Hjælp til sommerhusejere duer ikke
På trods af to politiske forsøg på at stimulere sommerhussalg og sommerhusudlejning er der intet sket
Folketinget har i to omgange de seneste år givet politisk hjælp til sommerhusbranchen, men det ser ud til, at udbyttet er blevet minimalt.
I maj 2017 besluttede Folketinget, at nye sommerhusejere skulle kunne låne 75 procent af et sommerhus værdi i et realkreditinstitut. Tidligere lå grænsen på 60 procent. På den måde skulle det blive billigere at købe et sommerhus og på den måde stimulere omsætning i branchen, men tilsyneladende er virkningen udeblevet. Ejendomsmægler Inge Ørtoft, Nybolig Palle Ørtoft siger:
- Hensigten med loven var, at der skulle komme et boom og vi skulle til at sælge en masse sommerhuse igen – og det kom altså ikke til at ske.
Året efter – i 2018 havde politikere igen spenderbukserne på overfor sommerhusejerne. Nu ville de gøre det mere attraktivt at leje sommerhusene ud. Ifølge den nye lov steg bundfradraget for udlejning af sommerhuse til 40.000 kr. om året i et forsøg på at hjælpe en betrængt udlejningsbranche. Men heller ikke denne gang ramte den politiske velvilje plet. Regionschef Jonna Kande, Sol og Strand siger:
- Vi havde en forventning om, at der med den nye lov ville komme en masse ekstra huse til udlejning, men vi har desværre ikke set nogen effekt. Vi fik rigtig mange henvendelser, da loven trådte i kraft og vi var også ude at besigtige mange huse, men må erkende, at det ikke altid var den kvalitet vi var ude efter.
Faktisk må Sol og Strand takke nej til hver 5. sommerhus, der ønsker at blive udlejet gennem bureauet, fordi huset ikke passer til den efterspørgsel der er. Dels kan husene være for dårlige og dels have en placering, der gør det vanskeligt at leje ud.
Paradoksalt nok mener ejendomsmægler Inge Ørtoft, at Folketingets to hjælpepakker i et vist omfang har ophævet hinanden.
Vi har oplevet, at når folk ikke kan få den pris de ønsker, så beslutter de i stedet for at sætte prisen ned, at leje ud i en periode.
Inge Ørtoft, Nybolig
- Vi har oplevet, at når folk ikke kan få den pris de ønsker, så beslutter de i stedet for at sætte prisen ned, at leje ud i en periode og benytter det bundfradrag der er. På den måde kan man godt sige, at det har bremset salget, siger Inge Ørtoft.
Udlejer i stedet for at sælge
Simon Brunemark regnede med, at det blev lettere at sælge sit sommerhus, da Folketinget for et par år siden gjorde det muligt at låne 75 procent af et sommerhus værdi – men i første omgang er det ikke lykkedes at sælge huset på Kongestien 29 i Hals.
- Der har været bud på huset, men jeg er ikke interesseret i at sælge for enhver pris, fordi huset er en udmærket investering for mig, siger Simon Brunemark.
I stedet har Simon Brunemark nu valgt at udleje sit sommerhus på grund af den nye lov, der giver ham ret til at beholde 40.000 kroner, inden han skal betale skat, hvis udlejningen sker gennem et bureau.
- Hvis ikke jeg kan sælge til prisen, vil jeg hellere bare beholde det og så kan det stille og roligt stå og betale af på sig selv med de penge, jeg får ind i leje, siger Simon Brunemark.
Bundfradraget skal øges yderligere
Sommerhusudlejerne og ejendomsmæglerne har hvert deres bud på, hvad der skal til for at få normale og stabile tilstande i sommerhusbranchen. Sol og Strand erkender, at de har hårdt brug for flere gode sommerhuse særligt i højsæsonen.
- Jeg tror på, at bundfradraget skal være endnu højere for at gøre det attraktivt at leje sit sommerhus ud, siger Jonna Kande, Sol og Strand.
Inge Ørtoft placerer dog ikke ansvaret hos politikerne, men der imod i finanssektoren:
- Vi drømmer om, at pengene hos kreditforeningerne og bankerne kommer til at sidde lidt løsere. Vi oplever lige nu, at der skal rigtig meget til, for at man kan få lov til at købe et sommerhus, så de må gerne slække lidt på deres krav. Vi har eksempler på, at folk midt i 50’erne får afslag på lån, fordi de er 10 år fra at gå på pension. Så forsigtige behøver de ikke være, siger Inge Ørtoft.