Han blev tortureret og flygtede – nu er Afonso præst i folkekirken

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Afonso Justino Waco vil være med til at gøre folkekirken mere mangfoldig.

Afonso Justino Waco kalder det ”den sværeste situation i sit liv”. Den dag, hvor han blev arresteret og tortureret i tre timer i den angolanske provins Cabinda, hvor han er født og opvokset.

- De brugte pisk og elektrisk chok. Jeg var ved at dø, fortæller han.

Afonso var blevet et mål, fordi han var politisk aktiv, kæmpede for menneskerettigheder og ikke var bange for at stille sig kritisk over for magthaverne.

Til sidst så han kun én udvej. Han og familien måtte flygte.

- Jeg måtte tænke på mine børn, for hvis jeg døde, ville de være fortabte, siger han.

Se Præsten fra Cabinda her – artiklen fortsætter under programmet.

Kirken skal være for alle - Præsten fra Cabinda (S1:E1)

Første faste job i 25 år

Fredag 12. februar 1999 ankom Afonso Justino Waco, hans ekskone og deres tre børn til Danmark. Han gik hurtigt i gang med at lære dansk, ligesom han meldte sig ind i den danske folkekirke.

Med en teologisk uddannelse fra Angola i bagagen blev han optaget på teologistudiet i Aarhus.

Efter at være blevet færdiguddannet kæmpede han i mange år for en fastansættelse i folkekirken.

Det var ikke nemt at få job. På trods af flere hundrede ansøgninger oplevede han, at han gang på gang blev valgt fra.

Min største drøm er at se, at folkekirken er mangfoldig

Afonso Justino Waco

- Når man finder så dejligt et land som Danmark, hvor man bliver godt modtaget, og der så går lang tid, før man finder arbejde – det er lidt træls, siger han.

Nu, efter 25 år i Danmark, har han endelig fået en fast stilling. Han er blevet ansat som sognepræst i Støvring Kirke.

- Det er jeg meget, meget glad for. Det beroliger og giver selvtillid. Når man har ro i sindet, er det simpelthen fantastisk, siger 64-årige Afonso Justino Waco.

Drømmen om mangfoldighed

Som præst har Afonso en mission. Kirken skal være for alle.

- Min største drøm er at se, at folkekirken er mangfoldig. Jeg håber på at skabe noget, der kan samle folk på tværs af kultur og skabe aktiviteter, der kan hjælpe dem, der har mest brug for hjælp, siger han.

Han har blandt andet taget initiativ til en lektiecafé for flygtninge, indvandrere og etniske danskere, som enten ønsker at hjælpe eller har behov for hjælp.

Måske det endda kan føre til, at flere flygtninge får interesse for kirken.

- Folk, der siger, at de ikke kan gå til en dansk gudstjeneste, fordi de ikke kan forstå dansk – dem må vi lære at tale dansk, siger han og fortsætter:

- Jeg vil gøre mit bedste for at gøre kirken mere mangfoldig.

Se Præsten fra Cabinda længere oppe i artiklen eller på TV 2 Play.


Hundeophold hitter: - Vi er faldet helt bagover

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Airport Hotel tilbyder nytårsophold for hunde og deres ejere, og det er en stor succes.

For mange hundeejere kan nytårsaften være alt andet end festligt. For bulder og høje brag fra farverige raketter kan skabe angst og stress hos hunde, og det kan være svært at finde et trygt sted at fejre overgangen til det nye år.

Derfor har Aalborg Airport Hotel lanceret et særligt nytårsophold, der skal skabe tryghed for både to- og firbenede.

Med sin placering tæt på Aalborg Lufthavn, er hotellet udstyret med lydisolerede vægge og vinduer - og det tilbud går som varmt brød.

Faktisk har interessen været overvældende, det fortæller Hotelchef, Marie Stender.

- Vi er faldet helt bagover, for vi er jo udsolgt, men jeg får stadig beskeder i indbakken fra folk der gerne vil på venteliste, siger hun.

Du kan se hvordan et særligt hundeværelse ser ud i videoen:

Se indslaget her.

Campagne til ejeren, hat til hunden

Det er andet år i træk, at Aalborg Airport Hotel tilbyder det særlige nytårsophold for mennesket og dets bedste ven. I år har hotellet gjort opholdet til en fuld oplevelse, der ikke kun fokuserer på hundens behov, men også på ejerens.

- Man komme ned og skåle i champagne klokken 24. Vi er her under hele fejringen sammen med hunden og gæsten, fortæller hotelchefen.

Der er også mulighed for hunden at iklæde sig nogle særlige små nytårshatte, hvis de er til det.

Hotellet prøver at skabe trygge omgivelser for hundene, og det betyder at man også godt putte med vovsen oppe i hotelsengen.

- De skal føle sig hjemme mens de er her, men vi har gjort klar, så der er noget ekstra rengøring, det må vi tage med, fortæller Marie Stender.

Beklædning til at sætte hundene i festhumør Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

En form for nytår, der er kommet for at blive

Ro, tryghed og lidt ekstra forkælelse til både hunde og ejere ser det ud til, at Aalborg Airport Hotel har ramt noget helt særligt behov for alternativer til den ellers larmende nytårsaften.


Sidste år blev nytårsopholdet introduceret uden at hotellet vidste, hvor stort behovet var. Men efter massiv interesse fra hundeejere, alt fra ejere af små shih tzu’er til store labradorer, ligner det, at en tur på hotel med hunden er kommet for at blive.

- Der er allerede reservationer til næste år, og folk er villige til at køre langt for deres hundes skyld, afslutter Marie Stender.


Mens resten af Danmark venter på kongen, ventede de på dronningen i Nordjylland

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Selvom dronningen har abdiceret, holder hun øjensynligt stadig nytårstaler.

I aften blændes der op for den første nytårstale begået af Hans Majestæt Kong Frederik.

Men allerede ved middagstid var der nytårshøjtidelighed ved Budolfi Kirke i Aalborg, hvor Dronning Margrethe 'den anden' gav nytårstale - den kan du se i en forkortet version i toppen af artiklen.

Hvordan kan det være, De fortsætter med at holde nytårstaler?

- Sagen er jo den, og det jo er dejligt og vidunderligt at være en aktiv pensionist, og i aften er det jo Frederiks første tur til at holde en tale. Samtidig er jeg jo her i Aalborg i dag, fordi jeg laver småjobs for ham, som han ikke selv orker. Og så har jeg jo mulighed for at tjene sorte penge. Og det er jo vidunderligt at kunne fordele tingene på den måde. Jeg orker det, og jeg vil det meget gerne, siger 'dronningen' til TV2 Nords udsendte.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Det var naturligvis ikke Dronning Margrethe 2., der gav talen, men Jan Hertz, der i flere år har turneret som den forhenværende regent.

Kårede også ildsjæl

Det skete i forbindelse med nytårshøjtideligheden, der var arrangeret af Aalborg Kanonlaug og Christian Den Fjerdes Laug.

Her blev også Årets ildsjæl kåret. Prisen og præmiesummen på 20.000 kroner gik til Birgith Thisted fra Gug Badminton Klub.

Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Fiskehandler delte overskudsfisk ud til trængende familier

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

For andet år i træk deler Johnny Ertmann overskudsfisk ud til værdigt trængende familier.

Mange nordjyder kæmper med at få råd til nytårsmad, men det gør ejeren af en lille rullende fiskebod nu noget ved.

Normalt holder Johnny Ertmann foran Meny i Aabybro, men tirsdag kørte han i stedet sin rullende fiskebiks til Kaas, hvor han donerede al den fisk, han havde tilbage efter nytårssalget til værdigt trængende familier.

- Det er super dejligt det her. Det er altid skønt at få lidt ekstra til fryseren, siger Kim Hand, der er dukket op for at få del i overskudsfiskene, og som skal nogle af dem i aftenens nytårsmenu.

Og det var noget af et udvalg, de fremmødte kunne få. Der var fiskefrikadeller, rødspættefileter, skærisinger, isinger, røget laks, røget makrel, forskellige salater og lakseroulader.

Bliver ved i mange år

Det er ikke første gang, fiskehandleren deler ud af sine overskudsfisk. Også sidste år delte han flere hundrede kilo torsk, laks og fiskedunser, som familierne kunne få med hjem.

Se hele indslaget her.

Dyre varer, de ellers ikke ville kunne komme i nærheden af.

- Jeg gør det fordi, det er et godt formål. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal stå og smide noget væk, der ikke fejler noget, og sidste gang jeg gjordet det, blev jeg så rørt af det. Der var børnefamilier, der kom og fik fiskene, og det rørte mig virkelig, og så kan jeg ikke se en grund til, at varer, der ikke fejler noget skal smides væk. Nu lukker vi ned i nogle dage, og så skal det gives væk til nogen, der gerne vil have det, siger fiskehandleren.

Med uddelingen sidste år opstod også Johnny Ertmanns sorteringspolitik - for som han siger:

- Dem i de store Teslaer mangler vist ikke mad – de vil bare have noget gratis. Det er det ikke beregnet til. Det er beregnet til folk, der ikke har. Det skal være folk, der ikke synes, de har mange penge at gøre med, og så skal de have lov til at have glæden ved at få det, siger Johnny Ertmann og fortsætter:

- Det skal ikke være folk, der kommer i en stor ny Mercedes eller i en Tesla, der kommer og får. Det er ikke det, der er meningen med det.

Johnny Ertmann regner med at blive ved med tiltaget de næste mange år.


Vild verdensrekord og hemmeligt bryllup: Her er årets mest læste historier

Foto: Grafik / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Disse 10 historier blev de mest læste på tv2nord.dk i 2024.

En ultraløber, der satte en vild verdensrekord. En tragedie, hvor en 13-årig pige blev dræbt i Hjallerup. Og en kendt tv-vært, der blev gift med en nordjyde ved et bryllup, som parret havde holdt hemmeligt.

De tre meget forskellige historier har det til fælles, at de er blandt årets mest læste historier på tv2nord.dk.

Her får du overblikket over de 10 historier fra TV2 Nord, der blev klikket mest på i 2024.


Morten og Ane inviterer fremmede ind nytårsaften

Foto: Camilla Keller / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Mens de fleste nok fejrer nytår med familie og venner, går Morten og Ane Kornum Harders fra Pandrup lidt mere utraditionelt til værks.

Mangler du et sted at være nytårsaften i år?

Sådan startede Morten og Ane Kornum Harders et opslag på tjenesten 'Nytårsvenner', en side, der skal samle folk, der mangler et sted at hoppe ind i det nye år.

For mens mange danskere forbereder sig til årets sidste dag med torsk, skøre hatte og sirligt foldede servietter, er der stadig mennesker, som risikerer at sidde alene på den festlige aften.

Det ville parret fra Pandrup gerne være med til at ændre på.

- Vi havde pladsen til det, og vi havde muligheden for det. Nytårsaften er en dag, hvor der er mange, der sidder og ikke har nogen. Så kan man ligeså godt lukke op, hvis man har plads og overskud til det, lyder det fra Morten Kornum Harders.

Det er en hjertesag for parret at sikre, at ingen sidder alene på en aften som nytårsaften. For det har de selv prøvet.

- Så kan man gøre noget for nogle andre, eller være noget for nogen andre, siger han.

En risiko, der er værd at tage

Det er anden gang, parret inviterer fremmede indenfor i stuen. Og de er glade for, at de trodsede alle de bekymringer, de havde.

- Det er et gamble. Du kan risikere hvem som helst, der kommer. Eller at det er nogen, der slet ikke passer ind. Det skal man være villig til at tage, og det var vi, og det har kun bragt gode ting med sig.

De brugte tjenesten 'Nytårsvenner', et samarbejde mellem appen Boblberg og Røde Kors, der skal være med til at starte nye fællesskaber.

Parret er langt fra alene. I alt har 5600 nordjyder tilmeldt sig tjenesten. De ønsker et sted at fejre nytår eller åbner deres hjem. Men der er en overflod af folk, der søger, kontra dem, der lukker deres hjem op.

- Der er rigtig mange, der søger, men der er ikke så mange, der tilbyder, så det kunne da være rigtig rart, hvis det kunne komme til at gå op, så ikke var nogen, der skulle sidde alene, hvis de ikke ønskede det, forklarer Ane Kornum Harders.

Mere end bare en middag

Nytårsaften er en aften fyldt med traditioner for mange, og ifølge Ane Kornum Harders er det netop dem, der kan afholde os for at lukke vores hjem op.

- Så er der bare mange, der har svært ved at tage skridtet, fortæller hun.

Parret håber, at det kan inspirere andre til at åbne deres hjem, for det er ikke kun gæsterne, der får noget ud af det.

- Vi kan godt lide at gøre noget godt for andre, hvis vi gør andre glade, så bliver vi glade, siger Morten Kornum Harders.

Menuen er på plads, pynten er fundet frem, og seks kilo kød er klar til at blive tilberedt. Parret er mere end klar til deres gæster og til at finde et par ekstra stole.

- Vi glæder os rigtig meget til i morgen, og vi håber måske også, at der når at komme et par stykker mere med. Det kunne være godt, slutter en smilende Ane.