Se billederne: Tvillinge-elgkalve født i Lille Vildmose
Elgko og to elgkalve fotograferet i Lille Vildmose. Foto: Pia Rosenkilde
Mandag morgen kom der et ekstra smil på læben hos naturvejleder Jakob Konnerup, da han mødte ind på job i Lille Vildmose, for dagens bedste nyhed var, at en heldig fotograf havde spottet en elgko og hele to nye elgkalve. Det er andet år i træk, at der fødes tvillinger i Lille Vildmosen blandt elgene.
Hele to elgkalve har i pinsen set dagens lys i Lille Vildmose, og det er ser naturvejleder Jakob Konnerup som et tydeligt bevis på, at elgene i Lille Vildmose trives.
- Normalt føder en elgko en kalv, der sammen med kalven fra det forrige år, ofte følger koen. Dog er det ikke unaturligt at ældre elgkøer kan få to kalve, siger en begejstret Jakob Konnerup, naturvejleder på Lille Vildmosecentret.
Siden er de også blevet set svømmende i de gamle gravebaner, hvor de køler sig af i varmen. Elgkalvene vejer mellem 12 og 15 kg, og de følger straks deres mor på usikre ben.
Sidste år fik Lille Vildmose øget sin bestand af elge med fire kalve i løbet af sommeren, og det er netop nu, der er sæson for at dyreunger kommer til skoven i alle størrelser. En af de helt store dyreunger er elgkalvene, som man skal være heldig for at få et syn af, men det kan lade sig gøre, mener Jakob Konnerup.
VIDEO: Se TV2 Nords reportage fra tirsdag, da vi tog på "jagt" efter de nyfødte kalve
- I sommerperioden ses elgene ofte i mosens vådområder, hvor de spiser af pil og birk samt benytter de vandfyldte gravebaner til at afkøle den store krop. Elgen er en god svømmer og ca. 40 pct. af elgens føde kan i sommerperioden bestå af vandplanter. Det er såendes ikke unaturligt, at se elgen stikke hovedet undervandet og græsse på vandplanterne og man har også set elge dykke ned på fem meter vand efter planter, fortæller naturvejlederen.
Lille Vildmose skrev tilbage i 2015 historie, da en flok svenske elgkalve flyttede ind, og siden er der kommet flere til - også helt naturligt forøget med elgkalve.
Og seneste skud på stammen er altså de to, der menes at være født i pinsen og sidst set på Hegnsvej mellem de vandfyldte gravebaner.
Om det er lige der, man skal gøre sig forhåbninger om at få et syn af kalvene, tør Jakob Konnerup ikke love.
- Hvis bare jeg vidste det, elgene er frie og kan bevæge sig rundt og har ikke længere GPS-bånd på sig, som de havde det første par år, men et godt bud er i morgen og aftentimerne at kigge efter dem - og steder hvor der er friske bær eller vand, siger Jakob Konnerup.