Nu starter retur- og byttehelvedet: Så mange afleverer gaver tilbage

Foto: Limfjord update

Arkivfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Ifølge Dansk Erhverv er det særligt tøj og ting til hjemmet, der har været vigtige at have byttemærker på.

Lige meget om du har købt din julegave i Metropol i Hjørring, Friis i Aalborg, den lokale nicheforretning i Brovst eller måske på nettet, er der stor sandsynlighed for, at modtageren af gaven får brug for kvitteringen.

For ifølge Dansk Erhverv skal mere end en ud af fire nordjyder tilbage til forretningerne her på den anden side af jul med i hvert fald én af deres gaver, som måske ikke passer eller måske ikke lige var det, der stod på ønskesedlen.

- Vi forventer i år, at mellem 20 og 25 procent skal bytte mindst én gave. Baseret på befolkningsundersøgelser skal der byttes gaver for over en halv milliard, lyder det fra fagchef for forbrugeraftaler og forbrugerklagesystemer i Dansk Erhverv, Bo Dalsgaard.

Julen varer lige til udløbsdagen på returretten

Om det skyldes den brune sovs juleaften, som nordjyderne i øvrigt elsker, eller om det måske bare ikke var i den rette farve, vides ikke, men det står øverst på listen over gaver, der ikke får lov at blive i hjemmet.

- I lighed med tidligere år er tøj klart den mest byttede julegave. Igen i år er det flere end 40 procent af de adspurgte, der har svaret, at de havde tøj, der skulle byttes, fortæller Bo Dalsgaard.

Og her skal man som den skarpe læser være opmærksom på sin returret, og ikke hvile på laurbærene- eller slå mave alt for længe - særligt, hvis gaven er købt på 'The World Wide Web'.

- For køb foretaget online gælder der i langt de fleste tilfælde en lovsikret fortrydelsesret på 14 dage, der regnes fra køberen af gaven, modtog varen, afslutter Bo Dalsgaard.

Heldigvis er der mange onlinebutikker, der dog tager hensyn til, at det kan tage et par dage eller syv, før flæskesteg og and er blevet fordøjet. Flere har valgt at udvide fortrydelses retten, så gaver også kan byttes efter jul.

Ifølge Dansk Erhverv var det sidste år Nordjyderne, der var næst mest bytteglade af regionerne - kun overgået af Midtjylland.


Fjernvarmepriserne stiger i flere nordjyske byer: Bliver du ramt?

Foto: Grafik: TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Mange steder i Nordjylland stiger fjernvarmeprisen ved årsskiftet.

Hvis din varmeforsyning er fjernvarme, så kan du måske se frem til en større varmeregning i det nye år. Fjernvarmepriserne stiger nemlig i en lang række byer.

I byer som Aalborg, Vegger, Brønderslev, Sindal, Hobro, Hals og på Læsø er der blandt andet varslet prisstigninger, og i Brovst har stigningerne medført harme hos forbrugerne.

Stigningerne gælder også for kunderne hos Sindal Varmeforsyning. Her steg fjernvarmepriserne sidste år, og ved årsskiftet stiger de igen med 23 procent. Nu vil prisen per megawatt lyde på 869 kroner.

VIDEO: Se indslaget fra Astrup, der fik fjernvarme for et år siden.

Derfor vil et gennemsnitligt årligt varmeforbrug på 18,1 megawatt-timer koste omkring 16.000 kroner om året. Til sammenligning vil de kunder, der bor få kilometer derfra, og som tilhører Hjørring Varmeforsyning have en pris per megawatt-time på 461.

Tidligere på året lavede TV2 Nord en opgørelse over de forskellige fjernvarmepriser i Nordjylland, der viste store lokale forskelle. Og de kan blive endnu større i det nye år.

Nogle varmeforsyninger hæver nemlig prisen, og herunder har vi samlet nogle af stederne, der kan se frem til prisstigninger:

Prisstigninger ved årsskiftet:

Brovst stiger 45 procent

Vegger stiger 52 procent

Brønderslev stiger 44 procent

Sindal stiger 23 procent

Læsø stiger 16 procent

Hals stiger seks procent.

Hobro stiger fem procent.

Omvendt falder priserne i byer som Sæby, Støvring, Vrå og Tårs.


Rosa er kun ni år gammel, men kører allerede ræs

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Rosa Steen fik sin første børneracer i julegave.

Hun er sejere end de fleste. Ni-årige Rosa Steen fra Hirtshals.

For kun tre måneder siden vandt hun sit første trofæ i dragracing - dengang var hun kun otte år.

Dragracing er en accelerationskonkurrence på en opmålt strækning på enten 201 meter eller 402 meter, hvor to biler kører samtidig. For børn køres der dog kun én ad gangen i en børneracer. De må først køre dragracing, når de er seks år gamle.

Rosa Steen skal selv styre speeder og bremse, når hun kører bilen. Foto: Caroline Hyldig Larsen / TV2 Nord

Bilen har stået og ventet på Rosa i flere år. Hendes forældre købte den til hende en jul, da hun var omkring fem år. Hun havde allerede vist interessen i motorsporten, men der skulle gå længere tid, før hun var klar til at sætte sig bag rettet.

Det var først, da hun blev otte år, at det var blevet tid til, at Rosa tog plads i sin helt egen dragracer.

Første løb - første sejr

Dragracing er ikke en sport, som er nem at træne på grund af vejr- og vejforhold. Derfor foregik det indenfor i familiens hal, hvor de opbevarer bilerne. Her kunne Rosa kører frem og tilbage.

Hun nåede at prøve en ordentlig bane af i Randers kun et par måneder før, hun stod til en rigtig konkurrence mod to drenge på henholdsvis 10 og 12 år.

- Jeg synes, det var sjovt, for jeg kørte mod nogle. Jeg nåede at tænke, at jeg ikke kunne vinde, fordi det var mit første ræs, fortæller Rosa Steen.

Men det kunne hun. Rosa vandt løbet og kørte strækningen på 15 sekunder.

- Det var spændende, sjovt og lidt specielt, da hun skulle køre ned ad banen for første. Jeg kan godt forstå, at min mor hvert år siger, at hun ikke er glad for at se mig, siger Rosas far, Dennis Steen, med et glimt i øjet.

- Når jeg stopper, skal Rosa overtage min bil. Det er planen, men nu må vi se, hvordan det ender.

Dennis Steen, Rosas far

En familieinteresse

Rosa har nemlig ikke fundet interessen af sig selv. Siden han var 18 år gammel har far Dennis også kørt dragracing.

I Hirtshals har familien nu købt en hal til opbevaring af deres biler og vogne til at transportere bilerne.

- Der var ikke plads ude foran huset længere, fortæller Dennis Steen med et lille grin.

Mens Rosa først nu skal til at i gang, kører Dennis fortsat dragracing, når det er muligt. For der er ikke mange løb i Danmark. Derfor tager familien nogle gange udenlands for at deltage i løb, blandt andet i Sverige.

På trods af at han ikke er klar til at sætte bilen til side endnu, og Rosa kun lige er fyldt ni år, har Dennis Steen allerede nu planer for, hvad der skal ske, når han er færdig.

- Når jeg stopper, skal Rosa overtage min bil. Det er planen, men nu må vi se, hvordan det ender, slutter han.


'En reel bekymring': Fremtiden kan blive uden både på nordjysk havn

Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Camilla Andersen glæder sig til at komme ud og sejle til foråret, men frygter at det ikke kan lade sig gøre.

- Der er selvfølgelig vand i sejlrenden, men under overfladen er der knap en meters dybde, og det betyder, at almindelige sejlbåde, som typisk stikker mellem 1,5 og 2 meter dybt, ikke kan komme ind og ud af Gjøl Havn, siger Camilla Andersen, formand for Gjøl Sejlklub.

Hvert forår graver Jammerbugt Kommune sejlrenden fri for den sand, strømmen har skyllet ned i den i løbet af vinteren. Sandet sejler de ud og klapper et andet sted i fjorden, hvilket kræver en klappetilladelse fra miljøstyrelsen.

Kommunens nuværende tilladelse udløber her til nytår.

- Det er en reel bekymring. Det har jeg stor forståelse for, men vi i Jammerbugt Kommune vil gøre alt for, at vi også kan rense renden op her til foråret, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Niels Christian Hem fra Venstre.

Kommunen har søgt om en ny tilladelse, men miljøstyrelsen forventer, at de først kan kigge på den til sommer.

Se indslaget herunder:

Gjøl Havn er ikke den eneste havn, hvor kommunen årligt skal grave sejlrenden fri. Også sejlrenden i Haverslev og renden i Attrup bliver hvert år gravet fri. I dag koster det omkring 400.000 kroner pr. havn, men den pris vil stige i fremtiden i takt med de skærpede miljøkrav.

Det kan på sigt få konsekvenser for havnene.

- Mit udgangspunkt er, at vi også skal have tre havne i fremtiden, men det kan godt være, at ejerstrukturen bliver anderledes, end den vi kender i dag. Derved kan havnene gå ud og søge nogle fonde og på den måde få nogle penge andre steder fra end fra Jammerbugt Kommune, siger Niels Christian Hem.

På Gjøl er de klar til at forsætte med at kæmpe for havnen, selv hvis kommunen trækker sig i baggrunden.

- Vi vil stadigvæk kæmpe for at bevare Gjøl Havn i samarbejde med Jammerbugt Kommune. Vi har haft en fin dialog indtil nu, siger Camilla Andersen.

Ifølge Miljøstyrelsen skyldes den lange sagsbehandlingstid netop de øgede miljøkrav til metoden med at grave bundmateriale op og dumpe det et andet sted i fjorden.


Sådan udnytter tøjbutik store julegave-byttedag

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Butik har regnet ud, at der også er et stort salgspotentiale, når kunderne bytter deres julegaver.

Ifølge Dansk Erhverv bytter hver fjerde nordjyde mindst én gave her på den anden side af julen, og 27. december er den dag, hvor der bliver byttet flest julegaver.

Derfor er TV2 Nord taget ud for at mærke stemningen og byttehelvedet i The Sons i Aalborg Storcenter.

I butikken bliver der byttet rigtig mange gaver 27. december, og det har faktisk fået The Sons til at flytte januarudsalget, så det starter denne fredag.

- Vi oplever, at der er en stor købelyst, og i stedet for at folk bare kommer ud og bytter deres julegaver, vil vi også gerne have, at de køber, når de kommer, lyder det fra butiksindehaver af The Sons, Kasper Bøgh Nielsen.

- For os butikker i Aalborg Storcenter oplever vi faktisk, at det også er en kæmpestor salgsdag.

Se TV2 Nord på besøg i Aalborg Storcenter herunder:

Og selvom der er run på sådan en dag, så har det ikke givet anledning til problemer i butikken så vidt.

- Byttedagen har sådan set forløbet fornuftigt indtil videre. Alle folk, der kommer, er i supergodt humør og har forståelse for alting.

- Folk har fri de her dage, så om formiddagen har vi oplevet, at der har været rigtig mange kunder, der har byttet, og vi forventer at det fortsætter hen over hele weekenden, forklarer Kasper Bøgh Nielsen.

Og man skal som kunde slet ikke have dårlig samvittighed over at bytte en gave i The Sons.

- Vi tager imod alle kunder med åbne arme. Vi prøver at yde god service til alle vores kunder, lyder det fra butiksindehaveren Kasper Bøgh Nielsen.


Vi vil hjem! Nordjysk kommune topper listen over tilbageflyttere

Foto: Johnny Pedersen/Johnnypedersen/Ritzau Scanpix / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Ude godt, men hjemme er bedst. Nordjysk kommune indtager en førsteplads i hele landet, men også en mere trist 62. plads.

'Hjem til Aarhus'

Sådan synger bandet 'På slaget 12', men i Nordjylland lyder teksten nok mere 'Hjem til Brønderslev'.

For Brønderslev Kommune har nemlig indtaget en særlig førsteplads i hele landet.

Her er det hele 20,9 procent af de 35 årige, som har været væk fra kommunen i mindst to år, som igen er vendt om og flyttet tilbage til deres barndomskommune.

- Det er, fordi vi er så voldsomt attraktive, siger borgmesteren med et grin, det kan enhver jo sige sig selv, lyder det fra Mikael Klitgaard, der er borgmester i Brønderslev Kommune (V).

- Det skyldes jo nok, at man har en god barndom og oplever et sted, der er godt at være, hvor vi snakker med hinanden og har en god skolegang, gode fritidsaktiviteter og kammerater, fortæller borgmesteren.

Hvem flytter hjem?

Andel af 35-årige i de enkelte kommuner i region Nordjylland, der er flyttet tilbage til deres barndomskommune efter at have boet udenfor kommunen i minimum to år, 2024 (%)

(Note: Pga. diskretionshensyn er der ikke data for Læsø. Barndomskommune er defineret som den kommune, personen boede i som 15-årig.)

Landsplacering

Kommune

Andel tilbageflyttere (%)

1

Brønderslev

20,9

7

Jammerbugt

17,8

8

Rebild

17,8

21

Frederikshavn

16,9

31

Vesthimmerlands

15,8

34

Thisted

15,6

64

Hjørring

13,4

74

Aalborg

12,9

78

Mariagerfjord

12,5

91

Morsø

10,5

Kilde: Momentum. Egne beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik

Over 80% flytter væk

Den store procent tilbageflyttere skal dog også ses i betragtning af, at Brønderslev også tager en 62. plads på en mere uønsket rangliste.

I modsætning til Aalborg Kommunes 43,7% er det kun 16% af de 35 årige i Brønderslev kommune, som har valgt at blive boende i barndomskommunen. Det betyder altså, at mere end 80% på et tidspunkt er fraflyttet kommunen.

- Da vi ikke har nogen uddannelsessteder i Brønderslev, betyder det, at man bliver nødt til at rejse ud for at uddanne sig i mange tilfælde. Det betyder dog også, at mange vender tilbage. Det har jo lidt at gøre med, at vi ligger tæt på storbyen Aalborg, udtrykker Mikael Klitgaard.

Arkivfoto. Brønderslev Kommunes borgmester er ikke skræmt af analysen.

Ifølge borgmesteren er det dog ikke, fordi de ikke har forsøgt at trække uddannelser til kommunen.

- Vi har prøvet at rykke lidt for at få nogle flere, men så siger alle bare til os, at vi bare kan tage til Aalborg eller Hjørring, hvor der er masser af gode uddannelsestilbud. Jeg må også erkende, at størrelsen på Brønderslev er så lille, at det er svært at skabe store nok hold til de forskellige typer af uddannelser.

Sådan fortæller borgmesteren, men hans erkendelsen er dog ikke uden undren.

- Hvorfor lægger man ikke universitetet i Brønderslev i stedet for Aalborg, det fatter jeg ikke en brik af. Eller i hvert fald en afdeling. Hvorfor laver man ikke Tech College i Brønderslev og dropper det i Hjørring?, fortæller Mikael Klitgaard.

Borgmesteren foreslår også at lægge uddannelser sammen på Tech College og derved få flere grunduddannelser og større hold

- Det vil gøre det muligt at have dem placeret mere decentralt i Danmark. Men det er ikke så let. Der sker en hvis centralisering i Danmark, hvilket er noget af det, jeg har kæmpet i mod, men vi ikke er lykkedes med, udtrykker borgmesteren.

Arkivfoto. Aalborg Universitet trækker blandt andet unge borgere væk fra Brønderslev Kommune. Foto: Aalborg Universitet

Optimistisk og tilfreds

Med accept af uddannelsessituationen er der dog tilfredshed at finde hos borgmesteren.

- Hvis ikke vi kan få en uddannelsesinstitution til kommunen, så er der ikke andet at gøre end at sige, at så er vi tilfreds med, at vores unge rejser ud, får en uddannelse, lærer noget nyt og så kommer hjem og bliver gode borgere. Når de når alderen, kan de tjene nogle penge og bo et godt sted med billigt hus i forhold til Aalborg, fortæller han.

Analysens tal kom ikke som en kæmpe overraskelse for borgmesteren.

- Vi har sådan set ret bevidst arbejdet, som vi har indtil nu. Det er ikke noget, der overrasker os eller noget, som vi synes er anderledes eller mærkeligt. Det er faktisk rimelig fornuftigt.

Mikael Klitgaard fortæller, at kommunen over de sidste ti år gennemsnitligt har fået flere borgere, mens antallet ifølge ham falder i nogle andre kommuner.