Sygeplejersker varsler konflikt: - Der skal penge på bordet
Foto: Mick Knive Anderson
En strejke blandt sygeplejersker kan være på vej, hvis ikke der bliver fundet en løsning på konflikten i de kommende uger.
Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse har torsdag afsendt konfliktvarsel til arbejdsgiverne. Konsekvensen af konfliktvarslet er, at sygeplejerskerne fra midnat mellem torsdag den 20. maj og fredag den 21. maj vil kunne påbegynde en lovligt varslet konflikt.
Det fremgår af en pressemeddelelse på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.
Konfliktvarslet gælder for 10 procent af de sygeplejersker, der er ansat i kommuner og regioner. Den mulige konflikt kommer, efter at et snævert flertal af Dansk Sygeplejeråds medlemmer stemte nej til den overenskomstaftale, der blev indgået tidligere på året.
- Sygeplejerskerne har varslet strejke som en naturlig konsekvens af, at de sagde nej til den overenskomstaftale, der blev forhandlet i sidste måned. Sygeplejerskerne har sagt nej til det overenskomstresultat, fordi de grundlæggende er utilfredse med lønnen, siger Jytte Wester, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland.
Ønsker højere løn
I den overenskomstaftale, et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til, var der lagt op til, at sygeplejerskerne ville stige fem procent i løn over de næste tre år. Det er ifølge Dansk Sygeplejeråd ikke nok.
- Ved hver eneste overenskomstforhandling igennem de seneste mange år har vi forsøgt at få gjort noget ved det lønefterslæb, sygeplejerskerne har fået siden tjenestemandsreformen i 1969, hvor kvindedominerede fag blev placeret på et lavere lønniveau end de mandedominerede fag, og det er ikke lykkedes, siger Jytte Wester.
Jytte Wester håber, at sygeplejerskernes konfliktvarsel kan få parterne tilbage til forhandlingsbordet, så en ny overenskomstaftale kan blive forhandlet på plads og stemt igennem.
- Det er ikke vores mål, at vi skal ende i en konflikt. Vores mål er at få arbejdsgiverne tilbage til forhandlingsbordet, så vi kan gøre noget ved de problemer, der er, siger Jytte Wester.
Men der skal penge på bordet?
- Der skal penge på bordet, fordi det sygeplejerskerne har sagt nej til er, at lønnen ikke er i orden, siger DSR's nordjyske kredsformand.