Afonso drømmer om, at søndag bliver en festdag
Afonso Justino Waco er præst og ønsker, at danskerne bruger kirken mere som i hans hjemland Cabinda.
Der er langt fra Støvring i Nordjylland til Cabinda i det vestlige Afrika.
10.000 kilometer, hvis man vil køre derned - ifølge Google Maps.
Men der er også langt imellem den måde befolkningen i det afrikanske land bruger kirken på, og den måde borgerne i Støvring bruger kirken på.
I Cabinda er hver søndag en festdag, hvor indbyggerne strømmer til kirken. Bagefter tager de hjem og spiser og drikker sammen.
Sådan er det ikke i Støvring.
- Selvfølgelig er det det, jeg ønsker mig - at folk oplever, at kirken er et fænomen, som betyder noget i hver enkeltes liv, lyder det fra Afonso Justino Waco.
Se andet afsnit af Præsten fra Cabinda her – artiklen fortsætter under programmet.
Danskerne skal vise kirken tillid
Afonso Justino Waco er født og opvokset i Cabinda, men i dag arbejder han som præst i kirken i Støvring.
Her er kirken sjældent fyldt hver søndag, og indbyggerne kommer mest til højtider som barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelse.
- Den største udfordring er, at der er mange, der melder sig ud af folkekirken. Danskerne er blevet mindre og mindre religiøse, siger Afonso Justino Waco.
Sidste år var 80,8 procent af indbyggerne i Aalborg stift, som Støvring hører under, medlem af folkekirken. Resten var ikke.
For tyve år siden var tallet 89,5 procent. Og samme nedadgående tendens gælder resten af landet.
Konsekvenser ved at melde sig ud af folkekirken
Melder du dig ud af folkekirken, har du ikke længere ret til kirkelige handlinger.
Hvis du ved din død ikke er medlem af folkekirken, ses det som et udtryk for, at du ikke ønsker en kirkelig begravelse. Dine pårørende skal derfor selv stå for højtideligheden omkring din bisættelse eller begravelse.
Du bør fortælle dine nærmeste om udmeldelsen og tale med dem om, hvordan du ønsker begravelse eller bisættelse.
Ved de fleste kirkegårde er prisen for gravsted m.v. højere for personer, som ikke ved deres død var medlemmer af folkekirken. Det skyldes, at kirkegårdsdriften delvist finansieres af kirkeskatten, altså af medlemmerne.
Som medlem af folkekirken støtter du også via kirkeskatten en lang række kulturelle og sociale tiltag, som kirken er involveret i. Når du melder dig ud af folkekirken, trækker du samtidig din støtte tilbage til disse tiltag.
Se her hvad kirkeskatten går til.
Du kan godt blive viet i folkekirken, hvis din kommende ægtefælle er medlem, og du kan også få dit barn døbt, selv om du ikke selv er medlem af folkekirken.
Kilde: Folkekirken.dk
Kommer med opsang
- Jeg ville faktisk ønske, at befolkningen havde en vis tillid til kirken og kunne gengælde kirken for det, kirken gør for dem, siger Afonso Justino Waco.
Selv arbejder han på at gøre kirken mere mangfoldig.
Han har blandt andet taget initiativ til en lektiecafé for flygtninge, indvandrere og etniske danskere, som enten ønsker at hjælpe eller har behov for hjælp.
- Jeg håber på at skabe noget, der kan samle folk på tværs af kultur og skabe aktiviteter, der kan hjælpe dem, der har mest brug for hjælp, siger han.
- Det er et fællesskab. Kirken er for alle, siger han.