Kommuner bruger tusindvis af kroner på seminarer - i Frederikshavn nøjes de med kaffe og kage
Foto: Grafik / TV2 Nord
I de fleste nordjyske kommuner har man afholdt seminarer for politikerne i forbindelse med budgetlægningen, men det er en udgift, som for eksempel Frederikshavn Kommune har valgt at skære ned til et minimum.
Et to timer langt møde i byrådssalen med kaffe og kage fra rådhusets kantine. Det er det nærmeste, de kommer et budgetseminar i Frederikshavn Kommune.
- Vi kigger også på de kommuner, der er på sådan et seminar og spørger efter, om det er bedre, men de sidste ni år har vi gjort det på den måde, at det er 'kaffe og kage'-møder på rådhuset, siger Birgit Stenbak Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn Kommune.
Jammerbugt Kommune er en af de nordjyske kommuner, der har valgt en anden løsning. Her brugte de i år lidt over 67.000 kroner på at samle alle 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen til et budgetseminar over to dage.
- Det er sådan set en arbejdsweekend, hvor vi løsriver os fra rådhuset og har ro til at lave en politisk aftale, siger Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Christen Gade (V).
Prioriterer forskelligt
Der er forskel på, hvor mange penge de nordjyske byråd og kommunalbestyrelser vælger at bruge på seminarer i forbindelse med budgetlægningen. Aalborg, Thisted og Mariagerfjord Kommune har i de seneste år brugt flest penge på budgetseminarer, mens Frederikshavn, Rebild og Læsø Kommune har brugt færrest.
Det viser aktindsigter, TV2 Nord har fået.
På kommunernes budgetseminarer deltager som udgangspunkt de politikere, der sidder i byrådet, samt en lille gruppe af chefer fra den kommunale administration. TV2 Nord har på baggrund af kommunernes samlede udgifter til budgetseminarer i 2021 og 2022 udregnet, hvad kommunerne gennemsnitligt har brugt hvert år per byrådsmedlem.
- Det her område er kendetegnet ved, at kommunerne har lov til at holde budgetseminarer, og der er egentlig ikke nogen grænse, man skal holde sig inden for. Så det er lovligt nok, men det er en kommunal prioritering - man kan ikke bruge pengene på noget andet, siger Per Nikolaj Bukh, som er professor i økonomistyring ved Aalborg University Business School.
'Der flyder ikke med mælk og honning'
I Jammerbugt Kommune begyndte årets budgetseminar på Rønnes Hotel i Slettestrand fredag 8. september om morgenen, og kort før midnat var 23 ud af 27 kommunalbestyrelsesmedlemmer enige om en aftale om næste års budget.
- Det er helt sikkert en god investering, som borgerne og vores medarbejdere får mange gange igen, fordi budgetarbejdet er gennemarbejdet, siger Mogens Christen Gade.
I Frederikshavn Kommune overvejer de, om det er ved at være tid til at prøve at gå samme vej, som nogle af de andre kommuner har valgt.
- En af ulemperne er jo, at vi skal forsvare over for skatteborgerne, at vi tager afsted med overnatning, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.
Netop den overvejelse kan være nødvendig at gøre sig. Særligt i år, hvor de kommunale budgetter indeholder en række besparelser.
- Selvom man gerne må bruge de her penge, og der ikke er noget at anfægte ved lovligheden af det, så er det ligesom med alle andre kommunale beslutninger: Penge kan kun bruges én gang og man står i sidste ende til ansvar for kommunens borgere, som skal føle, at det har været en god beslutning at bruge pengene på den måde, siger Per Nikolaj Bukh.
Borgmesteren i Jammerbugt Kommune mener godt, at han kan stå inde for fortsat at afholde budgetseminarer i fremtiden.
- Det er helt sikkert. Der flyder ikke med mælk og honning. Vi får ganske almindelig morgenmad, frokost og aftensmad, så det foregår på et ordentligt niveau, siger Mogens Christen Gade.