Nordjylland er bedst til at trække elever til erhvervsskolerne
Foto: Martin Bekhøi
Arkiv.
De nordjyske erhvervsskoler har danmarksrekord i at tiltrække elever.
Danmark kommer snart til at mangle i tusindvis af faglært uddannede, men nu ser det ud til, at udviklingen er ved at gå den rigtige vej i Nordjylland.
24,2 procent af de unge nordjyder i 9. og 10. klasse har i 2018 søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er en stigning på to procentpoint i forhold til sidste år og er den største søgning til de faglærte uddannelser i hele Danmark.
- Vi er meget glade for, at så mange unge har valgt en erhvervsfaglig uddannelse i Nordjylland. Vores virksomheder efterspørger kvalificeret arbejdskraft inden for mange forskellige fag og for at imødekomme denne efterspørgsel, er vi afhængige af tilstrækkelig adgang til unge med faglærte uddannelser, siger formand for Business Region North Denmark, BRN, Mogens Gade.
BRN arbejder for, at flere unge vælger en faglært uddannelse, og der er i BRN politisk enighed om, at virksomhedernes efterspørgsel på erhvervsfaglig arbejdskraft er en vigtig dagsorden.
I 2018 har 19,4 procent unge på landsplan søgt ind på en erhvervsuddannelse mod 18,5 procent i 2017. Det er altså en stigning set på landsplan på 0,9 procentpoint, viser nye tal fra Styrelsen for IT og læring.
I Nordjylland er det specielt i Morsø, Vesthimmerland, Brønderslev og Læsø Kommune, hvor andelen af unge, der søger erhvervsuddannelser, er steget markant.
Politisk fokus på faglært arbejdskraft
Den politiske målsætning lyder på, at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, og den målsætning har flere nordjyske kommuner allerede indfriet.
Eksempelvis har 25,8 procent af de unge i Frederikshavn Kommune valgt en erhvervsuddannelse, og for Morsø Kommune er tallet helt oppe på 39 procent.
Aalborg er den kommune, hvor færrest unge nordjyder har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Her ligger tallet på 18,2 procent og er derfor en smule under landsgennemsnittet.