Veganer-bøffer får blandet modtagelse i Nordjylland
Det miljørigtige alternativ til kød, veganerfars, kan sagtens sælges i Aalborg, men i Hjørring sælges der mindre.
Det ligner kød, og det smager som kød - men det er ikke kød.
Veganerfars er et af de nyeste produkter, kunder i hele landet kan finde i køledisken i supermarkederne. Det ligger lige ved siden af den hakkede okse- og svinefars og forsøger at lokke med både spotpriser og miljøvenlighed, fordi det er lavet af ting som champignon, tomat og soja.
Men det er langt fra alle nordjyske kunder, der er lige glade for det nye produkt. I Aalborg ryger pakkerne med veganerfars flittigt ned i indkøbskurven, mens der i Hjørring sælges mindre.
- Jeg tror, vi er lidt mere traditionelle heroppe, blandt andet almindeligt svine- og oksekød - der kan vi skubbe noget ud af døren. Men trends er lidt langsommere heroppe hos os, siger varehuschef i Føtex i Hjørring, Morten Kjær.
"Det er forbløffende godt"
For at gøre kunderne opmærksomme på den nye vare - og måske få dem overbevist om at skifte oksekødet ud for en aften - har varehuschefen tilberedt et par veganerbøffer og skåret dem ud til smagsprøver.
Med kun en anelse skepsis smager kunderne i Føtex i Hjørring på sagerne. Og reaktionerne spænder vidt: Lige fra "Det er forbløffende godt", "Det er lidt salt, men ellers smager det faktisk helt fint" til "Det kan godt bruges, men heller ikke mere end det".
Generelt går det ikke så hurtigt med at få kunderne i Føtex i Hjørring omvendt til nye varer. Til gengæld var det dét sted i Danmark, der blev solgt flest svinekamme op til jul sidste år. Alligevel tillader varehuschef Morten Kjær sig at være lettere optimistisk.
- Vi er lidt mere traditionelle, men det skal nok komme, siger han.
Unge efterspørger veganervarer
Helt omvendt er det i Føtex i Slotsgade i Aalborg. Her sælger varehuset 25 procent flere pakker med veganerfars end i Hjørring, og det er der en ganske særlig grund til:
- Dem, jeg har allerflest af, er de 17-24-årige, og de vil rigtig gerne den type vare her, og de har efterspurgt den her type produkt rigtig meget, siger Thomas Andersen, varehuschef.
Han ser ikke nogen grund til, at flere og flere kunder ikke skulle få lyst til at hoppe med på veganerbølgen:
- Man kunne servere det i stedet for kød, uden folk ville opdage det, hvis der kommer godt med krydderier i, siger Thomas Andersen.
Geografiske forskelle små
Men selv om Føtex-kunderne i Hjørring ser ud til at holde på deres vaner og foretrække godt, gammeldags dyrekød, bliver det sandsynligvis ikke ved på den måde. Slet ikke hvis man spørger Tore Nederland, der er sortimentchef ved Dansk Supermarked.
- Der er lidt geografiske forskelle, men de er nok mindre, end man ville tro. Vi differentierer vores sortiment lidt, men der er kunder til plantefars i hele landet. Vi er meget opmærksomme på ikke at lade fordomme bestemme, hvor vi sætter sortimentet, siger Tore Nederland til TV2 Nord.