Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kanon sæsonåbning: Glamping hitter

Foto: Skovgaardsminde / pressefoto

Glamping i Hou nær strand og skov.

En ny ferieform i Danmark, glamping, har fået luft under vingerne denne sommer - godt hjulpet på vej af coronakrisen og udsolgte sommerhuse.

Forestil dig, at du ligger i en blød seng, kan høre fuglenes morgensang og en let morgenbrise rammer din kind, mens du langsomt vågner i takt med morgenlyset. 

Hvad er glamping?

Glamping konceptet har fokus på ‘staycation’ - altså at holde ferie hjemme.
Her er der fokus på komfort, bekvemmelighed og i nogle tilfælde hotellignende faciliteter, selvom der er tale om ophold i telt eller lignende. 

Kilde: Goglamping.dk.

Den måde at vågne på, har i år været et stort hit. For de danske steder med såkaldt glaming - glamourøs camping - har været et stort hit i år. Et af de steder, der har været fuldt booket siden sæsonåbningen er på Skovgaardsminde lidt uden for Hou. 

- Det er først nu, at interessen er begyndt at stilne af i takt med at skolernes sommerferie slutter.

Sådan siger Karina Filbert Brorsen, der er indehaver af stedet. 

Ud af coronakrisen sprang to iværksættere

Glamping i Hou nær strand og skov. Foto: Skovgaardsminde / pressefoto

Tilbage i februar flyttede Karina Filbert Brorsen og kæstensen Lisanne Metselaar fra en lille lejlighed i København til en stor, gul firlænget gård lidt uden for Hou. Her havde de fundet deres drømmehjem, og de drømte om en gang at kunne starte som iværksættere. 

Allerede en måned efter ramte coronakrisen, og det accelererede den drøm, kæresteparret havde. 

  Foto: Skovgaardsminde / pressefoto

- Vi tog beslutningen om at åbne under coronakrisen. Vi gik begge to hjemme, og pludselig havde vi længere tid til at snakke og vende det hele. Vi kunne se, at der ville være et stort marked af danskere, som ikke ville kunne komme til udlandet i år. Der var hurtigt historier i pressen om, at sommerhusene allerede var udlejet, så vi belsuttede os for bare at prøve det. Lige så godt i år, som et hvilket som helst andet, fortæller Karina Filbert Brorsen. 

På de store jorde, der tilhører parrets nye bolig, har de sat tre luksustelte op og indrettet faciliteter til glamping. De første gæster ankom i juni, og det er planen at gæster har muligheden for at overnatte frem til slutningen af september - og måske endda i efterårsferien, hvis vejret arter sig. 

Parret taler allerede om en udvidelse til næste år. 

- Det er helt klart noget, vi vil fortsætte med. Vi taler om at inddrage flere marker og lave familietelte frem for to-personers med ekstra opredninger, så vi kan imødekomme en større målgruppe, fortæller den ene indehaver.

Tendensen fortsætter: Danskerne er vilde med staycation

Det er ikke bare parret fra Hou, der mener, at interessen også vil være stor de kommende år. Hos GoGlamping, mener man, at tendensen fortsætter. 

- Vi er blevet taget med storm i år. Vi er blevet lagt fuldstændig ned af folk, der har villet prøve noget unikt. Og i takt med at efterspørgslen stiger og flere viser en interesse, er der også kommet flere udbydere på banen, siger han. 

Det er ikke helt tilfældigt, at i år har været så godt et år for den nye trend. Mange danskere har i år måttet droppe charterferien og er i stedet blevet hjemme i Danmark. 

- Vi antager, at coronaen har været med til at skubbe gang i det, men vi tror, at tendensen vil stige. Vi så også mulighederne for glamping og en stigende tendens før corona, for det her med staycation er noget, der er kommet for at blive. Skal vi overhovedet langt væk for at opleve noget? Flere vælger at nyde den danske natur og nyde Danmark. Det tror vi, fortsætter. 

For bare et år siden, var der ifølge  Magnus Emil Holst Schou kun ganske få steder, man i Danmark kunne komme på glamping, derfor er det svært at sammenlinge dette års interesse med andre.

 


Blev råbt i hovedet: Ansatte udsættes for hård tone

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Truende adfærd, skældsord og råben er ikke ligefrem det, man ønsker sig at blive mødt af på sit arbejde. Men hos et nordjysk selskab er det dog virkelighed.

Det nordjyske affaldsselskab Nordværk skal efterhånden have en container til verbalt affald.

- Den værste, jeg har oplevet, det var nok oppe ved vinduesglas-containeren, hvor en mand var helt oppe og råbe mig i hovedet. Der fik han så besked på, at så er det bare ud, og det er bare nu. Så faldt han godt nok også til ro.

Sådan lyder det fra Lotte Brint, der er sorteringsvejleder på Nordværks genbrugsplads i Fjerritslev. Ifølge Lotte Brint blev også hendes kollega for et års tid siden udsat for en meget ubehagelig oplevelse på genbrugspladsen.

- Jeg har én kollega, som har måttet ringe til politiet, idet hun virkelig blev truet med at gøre det her (hården køres hen over halsen). Der gik hun ind og lukkede døren til frokoststuen og ringede til politiet. Det er totalt uacceptabelt, siger hun og tilføjer:

- Altså det skal ikke være sådan, at man er bange for at gå på arbejde, og det var hun der, lyder det fra sorteringsvejlederen.

På genbrugspladsen i Fjerritslev er holdningen klar.

Den hårde tone Lotte og de andre ansatte på genbrugspladserne udsættes for, opstår blandt andet, når de ansatte skal korrigere kunders affaldssortering.

Men på det seneste er det især også på grund af de kommende skærpede regler, der er fra næste år for deponering af eternitplader med asbest. Det skaber et pres for at komme af med dem inden, men samtidig er der mangel på de nødvendige sække. Blandt andet denne problemstilling betyder mange opkald til kundeadministrationen, som derfor også har ventetid på telefonen.

Ukvemsord og skæld ud

"Det er i hvert fald ord, som jeg ikke i min vildeste fantasi kunne forestille mig, at jeg nogensinde ville bruge om andre mennesker."

Pernille Hansen, Administrativ medarbejder, Kundeadministrationen, Nordværk

Den hårde tone rammer også de ansatte i Nordværks kundeadministration:

- Det er alt fra, at folk skælder ud i telefonen, folk råber og det kan være decideret ukvemsord. Jeg har ikke lyst til at gentage dem på åben skærm. Men det er i hvert fald ord, som jeg ikke i min vildeste fantasi kunne forestille mig, at jeg nogensinde ville bruge om andre mennesker, fortæller Pernille Hansen, der er administrativ medarbejder i kundeadministrationen hos Nordværk, om det de nogle gange på stå til mål for.

Hun er selv blevet råbt af, men er i modsætning til nogle af hendes kollegaer ikke blevet kaldt virkelig grimme ting, hvor det er blevet personligt. Den hårde tone oplever hun selv har en anden betydning.

- Jeg bliver som menneske jo selvfølgelig ked af det. Det er jo noget, der går ud over min trivsel. Men jeg bliver også ked af det i forhold til min faglighed, fordi jeg sidder herinde og rigtig gerne vil hjælpe, råde, og vejlede, men det kan godt være svært, og det bliver undermineret, når det er man bliver råbt af, fortæller Pernille Hansen.

Se indslaget her

Tanja Stadsgaard Petersen er afdelingsleder i kundeadministrationen hos Nordværk. Både hende og Pernille har forståelse for frustrationen fra kunderne. Afdelingslederne accepterer dog ikke måden frustrationen kommer til udtryk.

- Det er på ingen måde i orden. Jeg synes, vi skal behandle hinanden med respekt, og det gælder også, når man står nede i køen overfor ekspedienten, butikspersonale eller i mødet med de offentlige myndigheder og i mødet med os. Tal pænt, udtrykker afdelingslederen.

Nye tiltag igangsat

For at afhjælpe den hårde tone har Nordværk lavet en række tiltag. De har blandt sørget for, at den automatiske svarer på telefonen, når de tager imod kunder, der ringer ind, lige minder dem om den gode tone.

- Vi håber jo på, at jo mere vi italesætter, jo mere kan vi forandre og skabe den positive dialog med kunderne, fordi det er i virkeligheden det, der er vores fornemmeste opgave. Det er at vejlede, og det gør vi gerne, fortæller Tanja Stadsgaard Petersen.

Nordværk minder også kunderne om den gode tone på deres hjemmeside og Facebook-side, og vil fortsat hjælpe deres kunder med redskaber til at håndtere det, de bliver mødt af.


Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

24-årige Frederik Kjettrup bliver den første dansker på den omstridte LIV Golf-tour.

Saudi-Arabien har henover de seneste år kastet rigtig mange penge efter sport. Det gælder eksempelvis fodbold, tennis og golf.

I 2021 så LIV Golf dagens lys, og den omstridte tour skabte store kontroverser i golf-verdenen. Flere store stjerner blev hurtigt en del af LIV Golf, og de mange millioner kroner som fulgte med.

Nu er den første dansker også at finde hos den saudiarabiske golftour. Nordjyske Frederik Kjettrup på 24 år bliver nemlig en del af LIV Golf for holdet Cleeks GC. Det skrive LIV Golf på sin hjemmeside.

Frederik Kjettrup begyndte at spille golf i Aabybro som 15-årig og blev tidligere i 2024 professionel efter en periode som collegespiller i USA.

Men allerede i 2023 gjorde han sig bemærket i det nordjyske, da han leverede gode takter til Made in Himmerland.

Tidligere i 2024 vandt han over 250.000 kroner, da han fik førstepladsen i The Beachlands Victoria Open i sin debut. 


Rigtig nordjysk julemad: Det her kan laves dagen før

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Stress og jag i julekøkkenet? Det handler om forberedelse. Få tre tips til anden.

Kokken på restaurant Fårup Skovhus er ikke i tvivl: Forberedelse er roden til alt godt!

Også når det gælder julemaden. Derfor laver han altid anden dagen før juleaften.

Men bliver den ikke tør af alt blive lunet?

Sådan ser den perfekte juleand ud for kokken Bo Larsen fra Fårup Skovhus. Foto: Bruno Stagsted

- Overhovedet ikke. Den er dejligt saftig og har masser af fedt, så der sker ikke noget ved at genopvarme den, smiler Bo Larsen, der har lovet at dele fif til andestegen med nordjyderne.

Her kan du se Bo Larsen tilberede anden:

Steg, så anden ikke forsvinder

For Bo Larsen er det vigtigt, at man giver sig god tid til stegningen af anden.

- Den skal steges langsomt ved svag varme. Gerne tre til fire timer. Men ved lav temperatur. Du må ikke forcere noget og bruge hårde grader. Så forsvinder den, siger Bo Larsen.

- Når vi steger anden ved lav varme i lang tid, har den rigeligt med fedt til også at blive genopvarmet.

Husk lækkert fyld

Bo Larsen mener, at man skal holde sig til få men gode ingredienser til fyldet.

- Det er mange, der bruger alt muligt og mange krydderier. Det synes jeg ikke, man skal til jul.

- Jeg bruger æbler, svesker og løg, samt salt og peber, slår han fast.

Bo Larsens tre tips til juleanden

Steg anden langsomt ved svag varme. Gerne tre til fire timer.

Lækkert fyld er simpelt fyld. Salt, peber, æble, svesker og løg.

Nyd julen. Forbedred maden. Lav anden dagen før, og lun den juleaften.

Mens anden med fordel kan laves dagen inden, er der en anden vigtig del af julemaden, der ifølge kokken ikke må laves før den 24. Det kan du læse mere om de kommende dage, hvor Bo Larsen kommer med gode råd til andre dele af julebordet.


Aalborg Pirates inviterer indenfor: Julefest er en tiltrængt pause for familier

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Pirates inviterer næsten 1000 til stor julefest.

Julebanko, lækker julemiddag og ishockeykamp skaber en særlig oplevelse for dem, der har svært ved at få enderne til at mødes i juletiden.

Det er i hvert fald planen for aftens arrangement Alle har ret til en god jul i Gigantium.

Det sker i et samarbejde mellem Aalborg Ishockey klub, Cool East, og Skalborg Sportsklubs håndboldafdeling.

- Det giver rigtig god mening for os og for folket i nærområdet, og så har vi også netværket, der kan få sådan noget her til at lykkes. Og det er vi utrolig glade for og stolte af, at vi kan bidrage til, fortæller Ditte Hansen, der er initiativtager.

Ditte Hansens arbejde var med til at sprede juleglæde hos de mange familier, der deltog. Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Det er anden gang, at arrangementet løber af stablen, og det har fået vokseværk siden sidste år.

Blandt de 960 deltagere var Jasmin Lynge og Jonas Saaby og deres datter Olivia, som nød en tiltrængt pause fra en hverdag med arbejde og julestress.
- Det betyder, at vi kan være med til at lave noget samvær, når vi har os travlt i hverdagen, lyder det fra Jasmin Lynge.

Du kan se hvordan, det så, da TV2 Nord besøgte Gigantium:


Jammerbugt Kommune henter erfaren kommunaldirektør

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Til februar er det en ny, der sidder i direktørstolen i Jammerbugt Kommune.

Tue Von Påhlman er ny kommunaldirektør i den nordjyske kommune.

Han er en yderst erfaren herre, der har mere end 10 års kommunal direktør- og cheferfaring med sig.

Med skiftet efterlader han sin stilling som direktør for Social, Sundhed og Kultur i Thisted Kommune.

Forinden arbejdede han som Sundheds- og Ældrechef i Mariagerfjord Kommune og Sekretariatschef for Ældre og Sundhed i Aalborg Kommune.

Forventningerne er store

Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogen Christen Gade tror på, at de taget det rette valg.

- Der er ingen tvivl om, at vi får en topmotiveret kandidat, som bringer lang erfaring fra politiske organisationer med sig. Han har visioner for vores kommune, og han passer godt ind i vores kultur, siger han.

Og begejstringen er også at mærke hos Tue Von Påhlman.

- Jammerbugt Kommune er for mig kendetegnet ved sin naturskønne beliggenhed ved hav og fjord, sine levende bysamfund og en størrelse, der både tillader ambitiøse initiativer og mulighed for tæt dialog med borgere og samarbejdspartnere. Jeg ser en kommune, der har et solidt fundament, og jeg er klar til at tage fat på de ambitiøse opgaver og reformer, der venter forude, udtaler han.