Mænd uden nære relationer dør tidligere ifølge mandeforsker
Søndag er Mændenes Internationale Dag, og det sætter TV2 Nord fokus på.
Mændenes Internationale Dag klinger måske hult hos mange, men den har sin berettigelse, for mange mænd oplever mistrivsel.
En af grundene til mistrivsel kan være manglende relationer og især de fortrolige relationer.
- Der er rigtig mange mænd, der har nogen at tale fortroligt med. Men den gruppe af mænd, der ikke har nogen at tale fortroligt med, er en gruppe mænd, der har mistet nogle muligheder i forhold til, hvordan det var tidligere.
Sådan siger Svend Aage Madsen, der er mandeforsker og psykolog med speciale i mænds trivsel hos Forum for Mænds Sundhed.
- Det er kortuddannede mænd, singlemænd, mænd der er løst tilknyttet arbejdsmarkedet, og de udgør omkring en fjerdedel af alle mænd i Danmark.
- Og de mænd har ikke rigtig mange steder, hvor de kan få nogle nære relationer. Meget ofte har det været familie, der har været deres nære relation.
Og der en klar forskel fra mænd til kvinder ifølge mandeforskeren.
- Når vi spørger mænd, 'hvem kan du tale fortroligt med?', siger de næsten alle sammen 'min kone, min partner', mens kvinder siger, at de kan tale med mange forskellige. De her mænd har ingen partnere, og når de ingen partnere har, er det meget ofte, at de ikke har nogen at tale fortroligt med, fortæller Svend Aage Madsen.
Se interviewet med mandeforskeren herunder:
Men har det konsekvenser?
Det korte svar er ja. Det har konsekvenser for den her type mænd, at de nære relationer ikke hænger på træerne.
- Vi ved, at den her gruppe mænd, som har få relationer, har et dårligt forhold til sundhedsvæsenet - eller rettere - sundhedsvæsenet har et dårligt forhold til dem. Det er nok mest rigtigt at sige, lyder det fra Svend Aage Madsen.
Ifølge forskeren har mændene uden de fortrolige relationer en langt højere dødelighed før alderen 65, end personer udenfor den her gruppe.
- Ud af de her 25 procent af mænd, er det hver fjerde, der dør, inden de bliver 65, mens det i alle andre grupper i samfundet er fem procent eller noget i den stil.
- Det viser bare, at den mangel på relationer er en helt utrolig vigtig faktor for, hvordan man klarer sig psykisk, fysisk og på alle andre måder, fremsætter Svend Aage Madsen.
Forholdet mellem de her mænd og sundhedsvæsenet skal forbedres.
Svend Aage Madsen
Hvad skal der til for mændene?
Mænd har været vant til at skabe deres sociale relationer via arbejdspladsen, imens deres nære relationer har været familien. Derfor er de ikke særligt gode til at gå ud og skabe nye relationer ifølge Svend Aage Madsen.
- Vi kan se, at hvis der er et tilbud, hvor der lige pludselig er nogen, der siger, 'kunne du tænke dig at lave noget spændende sammen med andre mænd?', så kommer de i hundredvis, siger han.
- Når tilbuddet er der, er det fantastisk tiltrækkende for de nogle mænd. Det er om at få skabt sådan nogle tilbud rundt om i landet.
Forum for Mænds Sundhed arbejder selv med mandefællesskaber i noget de kalder ''Mænds mødesteder''.
Der skal samtidig sættes ind over for mænds helbred. Og når det viser sig, at mændene ikke selv går til sundhedsvæsenet, må sundhedsvæsenet komme den anden vej.
- Forholdet mellem de her mænd og sundhedsvæsenet skal forbedres. En ting er, at de her mænd får sygdomme tidligere, og når de har fået sygdommene, går det dem meget værre.
- Det ser ud som om, at især den her gruppe mænds sygdom bliver opdaget for sent, bliver diagnoseret for sent, bliver behandlet for sent, og ofte passer behandlingen heller ikke helt godt til dem.
- På de her områder skal vi virkelig ud at have et opsøgende sundhedsvæsen, som kan gå ud at opsøge de her mænd, så sygdommene kan opdages tidligere. De kommer ikke selv, så sundhedsvæsenet må på en eller anden måde være dem, der går ud og tager teten, slutter mandeforsker og psykolog Svend Aage Madsen.