Kork flyder oven på og gummi bliver forbudt – men hvad skal så I kunstgræsbanerne?
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Det er det sorte gummigranulat her, der er skyld i, at op mod 400 kunstgræsbaner i Danmark i fremtiden skal skiftes ud.
Groundsman foreningen i Danmark holder i denne uge seminar i Fjerritslev. Det helt store samtaleemne er fremtidens kunstgræsbaner.
Den seneste uges vintervejr kalder måske ikke lige frem på en fodboldkamp i sneen.
For bare 15 år siden kunne det kun lade sig gøre på grus, men i nyere tid har kunstgræsbaner gjort det anderledes muligt at spille fodbold på græs hele året rundt.
Netop de moderne kunstgræsbaner bliver diskuteret i Fjerritslev, hvor der bliver afholdt seminar for groundsmen.
- Det her er stedet, hvor vi kan tale sammen, om det vi brænder for – græs og kunstgræs, siger Thomas Schmidt, der er Idrætsinspektør i Vejle Kommune.
Gummi forbydes
Kunstgræsbanerne er det seneste år blevet en varm kartoffel i groundsman-miljøet. En EU-lov fra 2023 har nemlig forbudt de små stykker gummi i plastikgræsbanerne gældende fra om otte år.
- Nu kører fodbolden hele året rundt, og der skal vi lægge baner til. Græsbaner fungerer ikke i frostvejr, som vi har nu, så er det kunstgræsbaner, men nu må vi ikke have kunstgræsbaner med gummigranulat, siger Karsten Paaske, der er formand for Groundman foreningen i Danmark.
- Vi skal over til nogle nye baner, som vi ikke helt ved, hvad kan. Det er derfor, at vi så gerne vil erfaringsudveksle nu og finde ud af, hvad kan de nye baner, siger Thomas Schmidt.
Se indslaget herunder:
Kork flyder
Gummigranulatet kommer ofte fra ophuggede bildæk. Problemet er, at de små plastikpartikler med tiden forsvinder fra banerne og ender som forurening. Derfor bliver det nu i hele landet prøvet med kork og andet naturmateriale i kunstbanerne.
- Snakker vi bredde- og ungdomsfodbold, så virker de fleste baner rigtig godt. Fordi de skal holde pause i tre uger, hvor vi har den her type vintervejr – det sker der nok ikke så meget ved.
- Er det Superliga-niveau vi snakker om, så er det et helt andet problem, for pt er der i min verden ikke nogen baner, der virker til Superliga-niveau udover dem der har gummigranulat, siger Thomas Schmidt.
De første erfaringer med korkbaner har da også vist udfordringer. Særligt i regnvejr har korken udfordringer, fordi den flyder oven på plastikgræsset, når kunstgræsbanerne bliver fyldt med vand.
- Vi kan ikke sende toppen af poppen ud at træne på kork, for det vil de ikke, så vi har ikke et alternativ endnu, siger Karsten Paaske.
Forbud fra 2032
Det er dog først i udgangen af 2031, at gummigranulatet endeligt bliver forbudt.
- Selvfølgelig kan vi godt kigge lidt nervøst på det, men jeg tror på, at 8 år, det skal de nok nå, siger Thomas Schmidt.
I 2032 bliver det heller ikke helt forbudt at have gummigranulat i kunstgræsbanerne, men det bliver forbudt at købe gummigranulat til banerne, og derfor også svært at vedligeholde de baner, der allerede eksisterer.