Nordjydernes yndlingsspise: Skal du også have 'jydenachos med brun salsa' juleaften?
Foto: Mick Knive Anderson
Julen er også højtiden for den underspillede franske kartoffelchip.
Nordjyderne elsker franske kartofler på julebordet. Måske fordi vi holder ekstra fast i traditionerne, siger madhistoriker.
For nogle ses det måske bare som en undskyldning for lige at skovle lidt ekstra andesovs i løgnhalsen, selvom maven er fyldt til randen.
Men for mange danskere er det blevet en tradition med en håndfuld franske kartofler på tallerkenen juleaften.
Og det gælder særligt nordjyderne, viser en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer sidste år. Historisk er kartoffelchipsene en relativt ny tilføjelse til julemaden.
Jo længere vi er fra storbyerne, des mere traditionelle er vi nok.
Bettina Buhl
- Det kom jo på bordet i 60'erne på det tidspunkt, hvor velstandsdanmark slår igennem. Industrien begyndte langsomt at hjælpe den udarbejdende husmor, så det gik lidt nemmere det hele. Og så var der også noget for børnene, forklarer madhistoriker og museumsinspektør Bettina Buhl fra Det Grønne Museum og fortsætter:
- Dengang var det et twist af en nymodens ting. Det var noget særligt og ikke det samme som i dag, når ’man er sulten for sjov’.
Chips på julebordet
I 2023 forventede 57 procent af danskerne, at der skulle chips på julebordet.
For danskere bosat i Nordjylland var det dog hele 73 procent, der skulle have chips ti julemaden.
Traditionelle nordjyder
Nu er chipsene blevet en fast del af højtiden hos over halvdelen af danskerne og størstedelen af nordjyderne.
Grunden til, at lige præcis den landsdel har en forkærlighed for den sprøde julespise, kan bunde i nostalgi, lyder historikerens bud.
- Så er der jo nogle generationer, der kan erindre julemiddagene med kartoffelchips. Og nordjyder er måske bedre til at holde fast i traditionerne – jo længere væk fra København des bedre, siger Bettina Buhl.
Rekrutterer julenachos-elskere
Hos Taffelchips mærker de i den grad efterspørgslen på de salte chips i december - her sælger de 300 procent flere af den slags poser end i resten af årets måneder.
- I år kører vi faktisk en ”rekrutteringskampagne', hvor vi udlodder værtindegaver i form af sovsekander og chips, så du ikke skal undvære din julechips, hvis du kommer på besøg i en hjem, der endnu ikke kender den fantastisk lækre tradition!, siger Marianne Nygaard Krag, marketingshef hos Taffel Danmark og langer ud efter danskerne i den østlige del af landet.
Og det kan faktisk være en nødvendighed, stemmer madhistorikeren i.
Nordjylland versus resten af landet
Taffel solgte i 2023 489 procent flere poser af deres saltchips i december i forhold til resten af årets måneder.
Men i Nordjylland var det 558 procent flere.
Kilde: Taffel
- Det jo så forfærdeligt, når vi skal holde jul hos andre, som vi ikke er opvokset med, og som ikke har samme traditioner. Vi er i følelsernes vold på det her tidspunkt af året, siger Bettina Buhl, som har en teori.
- Vi ved jo, at der er rigtig mange udeboende unge, der søger hjem fra Sjælland til den rigtig gode julemiddag. Det kunne jo være derfor, at tallene ser ud som de gør i Nordjylland.
Uanset hvor julen skal stå, og om familien strides omkring juletraditionerne, så har Taffels marketingschef et serveringstip til de såkaldte julenachos-elskere:
- Man kan lige varme chipsene i den sidste ovnvarme, så de er lune og knasende sprøde, når de rammer sovsen, siger Marianne Nygaard Krag.
Således givet videre.