger og betale dem af over fem år.
Sådan lyder forslaget fra regeringen, som kom frem onsdag på et pressemøde i Statsministeriet.
Men selvom det er en løsning på den korte bane, så er Spar-købmand i Øster Brønderslev, Jan Jæger, endnu bekymret for, hvad der skal ske med hans butik på længere sigt:
- Jeg har en sund virksomhed med en god økonomi, der kun har vækstet siden 2019. Men jeg kan jo ikke klare sådan nogle kratige stigninger her, siger han og understreger:
- Det er fint, alt det politikerne står og siger, men får jeg først moms og afgifter tilbage i januar, så er vi jo færdige inden.
Værre end corona
Købmand Jan Jæger har allerede gjort alt han kan, for at spare på strømmen. Men elregningen fra august i år var 120.000 kroner højere end sidste år, og så voldsom en stigning er umuligt at hamle op med:
- Vi kan jo ikke sætte priserne op. Der er konkurrence og alt det der. Det er min løn, der forsvinder først - og så kunderne, som også er nødt til at spinke og spare, fortæller han.
Her er regeringens forslag om indefrysning af ekstraregninger
- Regeringen foreslår en ordning, hvor man kan udskyde en del af betalingen for el, gas og fjernvarme.
- Man kan vælge at udskyde betalingen af den del af ens regning, som ligger over prisniveauet fra efteråret 2021.
- Det foreslås, at prislofterne sættes til: Gas til 15,45 kr./kubikmeter, varmepumper og elpaneler til 1,87 kr./kilowatt-time, fjernvarme til 1,44 kr./kilowatt-time og el (belysning med videre) til 2,99 kr./kilowatt-time.
- Det foreslås, at det såkaldte prisloft skal gælde i 12 måneder. Herefter foreslås afdragsperiode på 5 år.
- Regeringen vil også se på, hvordan ordningen kan udvides til at omfatte virksomheder.
Kilde: Finansministeriet.
Og med elprisernes himmelflugt forventer købmanden endda, at de faste udgifter kun bliver endnu mere uoverskuelige:
- Jeg forventer, at priserne bare fortsætter med at stige. Jeg har lavet et budget, hvor jeg forventer at bruge omkring 300.000 på el om måneden resten af året, siger Jan Jæger.
Det giver et samlet elforbrug i den lokale købmandsbutik på 1,4 millioner i alt i 2022, sammenlignet med omkring 350.000 sidste år.
- Det er virkelig slemt. Meget værre end corona – både for hr. og fru Jensen og for hele erhvervslivet. Hvis vi ikke får mere støtte end det her, så dør hele erhvervslivet jo af manglende likviditet.
Mangler en tidsplan
Regeringens forslag går på, at man skal kunne indefryse den del af regningerne på el, gas og fjernvarme, der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.
Betalingen skal man så kunne udskyde og afdrage over flere år. Men Jan Jæger mangler en mere fyldestgørende tidsplan, og det bekymrer ham:
- De siger, det bliver så hurtigt så muligt, men hvornår er det? Om tre år har vi måske en masse erhvervsdrivende, der ikke kunne klare det, og så siger de godt nok, at de vil hjælpe dem op igen, men hvordan, siger han og fortsætter:
- Hvis nu den her krig fortsætter ind i 2023 og 2024, så er vi jo lige vidt. Så erhvervslivet skal have lov til at kunne afdrage i en længere periode - og ikke med en gæld til energiselskaberne, men til samfundet. Det er jo erhvervslivets liv eller død det her.
Før det er for sent
Jan Jæger havde håbet på en afklaring og en langsigtet plan fra regeringen. Men efter dagens pressemøde, har han kun endnu flere spørgsmål.
Derfor kommer han også med en klar opfrodring til politikerne:
- Tag nu handskerne på og kom i arbejdstøjet - lige om lidt er det altså for sent, hvis ikke det bliver løst – både for hr. og fru Jensen, men også for erhvervslivet.
Se hele indslaget med Jan Jæger her: