Nordjysk løsgænger kan sende Alternativet ud af Folketinget
Foto: Mick Knive Anderson
TV2 Nords politiske analytiker har svært ved at se, at nuværende folketingsmedlemmer skulle have lyst til at skifte til Scavenius' nye parti. Arkivfoto
6844 nordjyske vælgere kan paradoksalt nok være med til at bane vejen for en konkurrent til deres parti.
De 6844 stemte ved folketingsvalget i 2022 på Alternativet.
1081 af stemmerne var personlige stemmer på partiets nordjyske spidskandidat, Theresa Scavenius, som tre uger før valget af Alternativets ledelse blev sat i spil i Nordjylland.
På daværende tidspunkt havde Theresa Scavenius kandideret til at overtage ledelsen af Alternativet efter Uffe Elbæk, tabt formandsvalget, meldt sig ud, stiftet et nyt parti, nedlagt det igen og atter meldt sig ind i Alternativet, hvis nordjyske vælgere herefter sikrede hende en plads i Folketinget.
I Alternativet blev hun heller ikke denne gang. Efter heftige interne diskussioner forlod hun partiet for knap et år siden og blev løsgænger.
Set i et nordjysk perspektiv betød det på den ene side, at Alternativets græsrødder i landsdelen mistede en repræsentant på tinge.
Theresa Scavenius har på den anden side engageret sig stærkt i en enkelt nordjysk sag, som også Alternativet har kæmpet imod - nemlig en tredje Limfjordsforbindelse.
Nu bruger Theresa Scavenius så sit mandat på Christiansborg, som vælgerne i Nordjylland sikrede hende, som afsæt til at prøve at skabe et nyt parti, Grønne Demokrater.
Det vil arbejde for en ny parlamentarisk praksis, hvor det enkelte medlem står frit, og hvor al lovgivning bliver til under forhandlinger i folketingssalen.
Ligesom Alternativet
At ændre den måde, politik skabes på, var også en del af Alternativets oprindelige raison d’etre. Man skulle altid tale pænt og ikke nedgøre andre, lød et af mantraerne.
På Christiansborg vil mange mene, at Theresa Scavenius - skønt oprindeligt valgt for netop Alternativet - ikke i noget videre omfang har levet op til dette; måske nærmere tværtimod.
Theresa Scavenius har i ekstraordinær grad nedgjort og kritiseret de andre folketingsmedlemmer, som i stort tal og bemærkelsesværdigt tydeligt omvendt har lagt afstand til hende og hendes facon.
Også derfor er det svært umiddelbart at se, at mange andre blandt de nuværende folketingsmedlemmer skulle have lyst til at skifte til et nyt parti under hendes ledelse.
Grønne Demokrater virker som først og fremmest hendes projekt. Selv om hun nu proklamerer, at hun vil danne et nyt parti, forbliver hun indtil videre på Christiansborg løsgænger. Hun skal ud og samle ca. 20.000 underskrifter.
Først når det måtte være sket, er partiet opstillingsberettiget.
Ikke så folkelig som Elbæk
Alternativet trodsede manges forestillinger og kom i Folketinget på netop at ville forandre den politiske proces. En af de væsentligste forskelle er, at partiet dengang havde en favnende og charmerende frontfigur i Uffe Elbæk.
Theresa Scavenius er en helt anden og betydeligt mindre folkelig type.
Om det alligevel er muligt at vinde så stor tilslutning til Theresa Scavenius’ smalle partiprogram, at partiet dels kan blive opstillingsberettiget, dels kan sikre sig plads i Folketinget, er svært at sige.
Det virker ikke oplagt.
Skulle partiet få underskrifter nok til at få en plads på stemmesedlen, vil det formentlig kapre stemmer fra ikke mindst Alternativet, som synes at have flest lighedspunkter med Grønne Demokrater - og dermed paradoksalt nok gøre Alternativets muligheder for igen at komme over spærregrænsen en hel del mindre.