Hemmelig lydfil afslører: Ansat opfordrer til at skjule oplysninger om havn

Vigtige oplysninger er blevet forsøgt mørklagt for borgerne i skandalesagen om Frederikshavn Havn.

- Jeg vil blive meget glad, hvis I nøjagtig gør, som jeg har gjort, fordi så sker der ingenting, så kommer der ikke noget nyt frem eller noget.

Sådan lyder det på en hidtil hemmeligholdt lydfil, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.

Den lækkede lydfil kaster dermed nye skygger i sagen om den økonomisk hårdt plagede Frederikshavn Havn, da en medarbejder i kommunen fortæller, at hun har fjernet og sorteret i det materiale, som pressen - og dermed offentligheden – har søgt indsigt i.

Se indslaget om lydfilen her:

Lydoptagelserne er fra et møde på Frederikshavn Havn 18. december 2023. Her erkender medarbejderen, at vedkommende udelader oplysninger i de sagsakter, som Frederikshavn Kommune har udleveret til TV2 Nord.

Giver instrukser i at sortere

Den kommunale medarbejder fortæller, hvordan hun har frasorteret i de mails, som kommunen har udleveret TV2 Nord og dermed giver borgerne indsigt i.

- Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg har udeladt ting, siger den kommunale medarbejder på optagelsen.

Den kommunale medarbejder instruerer også Frederikshavn Havn i, at havnen bør gøre det samme, så der i den aktindsigt, som TV2 Nord har søgt hos Frederikshavn Havn, kun udleveres materiale, som er afstemt med det materiale, som kommunen har udleveret.

På optagelsen fra mødet siger den kommunale medarbejder:

- Jeg vil blive meget glad, hvis I nøjagtig gør, som jeg har gjort, fordi så sker der ingenting, så kommer der ikke noget nyt frem eller noget. Jeg kan ikke forlange det af jer, jeg kan kun appellere til jer, siger hun.

Det har de ikke behov for at vide noget om

Årsagen til det hemmelige møde på havnekontoret i Frederikshavn er, at TV2 Nord få dage forinden har søgt aktindsigt i kommunikation mellem Frederikshavn Havns ledelse, kommunaldirektør Thomas Eriksen og borgmester Birgit S. Hansen (S) for at undersøge, om den tilsvarende aktindsigt, som TV2 Nord i oktober sendte til Frederikshavn Kommune, indeholder det samme materiale, som havnen udleverer.

Ifølge den kommunale medarbejder er mailkorrespondancen, hvor fronterne mellem borgmesteren og havnens ledelse bliver trukket skarpt op sorteret væk og dermed hemmeligholdt for offentligheden.

 - Jeg har tænkt dét der, det har de ikke behov for at vide noget om, forklarer den kommunale medarbejder.

Nye oplysninger chokerer ekspert

Gennem mange måneder har vi her på TV2 Nord forsøgt at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt for Frederikshavn Havn, at kommunen i maj var nødsaget til at overtage driften af havnen.

Det økonomiske kaos i havnen betød, at kommunen måtte overtage en gæld på næsten 1,7 milliarder kroner. En gæld, som i sidste ende kan ramme skatteborgerne.

Derfor bringer vi skjulte optagelser

TV2 Nord har ikke lavet den skjulte optagelse, som omtalen refererer til, men er kommet i besiddelse af den i forbindelse med research.

TV2 Nord bringer normalt ikke skjulte optagelser af samtaler mellem andre parter, da dette også kan være i strid med god presseskik.

I dette tilfælde refererer TV2 Nord til den skjulte optagelse, fordi den dokumenterer forhold af væsentlig offentlig interesse og mulige lovbrud.

De nye oplysninger dokumenterer, at de forklaringer, som hidtil har været givet, ikke er hele sandheden.

Og de hidtil hemmeligholdte oplysninger chokerer Thomas Pallesen, der er ekspert i forvaltningsret og offentlighedsloven på Danmarks Journalist- og Mediehøjskole.

- Det virker helt uvirkeligt, at en dansk offentligt ansat kan sige sådan nogle ting, og jeg kan slet ikke forestille mig en offentligt ansat ville tale sådan her, siger Thomas Pallesen.

Det er alvorligt – og magtfordrejning

Thomas Pallesen tøver ikke med at kalde det magtfordrejning, når en kommunalt ansat på den måde instruerer en anden offentlig myndighed i at omgå lovgivningen eller i hvert fald bevæge sig på kanten af den.

 - Det er magtfordrejning, når man på den måde bruger usaglige midler for at tjene bestemte interesser. Det er ikke bare usagligt, men man bevæger sig også på kanten af offentlighedsloven og forvaltningsloven i et forsøg på at skjule en sag, siger Thomas Pallesen.

Thomas Eriksen er kommunaldirektør i Frederikshavn Kommune

Også kommunaldirektør i Frederikshavn Kommune, Thomas Eriksen, er klar over alvoren af indholdet på lydfilen.

- Det berører mig meget, de oplysninger I kommer med. Jeg vil ikke sige, at jeg er rystet eller chokeret, fordi det vil så trække overskrifter, men det er meget alvorligt, for I som medie og alle andre skal have det, man søger aktindsigt i inden for lovens rammer, og vi har intet at skjule, siger Thomas Eriksen.

TV2 Nord har været i kontakt med den pågældende medarbejder i kommunen vedrørende mødet på havnen. Vedkommende afviser mødet har fundet sted.

Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar til sagen fra borgmester Birgit S. Hansen (S), men hun henviser til kommunaldirektør Thomas Eriksen med den begrundelse, at det drejer sig om en forvaltningssag.

 


Gratis sejlbåde går som varmt brød: Vi har fået 200-300 opkald

Foto: TVMidtVest

Vesthimmerlands Kommune ville gerne finde nye ejere til fem sejlbåde. Det blev ikke noget problem.

De seneste dage har telefonerne ringet mere, end de plejer hos teknik- og miljøforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune. 

Man er ganske enkelt blevet kimet ned, efter at kommunen i et opslag på Facebook meldte ud, at borgere nu kunne afhente fem efterladte sejlbåde ganske gratis. 

- Vi er blevet lagt ned, fortæller Allan Ritter (C), som er formand for teknik- og miljøudvalget i kommunen, og fortsætter: 

- Det gik jo helt i selvsving. Der er 200-300, der har haft ringet ind. 

Han fortæller, at der er lavet aftaler om afhentning af fire af de fem både. Den sidste er blevet reserveret af en, der lige får en chance for at kigge på den, inden han siger ja tak. 

Men Allan Ritter er dog ikke synderligt bekymret for, om man ender med at få afhændet båden. 

- Hvis han ikke siger ja, så står der jo masser i kø. Så jeg tænker, at vi har ret godt styr på det, siger Allan Ritter. 

- Vi havde nok regnet med, at det tog lidt tid. Men vi kommer jo bredt på ud på de her kanaler. 

Politikeren er begejstret for resultatet af initiativet. Han fortæller, at man godt kunne finde på at gøre noget lignende en anden gang. 

- Jeg tænker, det er noget, vi vil fortsætte med. Det er lige spot on, det der med at ting får nyt liv, og nogen kan få fornøjelse af det, i stedet for at det bliver kasseret, siger han. 

Bådene har indtil nu ligget på den gamle oplæggerplads i Hvalpsund. Men det kommer de altså ikke til ret meget længere. 


ANALYSE: To er især i spil til at blive Birgit S. Hansens afløser

Foto: GRAFIK TV2 Nord

Torsdag kom det frem, at borgmester i Frederikshavn Kommune stopper før tid.

En borgmester vælges for hele valgperioden og kan som hovedregel ikke afsættes, når han eller hun først er valgt på det konstituerende møde umiddelbart efter et kommunalvalg. 

Til gengæld kan borgmesteren selv vælge at stoppe før tid, som Birgit S. Hansen (S) nu gør i Frederikshavn, og som hendes partifælle Thomas Kastrup-Larsen gjorde tidligere i denne valgperiode. 

Når det sker, er den kommunale styrelseslov klar: Når byrådet måtte have imødekommet en ansøgning fra en siddende borgmester om at forlade byrådet, foretages der nyvalg af en borgmester ved flertalsvalg efter de samme regler som på det konstituerende møde.

Efter seneste valg sad Socialdemokratiet fortsat solidt på magten i byrådet. Trods en lille tilbagegang stemte 57,4 procent af vælgerne på partiet, og Birgit S. Hansen var i kraft af 13.230 personlige stemmer selvskrevet til posten. 

Ved konstitueringen og fordelingen af de øvrige poster dannede Socialdemokratiet en valggruppe sammen med Konservative, SF og DF, og man må formode, at disse partier tages med på råd, når Birgit S. Hansens afløser for de resterende 14 måneder af valgperioden skal findes.

Ny spidskandidat kan ikke tage over

Allerede efter Birgit S. Hansens overraskende melding om, at hun - efter at have annonceret det modsatte - ikke genopstillede, valgte hendes parti Anders Brandt Sørensen som ny borgmesterkandidat. Han har tidligere siddet i byrådet, men gør det ikke i denne periode og kan derfor ikke tage over her og nu.

At det bliver en socialdemokrat, der skal træde til, er uden for diskussion. Og særligt to muligheder tegner sig umiddelbart: Den nuværende 1. viceborgmester Peter E. Nielsen eller gruppeformand Karsten Thomsen.

Den mest erfarne i kommunalpolitik af de to er indiskutabelt Peter E. Nielsen. De fleste af årene - frem til 2019 - var han konservativt byrådsmedlem. Efterfølgende meldte den mangeårige radioforhandler fra Ålbæk sig ind i Socialdemokratiet og blev ved sidste valg i 2021 valgt for sit nye parti.

Karsten Thomsen har ikke så lang erfaring i byrådet som Peter E. Nielsen. Han bor i Sæby og har tidligere været tillidsmand på Danish Crown. Han beskrives som “en rolig og fornuftig mand, der godt kunne køre kommunen i en periode”. 

En borgmester kan afsættes

Nu vælger Birgit S. Hansen selv at gå. Men teoretisk set kunne hun - eller enhver anden borgmester - i helt særlige tilfælde afsættes midt i valgperioden. Den kommunale styrelseslov åbner en kattelem, hvis en borgmester forsætligt eller groft uagtsomt tilsidesætter sine pligter som borgmester. Hvis pligttilsidesættelsen vurderes at være særligt grov, kan et særligt valgnævn under Indenrigsministeriet fratage en siddende borgmester kæden før tid.

Men lad os understrege, at det er der IKKE tale om her. Det er ikke til at vide, om den igangværende undersøgelse af den alvorlige sag om havnen i Frederikshavn i yderste konsekvens kunne få sådanne følger, hvis Birgit S. Hansen stadig sad på posten, når undersøgelsen er slut.

Men det gør hun så ikke!


Passagerer ramt af togkaos: Misset eksamen og nægtet adgang til togbus

Foto: Per Frank Paulsen

Flere borgere er frustrerede over forsinkelserne.

Suna Sørensen stod torsdag tidligere op end sædvanligt for at komme i skole. Hun ville gerne være fremme i god tid. Men lige lidt hjalp det, fordi toget dukkede ikke op.

Til daglig læser hun til caterelev på Tech College i Aalborg. I morges skulle hun være mødt op til en eksamen på uddannelsen, og hun er derfor ekstra frustreret over den lange ventetid.

Da TV2 Nord talte med hende, var hun allerede halvanden time forsinket.

Udover Suna Sørensen blev mange andre borgere forsinkede grundet signalfejlen, der gjorde, at togene stod stille mellem Langå og Skagen. 13-årige William Kejser fra Brønderslev blev også påvirket. Og det er langt fra første gang, at drengen de seneste måneder har haft problemer.

Afvist af togbussen

- Hvis det nu var et enkeltstående tilfælde, var det en anden sag, men nu har vi lige været igennem flere måneder, hvor vi ikke har kunnet regne med om, der kom en togbus eller ej. Nogle gange kunne William først komme hjem sent om aftenen, fortæller Amanda Kejser, mor til William Kejser.

Og i dag var ingen undtagelse.

William Kejser går i 8. klasse på Filstedvejens Skole og skulle som enhver anden dag stige på toget fra Brønderslev til Aalborg. Han skulle have været i biografen i Nordkraft i Aalborg klokken 9 og have set en film som en del af et skoleprojekt sammen med resten af klassen.

Han tog på stationen, men konstaterede, at togene var aflyst, selvom Rejseplanen havde oplyst, at toget skulle køre igen. Han tog derfor hjem, men fik besked om at gå tilbage på stationen i håb om, at en togbus i stedet kunne køre ham mod Aalborg. 45 minutter senere kom togbussen, men her blev William Kejser afvist på grund af pladsmangel.

- Man må slet ikke afvise et skolebarn i at komme med bussen. De forbryder sig mod deres egne regler, raser Amanda Kejser.

Moren ringede til NT, fordi de almindelige busruter også var lagt ned. Tilbagemeldingen lød ifølge moren, at NT ikke kunne svare på, hvornår de kørte igen.

I stedet måtte skoledagen derfor foregå hjemmefra, og filmen bliver i stedet set på værelset.


Breaking

Efter Birgit S. Hansen-exit - ny borgmester vælges i aften

Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Udmeldingen kommer få timer efter TV2 Nords afsløring.

Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen stopper som borgmester 31. oktober.

Det oplyser Frederikshavn Kommune.

Det sker ovenpå en række skandalesager i Frederikshavn Havn. En sag, der er endt i en igangværende advokatundersøgelse.

I pressemeddelelsen fremgår det, at hun i stedet tiltræder et job i KL, Kommunernes Landsforening.

- Jeg har fra dag et som borgmester vidst og sagt, at jeg ville give alt, jeg kunne som borgmester, og at den dag, hvor jeg mærker, at der skal andre på broen - ja så ville jeg stoppe. Nu har jeg mulighed for et meget spændende og vigtigt job som KL's repræsentant i Grøn Trepart, hvor jeg skal medvirke til, at kommunerne, sammen med andre parter, leverer på den historiske aftale om et grønt Danmark.

Trækker sig efter skandaler

Birgit S. Hansens farvel til Frederikshavn Kommune kommer efter en række sager om hendes rolle i sagen om den skandaleramte Frederikshavn Havn.

I fredags fortalte TV2 Nord blandt andet, at hun har kendt til et vigtigt notat om havnens kriseramte pengekasse allerede tilbage i 2022.

Alligevel sagde hun i foråret, at hun ikke havde kendt til havnens store vanskeligheder, da den måtte aflevere nøglerne og en milliardgæld til kommunen.

Torsdag morgen afslørede TV2 Nord, at en medarbejder fra Frederikshavn Kommune har forsøgt at skjule oplysninger for offentligheden om den kriseramte havn.

I en lækket lydoptagelse forklarer medarbejderen Frederikshavn Havn, hvordan de kan sørge for, at en skarp optrukket korrespondance mellem havnen og kommunens ledelse, herunder Birgit S. Hansen, ikke kommer med i den aktindsigt, som TV2 Nord søgte om.

Birgit S. Hansen har ikke ville udtale sig i den sag, og nu er hun på vej ud af døren på borgmesterkontoret.

Dækningen af skandalerne i Frederikshavn Havn siden efteråret er endt i en advokatundersøgelse, der blandt andet skal kigge på Birgit S. Hansens rolle i sagen.

Du kan følge vores liveblog herunder:


Erik blev hjerneskadet: Forsikringsselskab trækker 10 år gammel sag endnu længere ud

3F Midtvendsyssel er 'rystet' over sagen.

Den 4. august 2014 er mejslet ind i Erik Schacks hukommelse. Han var indsatsleder ved Falck og blev kaldt ud til en alvorlig ulykke på Strandby Havn.

To fiskere var omkommet på grund af giftige dampe fra forrådnede skidtfisk i lasten på en kutter – og en tredje person var i livsfare. Få timer efter redningsaktionen fik Erik Schack det dårligt. Han kastede så meget op, at han fik en rift i halspulsåren. En rift, der udløste blodpropperne i hjernen. 

I dag er han hjerneskadet, halvsidig lammet og er plaget af daglige smerter. 

Har du et godt tip?

Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.

Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.

Erik Schack og 3F Midtvendsyssel kæmper i dag mod forsikringsselskabet Tryg for at få udbetalt erstatning. Nu er der gået mere end 10 år siden sagens begyndelse, der dog først havnede hos Tryg i ultimo 2021/primo 2022.

Men der er stadig ikke blevet udbetalt erstatning til trods for, at Vestre Landsret i 2021 afgjorde sagen.

Tryg har nu valgt at stævne Ankestyrelsen og dermed kan sagen strække sig i op til fire år endnu.

- Efter 10 år i karrusellen begynder man at sætte spørgsmålstegn ved retssystemet. Hvordan kan man få lov til det her?, spørger Erik Schack.

Han er klar til at fortsætte kampen for erstatning, men han understreger, at det kun skyldes, at han har stærk opbakning fra både sin advokat, 3F Midtvendsyssel og en familie, der støtter ham.

- Jeg er på sikker grund i forhold til at have opbakningen til at fortsætte. Det er livsnødvendigt, ellers tror jeg ikke, jeg havde holdt til det.

'Uartige metoder'

Fredag eftermiddag modtog Erik Schack et brev på størrelse med en kasse printerpapir. Det var stævningen, som Tryg har lavet mod Ankestyrelsen.

- Det er simpelthen uartigt at sende sådan et brev udenom advokaten. Det er da lidt af et chok at modtage et 10 centimeter tykt brev. Og hvordan skal Erik Schack kunne vurdere det en fredag eftermiddag?, spørger formand for 3F Midtvendsyssel Per Kjeldsen.

Se Trygs svar i bunden af artiklen. Her oplyser de blandt andet, at det ikke er dem, der har sendt stævningen til Erik Schack.

Her er brevet.

Han er mildest talt rystet over den seneste udvikling i sagen.

- Jeg havde ikke set det her komme. Det er usædvanligt, og det går ud over al fantasi. Jeg tænker jo på Eriks helbred og de udsigter, han har. De bliver ikke bedre - tværtimod. Det er jo en katastrofe at udsætte afklaringen i flere år, siger han.

Per Kjeldsen er ikke i tvivl om, at han fortsat vil kæmpe for Erik. Også selvom sagen er væsentligt længere end nogen anden, han nogensinde har måttet kæmpe for et medlem.

- Det er jo helt uhørt, at vi belaster retssystemet med sagen igen og igen, siger han.

Han mener, at sagen er særlig vigtig, fordi det er en anderledes arbejdsskades- og erstatningssag. Han mener, at sagen skal være med til at sikre, at der er et sikkerhedsnet for de danske reddere, der skal hjælpe os andre, når vi er i nødsituationer.

- Det er ikke bare min sag længere. Det er vigtigt for alle reddere, og det er vigtigt for mig, at ingen reddere nogensinde kommer til at havne i samme situation som mig, tilføjer Erik Schack.

Svar fra Tryg

Hvordan kan I, som en virksomhed med rigtig mange kunder, forsvare, at trække en enkelt sag om erstatning så langt ud?

  • Vi har en forpligtelse til at sikre, at skadesagerne bliver juridisk korrekt afgjort. Vi kan oplyse, at det ikke beror på Trygs forhold, at sagen har kørt i så mange år. Vi blev først bekendt med sagen ultimo 2021/primo 2022, og ved modtagelse af sagen har vi forsøgt at fremme den så meget som muligt.

Hvorfor har I stævnet Ankestyrelsen?

  • Generelt kan vi oplyse, at vi skal sikre, at alle nødvendige oplysninger i komplekse skadessager indgår i Ankestyrelsens afgørelse, fx udtalelser fra Retslægerådet eller vidneudsagn. Hvis dette ikke er tilfældet, kan vi stævne Ankestyrelsen for at sikre, at sagen bliver genbehandlet på et fuldt oplyst grundlag.

3F Midtvendsyssel kalder det for ”uartigt” at sende stævningen direkte til Erik uden om hans advokat. Hvorfor gjorde i det, og hvad mener I om kritikken?  

  • Det er Ankestyrelsen, som har pligt til at orientere skadelidte. Hvis skadelidtes advokat ikke er registreret som partsrepræsentant i Ankestyrelsen, sender Ankestyrelsen stævningen direkte til skadelidte. Det er således ikke Tryg, som har fremsendt stævning til skadelidte.

Tryg oplyser videre, at deres svar skal ses i lyset af, at de har begrænset mulighed for at udtale sig pga. GDPR.

"Det er, som vi tidligere har kommunikeret, desværre ikke lykkedes os at få samtykke til at udtale os i sagen fra Erik Schack, lyder det fra Tryg".