Reglerne strammes: Populær strandkiosk risikerer at lukke

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Strandkioskerne er blevet til caféer med arrangementer - succeser. Men det har affødt bekymring fra sommerhusejere, og derfor indskærpes reglerne nu.

Jammerbugt Kommune ejer tre strandkiosker med tilhørende toiletbygninger ved strandene ved Grønhøj, Saltum og Rødhus.

Men nye retningslinjer kan gøre det svært - ja hvis ikke umuligt - at drive en fornuftig forretning. Det mener i hvert fald Louise Mackenhauer, der sammen med manden Rasmus, driver Rødhus Café & Isbar. Men det er endnu usikkert, om strandkiosken overhovedet vil åbne i år.

- Enten skal vi afvikle, eller også skal vi åbne. Det afhænger af, hvad vi ender med at få lov til, fortæller Louise Mackenhauer til TV2 Nord.

Pavillon er afgørende for overlevelse

Det er to af de nye retningslinjer, der besværliggør det at drive strandcaféen i Rødhus. Det ene er, at der blot må afholdes tre større musikarrangementer om året, som man skal søge om lov til fire uger i forvejen. Den anden hæmsko er, at man skal søge om tilladelse ved Kystdirektoratet for at slå en pavillon op foran caféen for at skærme gæster fra regn og vind. Og hvis man må, er det blot i seks uger.

Og det er særligt spørgsmålet om, hvorvidt de overhovedet kan stille en pavillon op, der er afgørende for parret.

- Vi har haft pavillon oppe i 2024, og der kunne vi se, at det gjorde noget ved vores omsætning i forhold til året før, forklarer Louise og uddyber:

- Omsætningen uden pavillon er simpelthen så dårlig, at de gode dage ikke opvejer de dårlige. Det er den, der sikrer, at vi ikke skal have penge med på arbejde de dårlige dage. Så for os er det et spørgsmål om, at hvis ikke vi kan få lov til at sætte pavillon op, så lukker vi.

Foto: (Privatfoto)

Tidligere har de i caféen haft seks musikarrangementer - et hver fredag i højsæsonen. Og det ærger Louise Mackenhauer sig også over ikke kan ske nu, uden man skal søge om tilladelse og bruge én af tre mulige tidspunkter. Dog siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Niels Christian Hem (V), således til TV2 Nord:

- Bogmesser, vinsmagning og markedsdage må de gerne holde. De skal bare holde sig inden for støjgrænserne; og de tillader eksempelvis, at man kan spille med akustisk guitar.

Støjgrænser

Mandag - fredag kl. 07:00 - 18:00 Max 40 dB(A)

Mandag - fredag kl. 18:00 - 22:00 Max 35 dB(A)

Lørdag kl. 07:00 - 14:00 Max 40 dB(A)

Lørdag kl. 14:00 - 22:00 Max 35 dB(A)

Søn- og helligdag kl. 07:00 - 22:00 Max 35 dB(A)

Opgraderet alkoholbevilling

Louise og Rasmus Mackenhauer brænder for at drive strandkiosken i Rødhus, som de forpagter. Og de håber inderligt, at de kan få det til at gå op igen i år.

- Vi har jo også mange unge mennesker, der gerne vil fortsætte arbejdet. Der er også mange af sommerhusejerne, der giver udtryk for, at der ikke er noget, de hellere vil have end den lokale strandkiosk.

Louise og Rasmus Mackenhauer en sen sommeraften.

Og derfor er det da også et plus, at alkoholbevillingen er opgraderet. Kun én ting er afgørende for, om Rødhus Café og Isbar kan åbne. Og det er tilladelsen til pavillonen.

Kommunen er ejer af strandkiosken, hvorfor det også er den, der skal søge Kystdirektoratet om lov til, at strandkiosken i Rødhus kan opstille pavillon.

- Vi forholder os positivt til det. Det må give bedre potentiale for at drive en forretning, og det har været mit mål. Vi er erhvervsvenlige, og det synes jeg, det er et udtryk for, når vi søger Kystdirektoratet om dispensation, siger Niels Christian Hem.

Der er dog én ting, der stadig bekymrer Louise Mackenhauer. Det er behandlingstiden. For hvis ikke dispensationen gives inden påske, er det ikke sikkert, de åbner butikken.

- Vi kan ikke drive en forretning uden, siger hun.

TV2 Nord arbejder på at få en kommentar fra Kystdirektoratet.


380 nørder er samlet: Gabriel sov kun tre timer på grund af nederlag

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Gabriel Schock var rejst fra Stockholm til Nørresundby for at tilbringe weekenden i selskab med 370 andre spil-nørder.

De fleste har prøvet kræfter med brætspil som Ludo, Matador og Afrikas Stjerne. Brætspil som er simple og populære, men det var ikke disse spil, der lørdag og søndag blev dystet i ved Skansen i Nørresundby.

Her var der opjusteret for sværhedsgraden, og i stedet hedder spillene Warhammer, Age of Sigmar og Moonstone. Nordic Tabletop Showdown løb af stablen, og omkring 380 spillere fra ind- og udland er mødt op for at dyste og for at dele interessen for bræt- og figurspil.

Det er vi (nørder, red.), men det er fantastisk at være nørd. Det er de fleste af os om et eller andet i vores liv. Vi er bare nørder om små figurer og spil sammen.

René Skall, arrangør, Nordic Tabletop Showdown

En af deltagerne er Gabriel Schock fra Stockholm, der har taget turen sammen med syv kammerater.

- Det er en stor turnering, og man møder mange, man ikke har mødt før. Det er nogle fede dage med sine venner, og man får spillet en masse, siger svenskeren.

Gabriel Schock dyster i 'Star Wars: Legion', og lørdagen bød på fire kampe af tre timers varighed.

- Jeg sov tre timer i nat, men det er mit eget problem.

- Mit hovede kan ikke stoppe, når jeg går i seng, så jeg ligger og tænker på, alle de kampe jeg tabte, og hvad jeg kunne have gjort anderledes. Jeg erkender, det er lidt nørdet, siger han i en af pauserne søndag.

VIDEO: Se hele indslaget herunder:

Bringer folk sammen

René Skall er arrangør af Nordic Tabletop Showdown. Ifølge ham kan fordybelsen i figurspillene bringe folk sammen, som normalvis ikke møder hinanden.

- Det bryder nogle af de sociale skel, som der kan være.

- Vi har førtidspensionister, der spiller med univesitetsprofessorer, og de nyder at spille sammen og har en mega god kemi, siger han.

Det er andet år, at arrangementet finder sted, og som noget nyt i år er der også åbent for gæster og publikum.

- Vi vil gerne vise frem, at det er en fed hobby, som mange kan nyde, siger René Skall og uddyber:

- Man kan godt have en ide om, at vi er nogle, der står inde i nogle støvede og mørke lokaler med de her spil. Men det billede vil jeg gerne bryde ned og åbne for publikum, for vi vil gerne vise det frem og vise, at det også er en god familieaktivitet at sidde derhjemme og fordybe sig.

Nogle af figurerne fra spil-universet blev også bragt til live.
Magnus Aagaard-Nielsen var blandt turneringsdeltagerne.
Her ses et af figurspillene, hvor der er kredset for detaljerne i spillepladen.

At være nørdet er godt

Weekendens deltagere kommer hovedsageligt fra Danmark, men der er også deltagere fra Tyskland, Polen, England, Holland og de skandinaviske lande.

For mange virker de avancerede spil en smule nørdet, og det anerkender både René Skall og Gabriel Schock også.

- Det er vi (nørder, red.), men det er fantastisk at være nørd. Det er de fleste af os om et eller andet i vores liv. Vi er bare nørder om små figurer og spil sammen, siger René Skall.

Søndag aften sætter Gabriel Schock og kammeratene kursen tilbage mod Stockholm. Og så forventer de at være tilbage igen næste år.

- Det håber jeg. Det danske spil-fællesskab er så godt. De danske borde er bedre end vores, og der er brugt mange timer på arbejdet og udførelsen med bordene, så vi kommer tilbage igen, siger Gabriel Schock med et smil.


Fortsætter med at fejre venskab mellem USA og Danmark

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Præsident for Rebildselskabet Jørgen Bech Madsen glæder sig til samarbejdet med USA's nye ambassadør

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Trods de udenrigspolitiske gnidninger, er Rebildselskabet fast besluttet på at holde venskabsfest med USA - nøjagtig som de har gjort i over 100 år.

Hans opgave er at være super diplomatisk, for Rebildselskabet er en apolitisk organisation, som ikke blander sig i politik. Alligevel kan man godt fornemme, at han ærgrer sig over den megen uro i forholdet mellem Danmark og USA i øjeblikket.

- Vi arbejder for at fremme venskabet og samarbejdet mellem USA og Danmark og mellem danskere og amerikanere, og det laves der naturligvis ikke om på, lyder det diplomatisk, når man spørger præsident Jørgen Bech Madsen, der til dagligt står i spidsen for Rebildselskabet, som blandt andet afholder den årlige Rebildfest.

Jørgen Bech Madsen skal ikke overvære indsættelsen af USA's næste præsident Donald Trump. Ikke fordi han ikke er interesseret, men fordi han har vigtige møder i virksomheden, hvor han til dagligt er direktør. Til gengæld følger han nøje med forholdet mellem Danmark og USA, især i denne tid.

Rebildfesten i fuld gang Foto: Rebildselskabet

- Rebildselskabet handler om venskab, og venskab er vigtigt. Vi arbejder på at honorere de fælles værdier venskab og frihed mellem USA og Danmark. Som USA's tidligere ambassadør Al Leventhal sagde: "Verden er et bedre sted at være, når Danmark og USA arbejder sammen", forklarer Jørgen Bech Madsen

Planlægningen af Rebildfesten 2025 er allerede i gang. I år falder festen samtidig med EU-topmøde, så præsidenten forventer et stærkt europæisk aftryk på festen i bakkerne. Står det til præsidenten bliver hovedtaleren et absolut topnavn:

- Jeg drømmer om, at Ursula Von der Leyen kan få tid til at kigge forbi, men nu må vi se, slutter Jørgen Bech Madsen


Er provokunstner valgt som talsmand for fængslets indsatte?

Foto: Privatfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Ifølge kunstneren selv, er hun valgt enstemmigt som talsmand.

Provokunstneren Ibi-Pippi fra Aalborg er i øjeblikket ved at afsone en dom på halvandet år i Møgelkær Fængsel.

I en pressemeddelelse fra hende selv, skriver hun, at hun er blevet valgt som talsperson for fangerne og altså skal fungere som bindeled mellem fængslets ledelse og de indsatte.

- Jeg er både stolt og beæret over at mine medindsatte har vist mig denne tillid, og jeg vil efter bedste evne arbejde for at de indsattes forhold tilgodeses på bedst mulig vis indenfor de muligheder Kriminalforsorgen tilbyder, skriver hun i pressemeddelelsen.

Kriminalforsorgen kan på nuværende tidspunkt hverken be- eller afkræfte, om provokunstneren Ibi-Pippi er blevet talsperson, da de er underlagt tavshedspligt.

Hun sidder fængslet i et mandefængsel, da Kriminalforsorgen afslog at give hende plads i et kvindefængsel. Kunstneren, der har foretaget et juridisk kønsskifte til kvinde, sidder fængslet for hærværk på et Asger Jorn-maleri, som hun desuden skulle betale 1,9 millioner kroner i erstatning for.


Svært at låne i landdistrikter - Jeg tror ikke bankerne vil

Arkivfoto.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Trods en indsats for at gøre det lettere at købe bolig i landdistrikterne er der nu en høring om emnet på Christiansborg.

Det er snart tre år siden, at staten oprettede en pulje, der skulle hjælpe boligkøbere med at låne penge til boliger i udkantsdanmark.

Det var dengang, de såkaldte statsgaranterede lån blev opfundet.

Men noget tyder på, at ordningen ikke har været tilstrækkelig. I hvert fald har Udvalget for Landdistrikter og Øer valgt at afholde en åben høring, hvor alle er velkomne til at komme og tale om de udfordringer og hindringer som både borgere og virksomheder har med at optage lån i landdistrikter - og om, hvordan man kommer dem til livs.

En af dem, der overvejer at deltage, er ejendomsmægler Tom Pedersen. Han sælger boliger i hele Himmerland samt i Aalborg.

- Jeg har oplevet, at købere som jeg havde anbefalet at få et statsgaranteret lån, fik et nej fra banken. Ifølge kunderne sagde banken, at de ikke vidste, hvad det var, forklarer han til TV2 Nord.

Vil udbrede budskabet

Tom Pedersen fortæller videre, at han har oplevet, at det er købere, der er kunder i en af landets største banker, der har fået afslag på deres anmodning om et statsgaranteret lån.

- Og så er det en hård nød at knække, at få folk til udkanten. Jeg tror simpelthen ikke, at bankerne vil, siger han.

For 10 måneder siden tjekkede TV2 Nord, hvor mange, der havde fået penge fra puljen til statsfinansierede lån. Dengang var det blot to boligkøbere.

Det har desværre ikke været muligt at indhente de seneste tal. Herunder kan du se indslaget fra 2024.

Hvorfor holder I høringen?

- Det handler om, at man vil sikre bedre adgang til at finansiere bolig i udkanten. Der er ikke mange, der benytter sig af det tilbud, der er. Der bliver underinformeret om de muligheder, der er, siger det nordjyske folketingsmedlem Rasmus Prehn (S), der er medlem af udvalget.

Han håber, at udvalget kan være med til at sikre, at der sker noget, så udkantsområder ikke ender med at blive affolket.

- Hvis ikke man kan få et kreditforeningslån, holder man sig måske væk. Så får vi færre på landet og flere i byerne, og det er urimeligt, siger han.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I dag er de nye billetpriser for 2025 gældende.

Fra i dag er det en anelse dyrere, når man skal rejse med tog eller bus med Nordjyllands Trafikselskab.

Det er både priserne på rejser med rejsekort, enkeltbilletter og penderkort på udvalgte afstande, der stiger. Rejser man med rejsekort, er det over hele linjen, der er en smule prisstigning, men der stadig mængderabat. Enkeltbilletterne stiger, hvis man rejser mellem 6-11 zoner, og prisen på pendlerkort stiger, hvis man har kort til 2-11 zoner.

Priserne stiger hvert år i januar for passagerer med bus og tog. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har fastlagt en grænse for hvor meget, priserne må stige. Loftet ligger på 1,9 procent.

Herunder kan du se taksterne, der har været gældende i 2024 og frem til i dag.