Nordjyske borgmestre i opråb: - Der er ikke penge nok
Regeringstoppen tager på efterårsturné, samtidig med at kommunerne ligger i hårde budgetforhandlinger.
Lukning af skoler, færre pædagoger, besparelser på rengøring hos de ældre.
Det er nogle af de økonomiske konsekvenser, som flere nordjyske kommuner står over for lige nu.
- Det kan godt være, regeringen ikke mangler penge, men det gør vi i kommunerne, lyder det fra Mogens Jespersen (V), borgmester i Mariagerfjord Kommune.
Han bakkes op af lang række borgmestre, som TV2 og TV2 Nord har talt med. De undrer sig over regeringens udmeldinger om den økonomiske situation.
- I kommunerne skærer vi ikke længere i benet, vi skærer i marven, siger Birgit Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.
For en uge siden meldte Finansministeriet ud, at "Dansk økonomi er bomstærk," og for knap en måned siden sagde statsminister Mette Frederiksen (S):
- Den nye tids valuta i dansk politik er ikke penge, for dem har vi mange af – det er, at vi ikke kan bruge pengene, hvis der ikke er tilstrækkeligt med medarbejdere.
Og disse udsagn er faldet mange borgmestre for brystet.
'Bliver pikeret'
I en rundspørge, foretaget af Tjekdet.dk, har tre fjerdedele af kommunerne svaret, at der er lagt op til besparelser i deres budgetforhandlinger.
- Der er et gab mellem den nationale "bomstærke" økonomi, og den økonomi vi har i kommunerne, medgiver Jesper Greth (V), borgmester i Rebild Kommune.
Kritikken fra de mange borgmestre kommer samme dag, hvor regeringstoppen tager på turné i Danmark for at lave kampagne for SVM-regeringen.
Her skal de besøge institutioner, virksomheder og stormøder, hvor danskerne kan møde regeringstoppen og stille spørgsmål med Anders Breinholt som ordstyrer.
- Jeg lægger ikke noget i timingen. Regeringen er altid velkomne herude på landet til at besøge os, siger Søren Smalbro (V), borgmester i Hjørring Kommune.
Vi har store besparelser. Det er især skoleområdet og ældresektoren, men også kulturområdet er ramt. Det er det hele, vi sparer på.
Søren Smalbro, borgmester i Hjørring Kommune, Venstre
Nej tak til skattelettelser
At regeringen samtidig har bebudet skattelettelser, vækker også kritik hos flere borgmestre.
- Vi kan ikke bare spare mere. Det er kernevelfærden, vi sparer på nu, fastslår Birgit Hansen (S).
Hun oplever, at borgerne i Frederikshavn Kommune bliver forvirrede over de forskellige udmeldinger.
- Borgerne undrer sig over, at vi skal spare, når regeringen melder noget andet ud. Og jeg svarer dem, at jeg også undrer mig. Jeg kunne da også godt tænke mig skattelettelser, men det er ikke tiden.
Også Mogens Jespersen (V), stiller spørgsmålstegn ved kommende skattelettelser.
- Som Venstre-mand vil jeg jo gerne have skattelettelser, men alting til sin tid, siger Mariagerfjord Kommunes borgmester, der peger på, at man lige nu sparer på børn, unge, ældre og det specialiserede område.
- Borgerne har svært ved at forstå forskellen, når regeringen melder ud, at der er penge nok.
Ifølge regeringen er vi i den heldige situation, at vi er godt polstrede. Det er bare ikke virkeligheden i kommunerne.
Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune, Venstre
I maj kunne Finansministeriet opjustere det såkaldte råderum med 16 milliarder kroner. Og igen for en uge siden med fire milliarder.
Én af milliarderne har regeringen afsat til akutte velfærdsudfordringer. Den skal fordeles, så der er 350 millioner til de fem regioner og 650 millioner til deling mellem de 98 kommuner.
Den ekstra håndsrækning glæder Mogens Jespersen (V), selvom han ikke mener, den rækker langt i de kommune budgetter.
- Ud af de 650 millioner kroner, så står Mariagerfjord Kommune til at modtage 4,5 millioner kroner. Det er vi glade for. Det batter bare ikke meget, når vi samtidig står med eksempelvis en ekstraregning på 13 millioner på kørsel i forbindelse med det specialiserede område.
En håndsrækning i en svær tid
I et skriftligt svar til TV2 roser finansminister Nicolai Wammen (S) kommunerne for "en kæmpe indsats" med at løse "en svær opgave".
- Jeg har selv været borgmester, og jeg ved godt, at det er svære prioriteringer kommunerne står over for, siger Wammen, der var borgmester i Aarhus fra 2006-2011.
Finansministeren påpeger, at regeringen tilfører de kommunale budgetter 650 millioner via finanslovsudspillet udover den allerede aftalte økonomiaftale.
- Jeg ved godt, at det ikke løser alle problemer, men det er en håndsrækning i en svær tid, siger Wammen.
Svære forhandlinger
Netop i dag er landets borgmestre samlet til KL-møde i København. De står alle midt i forhandlingerne om kommunernes budget for næste år, som skal falde på plads inden 15. oktober.
Birgit Hansen (S) peger på, at det ikke handler om 'at rive hovedet af hinanden'.
- Men vi skal finde en løsning i fællesskab, lyder det fra Frederikshavn Kommunes borgmester.
- Jeg håber, vi finder fælles fodslag i de kommende budgetforhandlinger, istemmer Søren Smalbro (V).